Nyskaping

VOKST SEG STOR: Tripp Trapp-stolen er blitt en verdenssuksess for «far» Peter Opsvik.

Tripp Trapp–­stolens far

Tripp Trapp–stolen er 45 år i år. Den har solgt utrolige 10.000.000 og er fremdeles et «must» i småbarnsfamiliers kjøkken.

Publisert Sist oppdatert

Tripp Trapp–stolen har vært i rettssalen med over 500 kopisaker, og har vunnet omtrent «like mange» designpriser. I mars i år mottok intet mindre enn «Århundrets designpris» i en kåring som Aftensposten og Design og arkitektur (DOGA) i Oslo gjennomførte.

Hele tre ganger har den anerkjente Stiftung Warentest kåret den til «beste design» – en pris som henger meget høyt.

Tripp Trapp-stolens fra er Peter Opsvik. 78-åringen er selve nestoren blant norske møbeldesignere.

«Opsvik er den viktigste og mest uavhengige møbeldesignere gjennom tidene – ikke bare i Norge, men i de nordiske landene», er hvordan Norsk Form omtaler ham.

Mannen bak – Peter

I 1979 startet Peter Opsvik fra Stranda sitt eget designselskap Peter Opsvik AS i Oslo med 7 kolleger. I tilknytting til firmaet ble det allerede på den tiden opprettet en stiftelse med mål om å redusere klimautslippene.

Stolens form ga seg i ­grunnen selv utfra de funksjoner som skulle tas vare på

Opsvik var en eventyrer innenfor møbeldesign som fort revolusjonerte synet på hvordan en stol skal se ut og hvordan vi skal sitte.

Som nybakt pappa arbeidet han med stolen som senere skulle få hans yngste sønn Eivinds blonde lugg på plakater over hele landet. Det var mens han bodde i en bratt bakke i Asker ideene om balanse ble utviklet.
Peter Opsvik forsto før mange andre hvor viktig det er for kroppen å sitte dynamisk. I tillegg fikk barn mulighet å gå ned og opp stolen på egenhånd. Uavhengighet er altså ikke bare et begrep om mannen, men også om designet.

Jazz-mann

Men Opsvik er ikke bare en av landets mest prisbelønte møbeldesignere, han er også en mer enn habil saxofonist i Christiania jazzband. Det har han vært i like mange år som hans berømte stol har levd. Han gikk på Kunsthøgskolen i Bergen og Oslo.

Christiania Jazzband ble startet så tidlig som i 1970 og debutplaten deres fikk Spelemannsprisen i 1973. Bandet har dessuten opptrådt på en rekke jazzfestivaler i inn- og utland.

Eplet faller ikke langt fra stammen for Eivind Opsvik, den yngste sønnen, spiller i jazzband i New York og har utgitt flere plater, den siste heter «Overseas V».

Foto I HØYDEN: Stolen «Garden» er også et av Opsvik kjente design. Foto: Peter Opsvik

Kunsten å sitte

Da Trumf AS i Norgesgruppen begynte å selge «Oliver» - en stol svært lik den 40 år gamle Tripp Trapp-stolen, reagerte produsenten Stokke AS.

Kreativ design har vern og saken ble avgjort av Høyesterett i favør av Stokke AS, til tross for designerens egen beskjedenhet.

«Stolens form ga seg i grunnen selv utfra de funksjoner som skulle tas vare på», har Peter Opsvik uttalt.

Og Peter Opsvik er kjent for mer enn soin barnestol. Inspirert av hvordan kroppen beveger seg på hesteryggen, designet han «Capisco» i 1984. Senere skapte han et sittende tre «Garden» og en PC-stasjon for bedre arbeidsmiljø.

I 2008 kom boken «Rethinking Sitting» der han forklarer sitt syn på kunsten å sitte, med bevegelse.

«Tripp Trappen» er ikke bare en av de første stolene i norske barns liv og et kjært møbel, men en påminnelse – om å holde oss balanserte, mener Peter Opsvik.

Denne uken ble det nye bokverket «Norske stoler» lansert i Oslo. Gjett hvilken stol som pryder forsiden?

Powered by Labrador CMS