Nyskaping

DNB og Nordea er to av bankene som deltar i prosjektet.

Nordiske banker vil skape verdens første betalingsinfrastruktur for felles produkter

Publisert Sist oppdatert

Bankene bak initiativet er Danske Bank, DNB, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB og Swedbank.

DNB skriver i en pressemelding at de deltar i en gruppe med nordiske banker som utreder muligheten for å etablere en nordisk betalingsinfrastruktur med felles produkter.

«De nordiske betalingsmarkedene er blant de mest avanserte og velfungerende i verden og leverer tjenester av høy kvalitet til enkeltpersoner og bedrifter i hele regionen», skriver DNB.

Samtidig er de eksisterende betalingsinfrastrukturene svært fragmenterte og følger landegrensene, til tross for tette bånd mellom landene.

Bankene mener en harmonisering av de nasjonale infrastrukturene og produktene som tilbys, vil lette betalinger på tvers av landegrenser og fremme handel mellom de nordiske landene, noe som igjen vil bidra til økt vekst og sysselsetting.

Grenseoverskridende betalinger

En gruppe store svenske, danske, norske og finske banker utreder for tiden muligheten for å etablere en nordisk betalingsinfrastruktur med felles produkter.

Målet er å skape verdens første område for nasjonale og grenseoverskridende betalinger i flere valutaer (SEK, DKK, NOK og EUR) i Norden. Med utgangspunkt i åpen tilgang og felles europeiske standarder vil infrastrukturen bidra til økt konkurranse mellom nordiske betalingstjenesteleverandører.

I tilleg til økt integrering, mener DNB at en harmonisert nordisk betalingsinfrastruktur vil skape et bedre grunnlag for innovasjon og oppmuntre til utvikling av nye produkter og tjenester til fordel for alle sluttbrukere.

«Dette vil gjøre det mulig for de nordiske landene å opprettholde sin posisjon som noen av verdens mest digitale samfunn. Det vil dessuten understøtte dagens krav til skalerbare, sikre, raske og effektive betalingsinfrastrukturer,» skriver de.

Powered by Labrador CMS