Samfunnsansvar

Syv års fengsel for tidligere Yara-topp

Tidligere sjef for konsernets antikorrupsjonsarbeid dømt for grov korrupsjon.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere Yara-toppen Kendrick T. Wallace (71) ble tirsdag dømt til sju år i fengsel for grov korrupsjon i Libya og India, opplyser Borgarting lagmannsrett.

Wallace ble tidlig i desember dømt til to og et halvt års fengsel i tingretten, men valgte å anke dommen. Han var den eneste av fire tidligere ledere i konsernet som ble funnet skyldig.

Ifølge Økokrim var bestikkelsene som ble tilbudt på vel 43,5 millioner kroner. Lagmannsretten vurderte Wallaces sentrale rolle i gjennomføringen av korrupsjonshandlingene og at dette fremsto som godt planlagt i skjerpende retning ved straffeutmålingen. Den domfeltes posisjon i konsernledelsen - som juridisk direktør - ble også vektlagt. Wallace var blant annet ansvarlig for konsernets antikorrupsjonsarbeid.

Den nye dommen er i tråd med Økokrims påstand, men ble ifølge dommen ikke påvirket av at det var andre som først tok initiativet til handlingene. Strafferammen for grov korrupsjon er ti års fengsel.

– Saken er kanskje den mest alvorlige korrupsjonssaken som er pådømt i Norge når det kommer til størrelsen på bestikkelsesbeløpet, fordi det er begått av et medlem av konsernledelsen og fordi det dreier seg om bestikkelser av høytstående myndighetspersoner i Libya og India, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i ØKOKRIM.

– Her er det dessuten to alvorlige tilfeller, og det er derfor riktig at lagmannsretten vesentlig har skjerpet straffen fra tingretten, legger hun til.

Powered by Labrador CMS