Samfunn

Dette er Frankrikes nye statsminister

Konservative Edouard Philippe utnevnt til ny statsminister i Frankrike.

Publisert Sist oppdatert

President Emmanuel Macron utnevnte Edouard Philippe (46) fra det konservative partiet Republikanerne til ny statsminister i Frankrike mandag.

Philippe er ordfører i Le Havre og utdannet jurist fra eliteskolene École nationale d'administration (ENA) og Sciences Po.. Han deler Macrons syn på saker om økonomiske og sosiale forhold, og vil ifølge nyhetsbyrået AFP kunne bidra til å trekke republikanere mot sentrum.

Mange tror det konservative partiet Republikanerne vil komme sterkere tilbake i parlamentsvalget enn de gjorde i presidentvalget. Deres kandidat til presidentvalget, François Fillon, ødela både for seg selv og partiet da anklagene om korrupsjon tok av midt i valgkampen.

Av den grunn har mange ment at Macron kom til å utnevne en statsminister med nettopp konservativ bakgrunn, for å komme et eventuelt konservativt press i forkjøpet.

I den sammenheng har Philippes navn kommet opp:

Franske medier meldte i helgen at Macron skulle ha kommet til enighet med borgermesteren i Bordeaux, den framstående konservative politikeren Alain Juppé – som tidligere selv har vært statsminister – om at borgermesteren i Le Havre skulle bli statsminister i Frankrikes nye regjering. Juppé avvist imidlertid påstandene.

Likevel falt altså valget på Philippe.

Andre profilerte navn som skal ha vært aktuell for jobben er IMF-topp Christine Lagarde, Richard Ferrand, den første sosialisten i parlamentet som meldte overgang og fulgte Macron for over et år siden og leder av det lille sentrumspartiet MoDem (Movement Démocrate) Francois Bayrou (65).

Powered by Labrador CMS