Samfunn

EN GANSKE ANNEN TALE: Frankrikes president Emmanuel Macron taler i FN.

Kritikken hagler mot Trump

Både på hjemmebane og blant vestlige politikere møter Donald Trumps tale i FN tirsdag kritikk. Kineserne karakteriserer talen som «full av støy og raseri».

Publisert Sist oppdatert

Donald Trump var ikke bare svært kritisk til Nord-Korea. Også Iran, Cuba og Venezuela fikk sitt pass påskrevet i Trumps tale til FNS hovedforsamling tirsdag.

Han var ikke bare aggressiv. Trump nevnte oppskiftsmessig også krigen i Syria og viktigheten av å finne en løsning på den konflikten. Han roste FN som en organisasjon med store muligheter, men mente samtidig organisasjonen druknet i byråkrati og at den trenger reformer.

Akkurat det var ingen kontroversiell uttalelse. Men president Trump var heller ikke sen med å påpeke at USA betaler 26 prosent av FNs kostnader, noe han mente ikke kunne fortsette slik ståa var nå.

– Dersom vi får resultater, fred og framgang for verden, vil det være en vellykket investering, men slik er ikke situasjonen i dag, framhevet Trump.

Det Trump ikke nevnte med ett ord i sin tale var situasjonen for Israel og Palestina og forfølgelsen av rohingyaene i Myanmar. Klimasituasjonen og klimaavtalen fra Paris fant han heller ikke plass til i sin 41 minutter lange tale.

I dag brukte presidenten FN som et sted for å true med krig

Kritikk hjemmefra

Foto KONTROVERSIELL: Donald Trump taler i FN (Foto: NTB-scanpis).

Verden fordøyer fortsatt Donald Trumps tordentale i FN tirsdag. Men president Trumps trussel om å «totalt ødelegge Nord-Korea» i FN i ble ulikt mottatt også i USA. Mens framtredende republikanere som tidligere presidentkandidat Mitt Romney mente den sterke ordbruken overfor Nord-Korea var på sin plass, reagerte flere demokrater, som mener ordbruken kan føre til at spenningen eskalerer ytterligere mellom Washington og Pyongyang.

«USA har styrke og tålmodighet, men hvis vi blir tvunget til å forsvare seg selv eller våre allierte, har vi ikke annet valg enn å helt ødelegge Nord-Korea», sa Trump, og la til den etter hvert så berømte setningen: «Rakettmannen er på et selvmordsoppdrag for seg selv og for sitt regime».

Kort etter talen uttalte den demokratiske senatoren Dianne Feinstein fra California, at presidentens tale «var i strid med oppdraget til den internasjonale organisasjonen».

– FNs mål er å fremme fred og globalt samarbeid. I dag brukte presidenten FN som et sted for å true med krig.

–Trumps bombastiske trussel om å ødelegge Nord-Korea er alvorlig. Han tar sikte på å forene verden gjennom trusler, men i virkeligheten isolerer han bare USA end, sa senatoren ifølge ABC News.

Jeg aldri hørt en dristigere eller mer modig tale

Kinesisk latterliggjøring

I kinesiske aviser ble Trumps tale nærmest latterliggjort, skriver Washington Post.

Avisen Global Times har trykket en karikaturtegning av «bølla Trump på FNs talerstol», som viser Trump med en megafon der han roper «America First».

China Daily skriver at Trumps tale var «full av støy og raseri».

Avisen utdyper sin kritiske holdning på lederplass:

– Dagens farlige situasjon er et resultat av Pyongyangs og Washingtons vedvarende og ensidige opptatthet av egne interesser i motsetning til andre landes innsats for å overtale de to motpartene til dialog, skriver China Daily.

– Trumps trussel om å «helt ødelegge Nord-Korea» hvis det er nødvendig, vil sannsynligvis derfor forverre den allerede spente situasjonen, heter det.

De første russiske reaksjonene er, som kinesernes, mer syrlige enn fordømmende.

– Syria, Cuba og Venezuela bli fremstilt som nesten de verste diktaturene i menneskehetens historie, var kommentaren fra Konstantin Kosachev, en fremstående leder i det russiske utenriksdepartementet. Han sa at talen var «motstridende», ved at den blandet uttrykk for respekt for nasjoners suverene rettigheter med en «rent amerikansk definisjon for å bestemme hvem som har slike rettigheter og hvem som ikke har det».

Trumps tale var «full av støy og raseri»

Usikre allierte

Trump kalte som kjent Kim Jong un for «Rocket Man», og sa at USA om nødvendig ville «ødelegge Nord-Korea totalt» for å beskytte sine allierte.

Disse allierte er Japan og Sør-Korea. Og der i gården vet man tydeligvis ikke helt hvordan de skal reagere på Trumps tale.

