Samfunn

Leder i NBIM, Yngve Slyngstad, la frem årsrapporten for 2016 tirsdag.

447 milliarder i pluss

Med en avkastning på 6,9 prosent slo oljefondet markedet - så vidt. Men vi kan ikke forvente tilsvarende avkastning fremover, advarer sjefen for oljefondet.

Publisert Sist oppdatert

Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, fikk en avkastning på 6,9 prosent, tilsvarende 447 milliarder kroner, i 2016. Det kommer frem av årsrapporten fra Norges Bank Investment Management (NBIM) publisert tirsdag.

– Hovedstyret er tilfreds med at avkastningen både i 2016 og over tid har vært god. Hovedstyret er også tilfreds med at forvaltningskostandene holdes på et lavt nivå til tross for at investeringene over tid er utvidet til nye markeder, sier Øystein Olsen, leder for hovedstyret i Norges Bank.

Hele 70 prosent av avkastningen kom fra fondets aksjebeholdning, sa sjef for fondet, Yngve Slyngstad under presentasjonen av resultatene.

– Vi kan ikke forvente tilsvarende avkastning fremover, sier han, og omtaler avkastningen fra aksjeporteføljen de fem seneste årene som «usedvanlig god».

I 2016 ga aksjeinvesteringene en avkastning på 8,7 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 4,3 prosent. Fondets samlede aksje- og renteinvesteringer var 0,1 prosentpoeng høyere enn referanseindeksens avkastning, og slo dermed markedet med knappest mulig margin. Fondets eiendomsinvesteringer fikk en avkastning på 0,8 prosent.

– Avkastningen i 2016 var preget av fallende internasjonale renter i første halvår, og sterke aksjemarkeder i andre halvår. Året startet med uro i markedene, og usikkerhet rundt utviklingen i Kina. De første tre ukene var de globale aksjemarkedene ned 10 prosent. Markedene stabiliserte seg i løpet av året, og fondet fikk nok en gang god aksjeavkastning, sier Slyngstad.

Første uttak

Kronekursen styrket seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av året. Dette bidro til å redusere fondets verdi med 306 milliarder målt i norske kroner.

I tillegg var netto uttak fra fondet 101 milliarder kroner. Første innskudd i fondet kom i mai 1996. I januar 2016 ble det for første gang tatt penger ut av fondet.

Fondet utgjorde totalt 7.510 milliarder kroner per 31. desember 2016, hvorav 62,5 prosent var investert i aksjer, 34,3 prosent i rentepapirer og 3,2 prosent i eiendom.

Powered by Labrador CMS