Nyskaping

Illustrasjonsfoto: Den norske stasjonskjeden YX skal sammen med danske CLEVER og E.ON sette opp «ultraraske» ladestasjoner for elbiler langs hovedveiene i Norge.

Satser stort på «ultraraske» ladestasjoner for elbiler i Norge

Den norske stasjonskjeden YX har inngått samarbeid det internasjonale energiselskapet E.ON og den danske mobiloperatøren CLEVER om å tilby elbilladere langs de største transportkorridorene i Norge.

Publisert Sist oppdatert

YX stasjonene ligger langs hovedfartsårene i Norge, og gjennom avtalen blir det ultra-raske ladestasjoner på strekningene fra Oslo til Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim.

Innledningsvis vil 20 YX stasjoner få ultra-raske ladere med en effekt på 150 kW, som har en mulig oppgraderingsmodul med effekt på 350 kW. Ledepunktene i Norge blir satt opp i perioden 2018-2020.

Under den nordiske elbilkonferansen i Drammen i år skrev Dagens Perspektiv om samarbeidet mellom CLEVER og E.ON som hadde som mål å rulle ut ekstra raske ladestasjoner for elbiler langs motorveiene i Europa.

– Transportsektoren står for 1/3 av klimagassutslippene i Norge. Parallelt med en stadig økende andel biodrivstoff, tror vi fremtiden består av flere ulike nullutslippsalternativer. Elbilen blir en viktig del av fremtiden, sier Thor Kristian Korsvold, daglig leder i YX-Norge AS.

Etterspør ladestasjoner

YX-Norge er drivstoffleverandør til 210 norske selveiere. Kjeden markedsfører seg med «YX - din stasjon», og stasjonene blir nå også elbilistenes stasjon.

Det er mer enn 100.000 elbiler i Norge i dag, og tallet er økende. Flere av selveierne i YX kjeden ønsker derfor å tilby elbillading til sine kunder, og gjennom avtalen med CLEVER og E.ON tilrettelegges det nå for at YX selveiere får denne muligheten.

Vår tilstedeværelse i Europa vil gi elbilistene i Norge tilgang til ultra-rask lading både lokalt og i resten av Europa

– CLEVER driver et profesjonelt og veletablert ladenettverk i Danmark og Sverige og sammen med E.ON har de ambisjoner om å etablere det raskeste ladenettverket i Europa. Det betyr at våre selveiere nå kan tilby kundene den beste ladeløsningen på sine stasjoner, sier Korsvold.

Nettverk langs hele Europa

Casper Kirketerp-Møller, administrerende direktør i CLEVER, ønsker å etablere et nettverk av ultra-raske ladestasjoner langs hovedfartsårene i hele Europa, slik at elbilister kan kjøre enkelt og effektivt fra Roma i Italia til Trondheim i Norge.

– Norge er det landet i Europa som har kommet lengst i overgangen til elbiler. Vår tilstedeværelse i Europa vil gi elbilistene i Norge tilgang til ultra-rask lading både lokalt og i resten av Europa. Samarbeidet med YX sikrer oss noen av de beste lokasjonene langs transportkorridorene i Norge, og vi ser frem til å jobbe sammen med den fremtidsorienterte YX kjeden, sier Kirketerp-Møller.

CLEVER og E.ON partnerskapet

  • Det strategiske samarbeidet mellom det internasjonale energiselskapet E.ON og den Skandiaviske e-mobility service leverandøren CLEVER, basert i Danmark, er inngått med ambisjonen om å etablere ultra-raske ladestasjoner for elbiler langs Europas motorveikorridorer.
  • Partnerne har bred erfaring og ekspertise i å bygge og drive nettverk av el infrastruktur. CLEVER og E.ON deler ambisjonen om å bidra til å skape morgendagens transportløsninger i Europa. En felles visjon er å etablere Europas første ultra-raske ryggrad for elbilister, og den første ultra-raske laderen vil bli satt opp allerede i 2017.
  • Å bygge en slik ny infrastruktur er en stor oppgave som krever store investeringer og tilgang på de rette lokasjonene. Partnerne har derfor dialog med flere e-mobility aktører og andre interessenter, for å invitere til deltakelse i ambisjonen om å rulle ut Europas første ultra-raske nettverk.
Powered by Labrador CMS