Nyskaping

En ansatt i Nokia viser frem den nye, smarte versjonen av en gammel klassiker Nokia 3310 24 februar 2017.

Norden best i verden for gode teknologiinvesteringer

Fond som investerer i nordiske teknologiselskaper knuser børsen.

Publisert Sist oppdatert

Swedbanks fond Robur Ny Teknik har kastet ut de store gigantene for å satse fullt og helt på små nordiske teknologiselskaper - spesielt innen medisinsk teknologi.

– Det foregår et nordisk IT-mirakel nå. Norden er den beste regionen i verden hvis man vil gjøre gode investeringer i sektoren, sier fondsforvalter Carl Armfelt til Bloomberg.

Fondet hans har tredoblet seg siden 2012. Armfelt tror grunnen til at investeringer i Norden gir rekordtall skyldes at markedene er små slik at selskapene raskt må tilpasse seg de globale spillereglene.

Armfelts analyse speiler resultatene fra Menons gjennomgang av det norske miljøet for helseteknologi, såkalt medtech. I mai 2016 kom rapporten som viste at verdiskapingen i den norske helseindustrien er i kraftig medvind.

· LES MER Stadig mektigere helseindustri

– Dette er en skamløst ambisiøs næring, uttalte Menon-sjefen Erik Jakobsen den gangen og viste til hvordan mange av de små selskapene som dukket opp omtalte seg som "born globals".

En viktig grunn til at næringen kunne vise til så gode tall var økt konkurransekraft som følge av svakere kronekurs.

Også i Norge

I Norge har også det 10 milliarder kroner store DNB-fondet Teknologi (Tidligere Nordic Technology) ledet av Anders Tandberg-Johansen, hatt en eventyrlig utvikling de siste årene.

Sammenlignet med en indeks bestående av store teknologi-, telecom- og medieselskaper har fondet levert en meravkastning på mellom 21 og 29 prosentpoeng i året mellom 2013 og 2016. De gode tallene går også lenger tilbake. I snitt har årlig avkastning ligget rundt 15 prosent de ti årene før 2013 også.

Fondets største investeringer er i svenske Ericsson og finske Nokia, som nylig presenterte en ny versjon av sin gamle klassisker Nokia 3310. Men fondet er også eier i Google (i form av morselskapet Alphabet Inc), Facebook og Samsung.

Powered by Labrador CMS