Samfunn

Bygningen til Den europeiske sentralbanken i Frankfurt tidligere denne uken.

ESB trapper ned «pengetrykkingen»

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renta uendret, men halverer sine støttekjøp av obligasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Støttekjøpene vil bli redusert fra 60 til 30 milliarder euro i måneden, opplyser sentralbanken.

Endringen skjer ved årsskiftet, men banken vil fortsette støttekjøpene i alle fall fram til september 2018. Denne typen økonomisk stimuli blir uformelt ofte kalt «pengetrykking».

Selv om økonomien i eurosonen har bedret seg de siste årene, ligger inflasjonen fortsatt lavere enn sentralbankens mål.

– Derfor er det fortsatt nødvendig med en betydelig grad av pengepolitisk stimuli, sa sentralbanksjef Mario Draghi på en pressekonferanse torsdag.

Økonomisk bedring

ESBs styringsrente blir som ventet liggende uendret på 0 prosent. Beslutningen om å trappe ned støttekjøpene var også i tråd med analytikernes forventninger.

ESB begynte å kjøpe massive mengder obligasjoner i 2015, for å unngå fallende priser i kjølvannet av eurokrisen noen år tidligere. Økonomien i eurosonen har bedret seg etter innføringen av tiltaket, noe som har gjort det mulig å begrense «pengetrykkingen».

Den første nedtrappingen skjedde i april i fjor, da obligasjonskjøpene ble redusert fra 80 til 60 milliarder euro i måneden.

Boblefrykt

Skulle økonomien svekke seg igjen, kan tiltakene igjen bli trappet opp. Formålet både med de rekordlave rentene og obligasjonskjøpene er å gjøre lån billigere og lettere tilgjengelig for bedrifter og forbrukere.

Kritikere er bekymret for at stor tilgang på billige lån kan føre til nye økonomiske bobler, blant annet i boligmarkedene i store europeiske byer. Hvis boblene sprekker, kan det føre til nye økonomiske kriser.

De ekstremt lave rentene i eurosonen er en medvirkende årsak til at renta også i Norge er svært lav. Særlig i Oslo var boligprisveksten svært kraftig fram til i vår, da prisene begynte å falle.

Mange norske økonomer forventer imidlertid at prisfallet vil bli kortvarig, og at utviklingen vil snu en gang i 2018.

Powered by Labrador CMS