Nyskaping

Illustrasjonsfoto.

Kan forhindre dødelig feilmedisinering

Her er tre måter kunstig intelligens vil gjøre verden til et tryggere og bedre sted å leve.

Publisert Sist oppdatert

Det vi lenge omtalte som «science fiction» er nå på vei inn i hjemmene og arbeidsplassene til millioner av mennesker. Noen frykter det, andre applauderer.

Vi leser ofte skrekkhistorier om at kunstig intelligens og roboter vil sakte men sikkert ta over arbeidsmarkedet.

Selv om dette er en viktig problemstilling, skriver grunnlegger av Centerview Capital Technology, Sandhya Venkatachalam, at kunstig intelligens kan brukes til å løse noen av verdens største problemer.

Kunstig intelligens har et stort potensiale til å løse viktige problemer innen helse, utdanning, fattigdom og sikkerhet.

– Roboter og kunstig intelligens kan gjør ting i dag som mennesker aldri vil kunne gjøre selv, skriver hun.

World Economic Forum sine nettsider lister hun opp tre områder der kunstig intelligens vil spille en viktig samfunnsrolle.

Presis medisinering

Kunstig intelligens bruker i dag i større grad når leger og helsepersonell skal behandle pasienter. Teknologien tar i større grad hensyn til individuelle variasjoner i gener, miljø og livsstil for hver enkelt pasient.

– Tenk på det som en type medisinsk personalisering, skriver Venkatachalam.

I USA er 25.000 mennesker diagnostisert med hjernesvulst hvert år. Tradisjonelt får alle disse menneskene samme behandling for å se hva som fungerer best med tanke på tilnærming og størrelse.

Presisjonsmedisin ved hjelp av kunstig intelligens vil gjøre at leger og forskere i større grad vil kunne forutsi mer nøyaktige behandlinger og forebyggende strategier for en bestemt sykdom.

Mange av svarene ligger i den enorme mengden medisinsk data som allerede er samlet. Flere sykehus bruker nå algoritmer som dyp læring for å kunne gjøre det mulig for leger og sykehus å bedre analysere dataene sine.

Gjennom dette arbeidet har leger kunne identifisert tidligere ukjente diabetes-subtyper, noe som igjen kan føre til bedre forståelse for ulike kurer som fungerer for visse typer pasienter.

IBM og Enlitic bruker lignende algoritmer for å oppdage svulster i radiologi mer nøyaktig og effektiv. Potensielt til å finne en kur mot kreft.

Sikkerhet på nett

I 2015 var det rundt 707 millioner cyberangrep i verden. I første halvdel av i fjor var tallet oppe i hele 554 millioner angrep.

– Effekten av bare noen få av disse angrepene, som utenlandske regjeringer som potensielt påvirker presidentvalget i USA, er virkelig skummelt, skriver Venkatachalam.

Sikkerhetsgrupper kjemper i dag for å sikre og jobbe seg gjennom det økende antallet av cyberangrep som blir varslet gjennom tradisjonelle verktøy.

Selvlæring og automatiseringsfunksjonene som kan aktiveres av kunstig intelligens kan øke effektivitet og redusere kostnadene, holde oss mer trygge fra terrorisme og til og med føre til mindre identitetstyveri.

Hungersnød

Verdens befolkning forventes å øke betydelig de neste tre årene, men verdens kapasitet til å produsere nok mat er ikke tilstrekkelig.

I dag brukes kunstig intelligens for å øke produksjonen og redusere sløsing av mat uten å påvirke miljøet negativt.

Systemer som John Deere sin AutoTrac gjør det mulig for store maskiner å plante avlinger på langt mer nøyaktig måte. Metoden de bruker reduserer både bruken av kjemikalier og øker produktiviteten.

Cainthus er et annet selskap som ved å bruke dyp læring, har opprettet et ansiktsgjenkjennelsesystem for å identifisere individuelle kyr med ansiktsfunksjonen på bare seks sekunder. På denne måten kan man bedre overvåke kyrene med minimal menneskelig involvering.

– Snart vil de også kunne oppdage om noe er galt med kyrene basert på tidlig tegn på kroppsformen og varsle bonden, skriver Venkatachalam.

Powered by Labrador CMS