Nyskaping

Norsk suksess i europeisk materialforskning

Norge er med i hvert femte prosjekt som fikk støtte i den store europeiske utlysningen M-era.Net 2 Cofund. Prosjektene fikk høy score og tiltrakk seg toppfinansiering fra EU.

Publisert Sist oppdatert

Ni søknader med norske partnere fikk bevilgning, hele fem av dem har norsk koordinator. Både universiteter, forskningsinstitutter og industribedrifter er med.

– Prosjektene med norske partnere ble gitt svært god vurdering av de internasjonale ekspertene og oppnådde høy plassering på rangeringslisten. Denne typen utlysninger passer godt for norske søkere siden prosjektene i ERA-NET er mindre enn i Horisont 2020, sier avdelingsdirektør Hilde Erlandsen i Avdeling for muliggjørende teknologier Forskningsrådet i en pressemelding.

Hva skjuler seg bak forkortelsene?

Ikke la deg skremme av det kompliserte navnet «M-era.Net 2 Cofund». Bak skjuler det seg et flernasjonalt program som støtter forskning og innovasjon på materialer. ERA-NET skal stimulere til samarbeid og nettverk på tvers av landegrensene, og der de nasjonale forskningsrådene bidrar med finansieringen. I et Cofund-program er også EU med og legger midler på toppen av de nasjonale midlene. Det gjør at flere av de beste prosjektene blir finansiert.

42 millioner kroner

Siden prosjektene med norsk deltakelse kom høyt opp på listen etter at de internasjonale evaluatorene hadde gått gjennom søknadene, fikk Norge god drahjelp av EUs toppfinansiering. Den norske finansieringen dekket seks prosjekter mens EU dekket ytterligere tre.

Til sammen støttes de ni prosjektene med 4,58 millioner euro (42 millioner kroner), av dette kommer 3,43 fra Forskningsrådet og 1,15 fra EU. Ingen andre land har en større portefølje i denne utlysningen. Tyskland var nærmest med Østerrike og Polen på de neste plassene.

To trinn for å nå toppen

Vurderingen av prosjektene skjedde i to trinn. I første trinn ble evaluering av skissesøknadene organisert i de enkelte land. Forskningsrådet gjennomførte vurdering med internasjonale eksperter av søknader med norske partnere. I andre trinn ble de fulle søknadene vurdert av internasjonale eksperter utnevnt av M-Era.Net 2-sekretariatet. 33 søknader med norske partnere ble sendt inn til første trinn. 18 prosjekter av dem ble invitert til å sende inn en full søknad til trinn to. Til sammen 46 prosjekter fikk støtte i denne utlysningen.

Spennende materialforskning – fra solfangere til medisin:

Dette er prosjektene med norske partnere:

TANDEM

Tema: Mer effektive metoder for å rense avløpsvann for sykdomsbakterier. Forskerne skal utvikle nye bakteriedrepende overflater og sette dem inn i biotanker.

Norsk partner: NIBIO

Budsjett norsk partner: 395.000 euro

NanoElMem

Tema: Designe nye elektroder og membranmaterialer for brenselceller som omdanner etanol til elektrisk kraft. Målet er å utvikle miljøvennlige elektroder uten platina og membraner av grafen kombinert med polysakkarider.

Norske partnere: Abalonyx, NTNU

Budsjett norske partnere: 288.500 euro

CellColor

Tema: Utvikle miljøvennlige overflater på bygninger basert på materialer som cellulose. Overflatene får egenskaper slik at det kan skifte farge og endre hvor mye lys som skal reflekteres.

Norske partnere: NTNU (koordinator), IFE, Giamag Technologies AS, Borregaard ASA, Snøhetta AS

Budsjett norske partnere 750.000 euro

MOCO3

Tema: Utvikle nye komposittmaterialer for brenselceller. Prosjektet skal se på levetid og ytelse av materialer som kan brukes i membraner som skiller ut CO2.

Norske partnere: SINTEF (koordinator), UiO

Budsjett norske partnere: 750.000 euro

HyMatSiRen

Tema: Utvikle nye hybridmaterialer for anvendelse i batterier og solceller. Hybridmaterialene vil bli laget av uorganiske nanomaterialer og polymerer.

Norsk partner: IFE (koordinator)

Budsjett norsk partner: 500.000 euro

GoPHyMiCO

Tema: Utvikle mer energieffektive brenselceller og elektrolysører. Målet er å gi vesentlige bidrag til at hydrogen blir tatt i bruk i energisystemer.

Norske partnere: UiO (koordinator), IFE

Budsjett norske partnere: 749.762 euro

GreenCOAT

Tema: Utvikle en ny type miljøvennlig smøremiddel i hydrauliske systemer i transport og industri. Dagens smøremidler er giftige og vil bli faset ut de nærmeste årene.

Norsk partner: NTNU

Budsjett norsk partner: 497.880 euro

WABASELCOAT

Tema: Vannbasert belegg for intelligente fasadesolfangere som skal øke effekten av solinnstrålingen.

Norsk partner: Aventa AS

Budsjett norsk partner: 40.000 euro

NESSIE

Tema: Utvikle nye metoder for å rense kompliserte biomolekyler, for eksempel slike som brukes i målrettede vaksiner.

Norske partnere: SINTEF (koordinator), Cerpotech AS

Budsjett norske partnere: 608.000 euro

Kilde: Forskningsrådet

Powered by Labrador CMS