Nyskaping

Hadia Tajik og Ap vil gjøre det gunstigere for gründere å tilby opsjoner til medarbeidere.

Kampen om gründerne

Opsjoner eller skattelettelser? Ap og Høyre kniver om gründerne i sine forslag til ny gründerpolitikk.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Næringsliv skriver at Ap og Hadia Tajik ønsker å gjøre det gunstigere for gründere å tilby ansatte opsjoner.

Det var på 1990-tallet, i it-bobla, at bruk av opsjoner (en avtale som gir en anledning, men ikke en plikt, til å kjøpe eller selge et verdipapir) for alvor tok av i norsk næringsliv. Da it-krasjet kom på slutten av årtusenet, var de imidlertid ikke mye verdt.

Nå vil Ap bruke virkemiddelet som et incentiv til dem som er med på oppstarter av bedrifter.

– Opsjoner har vært et fyord i Norge, særlig i noen politiske miljøer. Det er synd. Mange gründere skulle ønske at de kunne lønnet ansatte med opsjoner, men i dag er beskatningsreglene sånn at det blir umulig å bruke opsjoner på den måten, sier Tajik til avisen.

Hun mener en endring av opsjonsskatten lettere vil tiltrekke seg dyktige medarbeidere til gründerbedriftene.

– Gründere vil sikre seg større økonomiske muskler hvis de kan tilby ansatte opsjoner. I mange andre land er dette et veldig viktig verktøy for at nye bedrifter skal kunne ansette flinke folk i en fase de har liten mulighet til å betale høye lønninger. I tillegg styrker det de ansattes eierskap, som er et gode i seg selv. Slik er det ikke i Norge i dag, og det vil vi gjøre noe med, sier Tajik til Dagens Næringsliv.

Tajik hevder at vi nå ser et gründeropprør på Høyres vakt. Høyres nestleder i programkomitéen, Nicolai Astrup, avviser dette.

– Aldri før har flere startet nye bedrifter, og regjeringen har styrket gründersatsingen med flere hundre millioner kroner. I neste periode foreslår vi å både innføre skattefradrag for investeringer i oppstartsselskaper, og endre opsjonsbeskatningen, sier Astrup.

Powered by Labrador CMS