Nyskaping

Ferd-sjef Johan H. Andresen

Norsk initiativ fremmer unge entreprenører

Ferd og JA Europe lanserer i 2017 Ferd's LIST, et nytt initiativ som skal bidra til økt innovasjon og entreprenørskap blant ungdom i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Den årlige satsningen vil presentere 5-10 unge innovatører som har gått fra å lære om entreprenørskap i skolen til å skape egne arbeidsplasser. Kandidatene får mulighet til å vise frem sitt gründerskap, dele sine erfaringer og inspirere morgendagens innovatører. Ferd og JA Europa søker nå kandidater til årets markering, skriver Ferd i en pressemelding.

Unge forbilder

Gjennom å fremheve de gode rollemodellene ønsker initiativtakerne å vise unge at det meste er mulig. Ferd og JA Europa ønsker også å inspirere lærere og foreldre til å se verdien av praktisk entreprenørskap i både grunnskole og høyere utdanning. De første utvalgte til Ferds LIST vil bli presentert gjennom en seremoni i Det Norske Hus i Brussel 11. oktober 2017. Kjenner du en tidligere Ungt Entreprenørskap-elev som skaper samfunnsverdi gjennom egen gründervirksomhet? Da kan du nominere kandidaten til årets markering ved å sende en e-post til Jarle Tømmerbakke i JA Europe på jarle@jaeurope.org. Påmeldingsfrist er 6. juli.

– Vi ønsker å vise at entreprenørprogrammer i skolen gir unge mennesker en unik erfaring som bidrar til selvinnsikt og læring gjennom erfaring. Dette gir dem muligheten til å ta bedre valg for seg selv, for sine organisasjoner og lokalmiljøer, sier Johan H. Andresen i Ferd.

Lærer gjennom å gjøre

De siste ti årene har forskning vist at de som deltar i Ungt Entreprenørskap starter dobbelt så mange bedrifter som andre unge. Mange er i dag i lederposisjoner, få er arbeidsledige og flere er mer involvert i sosialt entreprenørskap. Alt dette fordi de lærte om dette i skolen.

EU-kommisjonen ønsker at alle unge skal få mulighet til å få «praktisk erfaring med entreprenørskap» i løpet av grunnutdanningen. Gjennom Ungt Entreprenørskap får de unge erfaring fra Ungdomsbedrift på videregående skole eller Studentbedrift i høyere utdanning. De unge lærer fra erfarne mentorer fra næringslivet og fra ivrige lærere. Men mest av alt lærer de gjennom å gjøre og å eksperimentere, arbeide sammen i team, gjennom å seire og å feile. Allerede i skolen lærer ungdommene å ta et produkt eller en tjeneste fra ide til marked. De erfarer å etablere sin egen ungdoms- eller studentbedrift, og hvordan jobber skapes. Ferd’s LIST ønsker å fremheve de som har tatt denne erfaringen videre og etablert egne virksomheter – også etter fullført utdanning.

Ungt Entreprenørskap

Johan H. Andresen og selskapet Ferd har vært med på å støtte entreprenørskap i utdanningen, både i Norge og i Europa. Ferd var en av initiativtakerne til Ungt Entreprenørskap Norge. Johan H Andresen er styremedlem i JA Europe, og har spilt en viktig rolle i arbeidet med å bygge et nettverk av Ungt Entreprenørskap-organisasjoner i hele Europa. Han har vært særlig opptatt av hvordan ungdom kan mestre overgangen fra utdanning til arbeidsliv.

– Ferd’s visjon er å skape varige verdier og sette tydelige spor. Med verdier mener vi langt mer enn kun finansiell gevinst. Verdier blir også skapt gjennom personlig utvikling og vekst. Og det er nettopp det Ungt Entreprenørskap handler om: for ungdom å se muligheter og å utforske og gjøre noe med dem. Ungt Entreprenørskap-organisasjoner i hele Europa når tusenvis av ungdommer hver dag med dette budskapet, og sammen skal vi fortelle om deres historier. Vi vil vise at de programmer som JA Europe og Ungt Entreprenørskap tilbyr ungdom gir dem en unik mulighet for selvinnsikt og læring ved å gjøre, prøve, feile og prøve igjen, sier Andresen.

Powered by Labrador CMS