Samfunn

Danmarks statsminister og leder av partiet Venstre, Lars Løkke Rasmussen, kan vente seg et litt annerledes kommunevalg i år.

Dansk rikskringkasting vil ikke bruke meningsmålinger i neste valg

Publisert Sist oppdatert

Meningsmålingene i det norske Stortingsvalget traff relativt godt på det faktiske utfallet. Men historiene om kraftige bommer har dominert nyhetsbildet de siste årene - kanskje særlig etter overraskelsesvalgene i Storbritannia og USA i 2016.

Selv om meningsmålingenes rolle i demokratiske valg ofte blir problematisert for å utøve en for stor innflytelse på valgutfallet, er det vanskelig å hevde at målingene bidrar til å gjøre valgutfallet direkte feil. Spørsmål som: «hadde like mange høyrevelgere gitt Venstre en taktisk stemme uten meningsmålinger som viste at Venstre stod i fare for å falle under sperregrensen?» vil alltid forbli ubesvarte.

Nå melder Alltinget at Dansk Radio, Danmarks versjon av NRK, ikke vil bruke meningsmålinger, valgdagsundersøkelser eller prognoser i dekningen av det kommende kommunevalget i november.

I forrige kommunevalg i 2013 viste en valgdagsmåling at Helle Thorning-Schmidts Socialdemokratene kom til å gjøre et historisk dårlig valg med kun 22,7 prosent oppslutning. Det fikk Thorning-Schimidt til å holde en «taper-tale» til sin egen valgvake. Det var en tale som i ettertid kunne virke litt vel pessimistisk ettersom partiet endte opp med hele 29,5 prosent oppslutning.

– Vi kommer ikke til å lage valgdagsmålinger eller meningsmålinger på hva folk vil stemme. Vi kommer ikke til å lage journalistikk på det, og vi kommer ikke til å bruke andres målinger, sier nyhetsredaktør Sandy French i en kommentar til avisen.

Valgforsker Kasper Møller Hansen sier til Alltinget at det er klok avgjørelse. I hvert fall til et kommunevalg siden det i realiteten er et valg per kommune og derfor vanskeligere å si noe statistisk signifikant om uansett.

– Jeg håper ikke at DR fjerner gode nasjonale målinger. Når måleinstituttene lager slike må man bruke dem og lage god journalistikk på dem, sier han.

I Norge brukes valgdagsmålinger i kommunevalg. I 2015 ble NRK også anklaget for å ha brutt valgloven ved å publisere en valgdagsmåling litt før fristen som er ikke før klokken 21 på valgdagen.

Powered by Labrador CMS