Samfunn

Putin reagerer på Obamas sanksjoner ved å legge ned en internasjonal skole i Russland.

Stenger internasjonal skole

President Barack Obama innførte torsdag en rekke diplomatiske og økonomiske reaksjoner mot Russland som følge av den angivelige hackingen.

Publisert Sist oppdatert

35 russiske diplomater fikk torsdag beskjed om at de måtte forlate Washington og San Francisco innen 72 timer som følge av de russiske hackerangrepene under det amerikanske valget.

Nå svarer Russland med å stenge en internasjonal skole og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov opplyser at han har anbefalt president Vladimir Putin å utvise 35 amerikanske diplomater, skriver NTB.

Det melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Ifølge Sky News avviser Lavrov beskyldningene om at Russland har forsøkt å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget. Utenriksministeren kaller beskyldningene for «grunnløse».

President Vladimir Putin har derimot uttalt at han ikke vil utvise amerikanske diplomater, ifølge AFP.

Stenger skole

– Kan være tegn på eskalerende konflikt mellom landene, sier Vårin Alme, statsviter og kommentator til NRK.

Alme mener at viser dagens sanksjoner at USA ikke aksepterer andres land innblanding i deres interne valgprosess.

Dette er en sterk reaksjon, og et sterkt signal på det de mener er en innblanding i en demokratisk valgprosess.

Ifølge CNN stenger Russland den angloamerikanske skolen i Moskva som et svar på at russiske diplomater blir utvist fra USA.

Skolen har over 1200 elever, deriblant norske barn. Russiske myndigheter har varslet flere svar i løpet av dagen.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier, ifølge NRK, at Russlands president Vladimir Putin i løpet av kort tid kommer til å ta en beslutning om hvordan landet skal svare på USAs sanksjoner.

Han avviser at Russland står bak hackerangrep mot Demokratene.

Trump vil komme seg videre

FBI og CIA er enige i at russisk hacking påvirket presidentvalgkampen i Trumps favør. Hillary Clinton hevdet dette kostet henne seieren.

Påtroppende president Donald Trump har gjentatte ganger benektet at hackingen har skjedd.

Trump mener USA «bør komme seg videre» etter de angivelige hackerangrepene fra Russland. Samtidig lover han å møte etterretningssjefer for å høre mer om saken.

– Det er på tide for landet vårt og komme seg videre til større og bedre ting, sa den kommende presidenten på en pressekonferanse i Florida.

USAs sanksjoner bekymrer utenriksminister Børge Brende.

– Dette er en sterk reaksjon, og et sterkt signal på det de mener er en innblanding i en demokratisk valgprosess. Det er alvorlige forhold som president Obama påpeker, sier Brende til NRK.

Powered by Labrador CMS