Samfunn

President Emmanuel Macron vil endre EU.

Macron legger fram sin visjon for EU

Frankrikes president Emmanuel Macron kaster en brannfakkel inn i de tyske regjeringssamtalene med ambisiøse nye ideer for EU og euroen.

Publisert Sist oppdatert

Macron er den siste av i alt tre europeiske ledere som denne høsten har brukt taler i symboltunge omgivelser til å peke ut en ny retning for Europa.

Først ut var EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, som la fram sine ideer i en tale til EU-parlamentet i Strasbourg. EUs to presidentverv bør slås sammen til ett, foreslo han. Alle EU-land bør ha euroen som valuta, og eurosonen bør få en egen finansminister.

Så holdt Storbritannias statsminister Theresa May tale. Hun valgte en kirke i renessansebyen Firenze som bakteppe og greide ut om sin visjon om å forlate EU og selv ta kontroll over landets skjebne.

Når Macron går på talerstolen tirsdag ettermiddag, har han valgt det ærverdige amfiteatret ved Sorbonne som scene.

Han skal bevisst ha ventet til etter valget i Tyskland, for slik å kunne påvirke de tyske koalisjonssamtalene direkte.

I forkant av talen er journalister i Paris blitt brifet anonymt av Macrons rådgivere i Élyséepalasset. Ifølge rapportene derfra vil det blant annet komme forslag om et eget budsjett, et eget finansdepartement og et eget pengefond for eurosonen.

Macron ventes å gå lenger i sine forslag enn Juncker gjorde. Men talen hans er utviklet i dialog med både Juncker og May, fortelles det. Skal man forstå helheten, bør man derfor lese alle de tre talene tre side om side.

Om Macron kan få gjennomslag, er et annet spørsmål. Han fikk ingen hjelp av det tyske valgresultatet.

Det mest sannsynlige er nå en regjering med liberale FDP, som er svært skeptisk å integrere eurosonen dypere. Det kan tvinge fram en nedjustering av reformambisjonene.

Powered by Labrador CMS