Samfunn

En mindreårig asylsøker har på seg en t-skjorte hvor det står skrevet håp, kjærlighet, glede, drøm, vennskap og fred.

– Ingen løsning for «oktoberbarna»

Afghanistankomiteen setter pris på Stortingets vedtak om at unge afghanske asylsøkeres sak skal vurderes på nytt, men er fortsatt bekymret.

Publisert Sist oppdatert

– Stortingsvedtaket er ingen løsning for ungdommene, som fortsatt vil være i en svært usikker situasjon i påvente av ny saksbehandling. Vi er bekymret for de negative konsekvensene det å leve i en limbotilværelse kan få for oktoberbarnas psykiske helse, og vi mener det er svært viktig at det settes inn tiltak som ivaretar barnas rettigheter i venteperioden, sier generalsekretær Liv Kjølseth i Afghanistankomiteen i en pressemelding.

Arbeiderpartiets forslag tirsdag handler om at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Partiet fikk Stortinget med på å innføre sårbarhetskriterier og vente med retur til sakene er tatt opp til ny vurdering.

– Det er nødvendig med en rask avklaring av hvilke rettigheter som skal ivaretas for barna som nå er fylt 18 år og ikke lenger dekkes av FNs barnekonvensjon, sier Kjølseth.

Powered by Labrador CMS