Samfunn

Siden 2012 har Julian Assange oppholdt seg på Ecuadors ambassade i London, men det gir ham ingen rett til å uttale seg om Ecuadors politikk, sier president Lenin Moreno.

Ecuadors president gjentar advarsel til Assange

President Lenin Moreno ber Julian Assange ligge unna Ecuadors politikk. WikiLeaks-grunnleggeren har i fem år søkt tilflukt i landets ambassade i London.

Publisert Sist oppdatert

Under en seremoni ved en arkeologisk utgravning ga Morene klar beskjed om at australieren ikke skulle blande seg inn i politikken i Ecuador eller hos landets allierte.

– Hans status gir ham ikke rett til på uttale seg om noe lands politikk, aller minst vår, sa presidenten, som onsdag ble innsatt som president.

Før Moreno ble valgt, hadde motstanderen Guillermo Lasso sagt at han ville sparke ut Assange dersom han ble valgt. På valgnatten i april gikk Assange ut på Twitter og feiret Lassos valgnederlag. Også den gangen fikk han beskjed av Moreno om å ikke blande seg i Ecuadors saker.

Assange søkte tilflukt i ambassaden for fem år siden, av frykt for å bli utlevert til Sverige, der han var siktet for voldtekt, og siden til USA, der han risikerte å bli stilt for retten for å ha publisert store mengder hemmelige militære og diplomatiske dokumenter.

Morenos forgjenger sier Ecuador gjorde sin plikt da landet ga WikiLeaks-toppen asyl i 2012, og Moreno selv har sagt at landet vil sørge for at Storbritannia lar Assange «reise til Ecuador eller det landet han måtte ønske å bosette seg i».

Voldtektssiktelsen og den europeiske arrestordren som gjorde at Assange søkte tilflukt, er trukket, men britisk politi vil likevel pågripe ham dersom han kommer ut. De sier han brøt løslatelsesvilkårene sine da han gikk inn på ambassaden.

Powered by Labrador CMS