Samfunn

Mens Knut Arild Hareid og KrF er sterkt kritisk til Barnefamilieutvalgets konklusjoner, er Venstre og Trine Skei Grande positive.

Det KrF kaller «uaktuelt», vil Venstre gjerne ha

Det er «helt uaktuelt» å frata barnefamilier kontantstøtten, sier Kristelig Folkeparti (KrF). Venstre er positiv til forslagene fra Barnefamilieutvalget.

Publisert Sist oppdatert

Etter halvannet år med vurdering og evalueringer av norsk familiepolitikk leverte det regjeringsoppnevnte Barnefamilieutvalget sin rapport mandag.

De sparte ikke på kruttet, og foreslo drastiske omveltninger.

Blant de mest sentrale anbefalingene var avviking av kontantstøtteordningen og behovsprøving av barnetrygden.

– Ingen Robin Hood

Rapporten får KrF, ikke uventet, til å steile. De kaller forslagene henholdsvis «uaktuelt» og «svært dårlig» fordi de mener en slik omlegging vil ramme helt vanlige familier.

– Dette er ingen Robin Hood-løsning, hvor det tas fra de rikeste. Dette forslaget omfordeler fra barnefamilier som trenger barnetrygden for å møte barnas behov til barnefamilier som trenger det enda litt mer, sier partiets familiepolitiske talsperson, Geir Jørgen Bekkevold.

Han er redd en slik behovsprøving av barnetrygden kan bli en fattigdomsfelle, og at en eventuell omlegging fører til betydelige administrasjonskostnader.

– KrF vil derfor kjempe for å bevare barnetrygden for alle barn, sier Bekkevold.

– Tidenes ran av fattige

Kontantstøtteordningen har lenge vært under press. Av stortingspartiene har kun nevnte KrF og Sp gått i bresjen for å beholde ordningen. Begge partiene er i ferd med å posisjonere seg i politiske nøkkelroller før valget i september, noe som kan føre til at støtteordningen opprettholdes, til tross for stadig økende motstand på begge sider av den politiske aksen.

Også denne gangen står KrF og Sp samlet i spørsmålet om kontantstøtte. Ifølge NTB sier Kjersti Toppe (Sp) at det er «helt uaktuelt å gå inn på en sånn linje» som utvalget foreslår.

De stiller seg også svært skeptisk til behovsprøving av barnetrygden, og mener det er uaktuelt å bytte ordningen for gratis barnehage for alle barn.

– Vi vil at barnetrygden skal være en universell ordning. Dersom det blir en ordning for de aller fattigste, vil det miste den utjevnende effekten, sier hun til NTB.

Begge partiene ønsker i stedet å styrke barnetrygden. Også SV skriver i en uttalelse at de vil «ta kampen for barnetrygden», selv om de gjerne ser at kontantstøtten droppes.

– Det er meningsløst å stille gratis barnehage og barnetrygd opp mot hverandre. Barnetrygden er den beste måten å utjevne forskjeller på. Dette forslaget legger opp til tidenes ran av barn. De vil ta fra de nest fattigste og gi til de aller fattigste. Det er dårlig fordelingspolitikk, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han kaller rapporten et bestillingsverk fra regjeringen.

Arbeiderpartiet tar ikke opp barnetrygd i sentralstyrets seneste forslag til partiprgram for perioden 2017-2021, men ønsker å avvikle kontantstøtten. I stedet vil de at familier som har søkt om barnehageplass kan motta «ventestøtte» fra foreldrepermisjonen tar slutt til barnehageplass tilbys. Til NTB sier familiepolitisk talsperson for partiet, Anette Trettebergstuen, at også barnetrygd vil være tema for diskusjon i tiden som kommer.

Venstre fornøyd

Flere av utvalgets konklusjoner, deriblant forslaget om å erstatte barnetrygden med gratis barnehage for alle, blir ifølge NTB tema under Høyres landsmøte i helgen. Partiet har vært litt frem-og-tilbake i spørsmålet om kontantstøtte, og foreslo i høst både å gjøre ordningen kommunal og ikke lovpålagt - noe som ble tolket som et ønske om å svekke støtten. Kort tid etterpå snudde partiet på grunn av «nye, juridiske vurderinger».

Dermed står det fortsatt i Høyres program at de ønsker å bevare støtten.

Skulle de likevel ende med å snu i helgen, og støtte utvalgets forslag, vil regjeringen i det minste ha ett av sine to samarbeidspartier i ryggen. I Venstre er man positive til utvalgets forslag.

Utvalgets konklusjoner ligger nemlig svært nær flere punkter i Venstres programkomité. Blant annet har partiet foreslått å gjøre både barnehagen og SFO gratis, og å kutte ut både barnetrygden og kontantstøtten slik den er i dag.

– For Venstre handler gratis barnehage om å bekjempe barnefattigdom og å gi flere barn en best mulig start på livet og på videre skolegang og utdanning. Det fortjener barna uansett hvordan står til med foreldrenes økonomi, sier nestleder i partiets programkomité, Guri Melby, til NTB.

Stortingets standpunkt i spørsmål om henholdsvis kontantstøtte og barnetrygd:

!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),r=o[0],d=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement("script");a.async=1,a.id=s,a.src=i,r.parentNode.insertBefore(a,r)}}(document,"script","infogram-async","//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js");

– Prisverdig

Utvalgets mest ivrige kritikere ser imidlertid også positive tegn i rapporten.

I en pressemelding skriver KrF at de vil vurdere forslaget om å erstatte engangsstønaden med en løpende minsteytelse på 2G (drøyt 185.000 kr, journ. anm.). De mener også det er bra at utvalget vil gi far selvstendig rett til opptjening av foreldrepenger.

– Vi synes det er prisverdig at det har vært fokus på å løfte familier som lever i vedvarende lavinntekt, fordi dette er en situasjon som er svært smertefull spesielt for barna det gjelder, sier Bekkevold.

Powered by Labrador CMS