Stillheten fra den japanske statsministeren Shinzo Abe er spesielt talende, fordi han lenge har vært ivrig etter å være enig med Trumps måte å håndtere Nord-Korea på. I går kveld nektet representanter for Abe og den japanske regjeringen å kommentere Trumps tale, skriver Washington Post.

Sør-Koreas president, Moon Jae-in, som Trump på Twitter har anklaget for å forsøke å «smiske» med Nord-Korea ved å be om dioalog framfor konfrontasjon, har også de siste ukene prøvd hardt å vise at han er på linje med USAs president.

Moon Jae-ins talsmann unngikk i går å kommenter på Trumps «totale ødeleggelse»-argument, og sa istedenfor at «talen understreket viktighet av å håndtere Nord-Korea, og at Seoul trodde at Trump var forpliktet til fred».

Fornøyd Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var en av få som klart uttrykte sin begeistring for talen.

– I de mer enn 30 år jeg har hatt erfaring med FN, har jeg aldri hørt en dristigere eller mer modig tale, sa Netanyahu. – President Trump fortalte sannheten om de store farene som vår verden står overfor, var hans umiddelbare kommentar.

Det var særlig Trumps sterke kritikk av Iran den såkalte atomavtalen som falt i god jord hos Netanyahu.

Iran på sin side gjorde det klart at «USA vil miste verdens tillit» om de trekker seg fra atomavtalen.

Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza, var naturlig nok også kritisk til talen, der Venezuela ble framstilt som en kommunistisk bandittstat.

– Vi aksepterer ikke trusler fra president Trump. Vi er mennesker av fred, fredelige mennesker, og vi ønsker relasjoner av gjensidig respekt. Denne rasistiske teorien han eksponerer går tilbake til den kalde krigen. Et øyeblikk visste vi ikke om vi lyttet til president Reagan i 1982 eller president trompet i 2017, var hans kommentar.

Å bli sammenlignet med Ronald Reagan, tar nok imidlertid ikke Trump særlig ille opp.

Vi må ikke gå i søvne inn i krigen

Lunkne allierte

Donald Trumps tale ble ingen umiddelbart hit blant hans vestlige allierte heller.

FNs generalsekretær António Guterres avviste kontant Trumps trussel om å angripe Nord-Korea militært.

– Vi er en verden som slår sprekker. Vi må være en verden i fred, sa han. – Løsningen må være politisk. Dette er en tid for statsmannskunst. – Vi må ikke gå i søvne inn i krigen, sa Guterres.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström reagerte med forskrekkelse på talen og kalte den bombastisk og nasjonalistisk.

Overfor SVT gjorde hun det også klart at hun mener Trumps militære trussel strider mot FNs vedtekter, skriver NTB.

Statsminister Erna Solberg var også kritisk til Trumps tale. Hun sa til NTB at Trumps ordbruk kan akselerere den negative utviklingen, og at konflikten må løses diplomatisk.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg vedgår at Donald Trump bruker sterke ord, men understreker at NATO må søke en fredelig løsning på konflikten med Nord-Korea.

– Det er viktig å jobbe for en politisk og diplomatisk løsning. Vi må jobbe for å skape et rom mellom det å gjøre ingenting og det å bruke militær makt, sier Stoltenberg til NTB. Til NRK understreker Stoltenberg at atomavtalen med Iran er viktig, og må opprettholdes.

Det er ikke murer som beskytter oss, det er vår evne til å handle

«Omvendt» tale fra Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron, holdt en ganske annen tale i FNs hovedforsamling, ennn Donald Trump. Internasjonale kommentatorer, tolker mye av det han sa som en indirekte kritikk av Trump:

– Det er ikke murer som beskytter oss, det er vår evne til å handle, sa Macron.

Han snakket også om «multilateralisme» flere ganger i sin tale, noe som blant annet avisa The Guardian ser som en klar anklage mot Trumps nasjonale tilnærming til de fleste utfordringer. Macron mener at multilateralisme er nødvendig for å forbedre FNs funksjoner, slik at landene bedre kan koordinere krisestyring.

Det vil være en grov feil å bryte atomavtalen med Iran

– Sikkerhet for alle er også vår sikkerhet, sa han, og henvendte seg til forsamlingen: – Deres liv er våre liv.

Macron snakket også om at Nord-Korea utgjør «en eksistensiell trussel», og at det er alle lands ansvar, inkludert Kina og Russland, å bringe Nord-Korea til forhandlingsbordet.

Fra Nord-Korea gikk talen til Macron over til Iran, og han snakket positivt om den eksisterende atomavtalen med landet.

– Dette er en god avtale, en avtale som er viktig for fred. Det vil være en grov feil å bryte atomavtalen med Iran, sa Emmanuel Macron – omtrent helt omvendt av hva Donald Trump mente om Iran-avtalen.

Powered by Labrador CMS