Samfunn

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg møttes til ny statsministerduell tirsdag kveld. Denne gangen i Tromsø.

– Du vil jo ikke høre

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at han stempler befolkningen som kaldere selv om han mener at statsministeren gjør Norge til et kaldere samfunn.

Publisert Sist oppdatert

Det ble hett mellom statsminister Erna Solberg (H) og utfordrer Støre da de to møttes til duell på NRK tirsdag kveld. Et par timer etter at den ene meningsmålingen på NRK viste at Høyre er blitt større enn Ap, og den andre på TV 2 viste at avstanden er krympet til under 20.000 velgere i Støres favør, gikk Støre til frontalangrep på Solberg.

Høyre-lederen har vært en dårlig lagleder og står i spissen for en nedrig politikk, lød det fra Støre. Solberg svarte med å si at Støre stempler det norske folk som kalde.

For å skremme

Det var innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) besøk til Stockholms-forstaden Rinkeby tirsdag som satte fyr på debatten om Norge er blitt et kaldere samfunn.

– Hun reiste ikke for å lære. Hun reiste for å skremme. Det er nedrig politikk, Erna Solberg, sa Støre.

– Du har også brukt eksempler fra andre land og sammenlignet med norske forhold, lød Solbergs svar.

– Men i himmelens navn. Selvfølgelig sammenligner vi oss med andre, smalt det fra Støre.

Endret Norge og Høyre

Ap-lederens resonnement er at Solberg har bidratt til å flytte grensene for hva som er greit å si i debatter, ved å slippe Fremskrittspartiet inn i regjering.

– Det har åpnet for en ordbruk som skaper splid og setter grupper opp mot hverandre. Jeg tror ikke Erna Solberg ser dette, men Norge er forandret og Høyre er forandret. Vi er blitt et kaldere og mindre raust samfunn, og fire år med dette får jammen være nok, sa Støre.

Solberg slo tilbake med at Støre ikke kan dokumentere påstanden om at Norge er blitt kaldere:

– Jonas stempler den norske befolkningen og sier at de har gjort Norge til et kaldere samfunn. Det må jo være noe bra i dette landet når vi er verdens lykkeligste land. På spørsmål om du ville følt uro hvis din datter eller sønn valgte å gifte seg med en innvandrer – er det stadig færre som sier at de er urolig for det.

Rekord i bosetting

Støre avviste at det er det norske folk han kritiserer:

– Jeg har ikke stemplet befolkningen. Men du er ansvarlig lagleder for regjeringen, sa han.

Solberg mente diskusjonene ikke er tøffere i dag enn de var for tjue år siden. Hun viste også til at Norge satte rekord i bosetting av flyktninger under flyktningkrisen, før hun gjentok at Støre med sin kritikk av henne samtidig «stempler det norske folk som kaldere».

– Du har ansvaret, ikke skyld på det norske folk. Det er din politikk jeg kritiserer, ikke folket, sa Støre.

Valgkamp-stunt?

Den svenske migrasjonsministeren Heléne Fritzon avlyste overraskende et planlagt møte med Listhaug tirsdag morgen, bare noen timer før det skulle finne sted, fordi hun mente at Frp-statsråden ville spre et misvisende bilde av Sverige og bruke det som argument i den norske valgkampen.

– Tidspunktet kunne kanskje ha vært annerledes, men nå har jo Listhaug også vært ute i perm. Og disse krise-greiene fra Ap mener jeg uansett er helt feil, sa Solberg til NTB etter debatten.

Støre holder fast ved at Listhaug reiste til Sverige for å skremme, ikke lære.

– Jeg tror ikke det norske folk lar seg skremme. Men det er trist når Listhaug drar milevis fra norske forhold, blir tatt godt imot, og sender et skremmeskudd hjem, sier han til NTB.

Tror på stigning

Duellen åpnet med at Støre måtte svare for de stadig svakere meningsmålingene for Arbeiderpartiet.

– Partifolk landet rundt vet at det er valget som gjelder. Og vi kommer til å bli mye større enn vi er nå. Det er mitt ansvar som leder, og jeg har med meg et helt parti på det, sa han.

– Jeg tror velgerne følger denne valgkampen helt inn, og det er mange som bestemmer seg i sluttfasen, sa han til NTB etter debatten.

Solberg sa at hun kan være enig med Støre i en ting – at det er 11. september som gjelder.

– Så er det mer underholdende for oss enn på den andre siden for øyeblikket. Men det viktigste nå er å fortelle velgerne hvor vi vil og hva vi skal. Da er det jo gøy med gode målinger, men jeg tar ikke noe på forskudd, sa Solberg.

Powered by Labrador CMS