Nyskaping

Tallene viser at 75 prosent av nordmenn mellom 16 og 79 år handlet på nett de siste tolv månedene.

Tre av fire handlet på nett det siste året

Personer med høyere utdanning er de mest flittige netthandlerne, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Tallene viser at 75 prosent av nordmenn mellom 16 og 79 år handlet på nett de siste tolv månedene.

Andelen som har handlet på nett, har vært nokså stabil de siste årene, med en beskjeden økning fra 67 prosent i 2009.

Omsetningen til nettbutikkene i Norge har derimot økt kraftig i den samme perioden, fra 8,2 milliarder i 2009 til mer enn 16 milliarder i 2015.

Økningen fortsetter inn i 2016, der omsetningen i første halvår er 12,7 prosent høyere enn i tilsvarende periode i 2015.

Høyere utdanning

Folk som har høyere utdanning handler oftere på nett. Høyere utdanning har en positiv sammenheng med netthandel – både med hvor stor andel av befolkningen som er netthandlere, hvor ofte det handles og hvor mye det handles for.

85 prosent av de med høgskole- eller universitetsutdanning har handlet på nett de siste tolv månedene, mot 69 prosent av de med videregående utdanning og 65 prosent av de med ungdomsskole som høyeste utdanning.

Sammenhengen mellom utdanning og netthandel er fremdeles til stede dersom det justeres for alder.

Blant de eldste i undersøkelsen, mellom 55 og 79 år, har 71 prosent av de med høgskole- eller universitetsutdanning handlet på nett det siste året, mot 33 prosent av de med ungdomsskole som høyeste utdanning.

De mellom 55 og 79 år med høyere utdanning har en større andel netthandlere enn de med ungdomsskoleutdanning i aldersgruppen 35–54 år.

Menn handler dyrere

Det finnes klare kjønnsforskjeller på hvor mye folk anslår å ha brukt på handling over internett.

27 prosent av mennene anslår å ha handlet for over 10.000 kroner på tre måneder, mot bare 16 prosent av kvinnene.

Andelen med over ti kjøp de siste tre månedene er derimot nesten helt likt mellom menn og kvinner. 11 prosent mannlige og 9 prosent kvinnelige netthandlere handlet mer enn ti ganger.

Kjønnsforskjellene er små når det gjelder andelen av befolkningen som er netthandlere, og antall netthandler disse gjør.

Dette kan være en indikasjon på at menn og kvinner handler på nett omtrent like ofte, men at menn gjør større handler. Typer varer og tjenester menn og kvinner handler på nett kan også til en viss grad peke i den retningen.

En større andel menn har handlet elektronisk utstyr og PC-maskinvare, mens en større andel kvinner har handlet klær og sportsartikler.

Søker du svar på spesifikke spørsmål om ledelse?

I vårt nye lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Powered by Labrador CMS