Nyskaping

Blant dem under 54 år bruker så godt som alle internett daglig.

Nordmenns digitale ferdigheter blir stadig bedre

I 2017 er andelen nordmenn med gode digitale ferdigheter enda større enn i fjor: 49 prosent mellom 16 og 79 år har gode ferdigheter, mot 44 prosent i 2016.

Publisert Sist oppdatert

Fjorårets undersøkelse viste at nordmenn var i Europatoppen når det gjelder digitale ferdigheter. Nå har ferdighetene økt enda mer.

Årsaken til oppgangen er at flere enn før har utført ulike datarelaterte aktiviteter. Blant annet har 74 prosent i 2017 installert programvare eller applikasjoner de siste 12 månedene, mot 65 prosent i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Ni av ti surfer hver dag

Nesten alle nordmenn mellom 16 og 79 år bruker internett, viser statistikken «Bruk av IKT i husholdningene». 96 prosent har brukt internett de siste tre månedene.

Blant dem under 54 år bruker så godt som alle internett daglig. Andelen synker så gradvis med alderen. 69 prosent mellom 65 og 74 år og 43 prosent mellom 75 og 79 år surfer på nettet minst én gang om dagen.

Det viser seg at 90 prosent av nordmenn mellom 16 og 79 år bruker internett daglig.

De aller fleste husholdninger har nå tilgang til bredbånd hjemme. Av alle husholdninger er andelen med bredbånd 94 prosent.

For husholdninger med barn er andelen 98 prosent, og så å si alle husholdningene med samlet nettoinntekt på mer enn 900 000 kroner har bredbånd hjemme.

To av tre bruker sosiale medier daglig

Stadig større deler av befolkningen bruker sosiale medier. I 2017 hadde 80 prosent mellom 16 og 79 år brukt sosiale medier de siste tre månedene, mot 74 prosent i 2016 og bare 71 prosent i 2015.

Andelen som bruker slike medier hver dag, har økt fra 54 til 65 prosent i løpet av ett år.

Økningen de siste årene skyldes i stor grad at bruken av sosiale medier øker i de eldre aldersgruppene. Nesten like mange menn som kvinner bruker sosiale medier, men en større andel kvinner er hyppige brukere.

Andre vanlige nettaktiviteter er å bruke nettbank, sende og motta e-post, og lese nettaviser. Omtrent ni av ti gjør dette.

Tre fjerdedeler handler på nett

I år som i fjor har tre av fire nordmenn handlet på nett de siste 12 månedene. Personer med høyere utdanning er de mest flittige netthandlerne.

Nesten ni av ti med høgskole- eller universitetsutdanning har handlet på nett siste året, mot knapt sju av ti med videregående utdanning eller lavere.

Av dem som har handlet på nett det siste året, har 82 prosent handlet fra en norsk nettbutikk og 56 prosent fra en utenlandsk.

Reiser, billetter til arrangement, og klær og sportsartikler er populære varer å handle på nett.

Powered by Labrador CMS