Samfunn

SSB-sjef Christine Meyers utvalg har skapt bølger.

Meyer klar for langvarig kamp i SSB-strid

SSB-sjef Christine Meyer lover at SSBs arbeid for teknisk beregningsutvalg (TBU) uansett ikke vil bli skadelidende ved en omorganisering av SSBs forskningsvirksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Et utvalg som har sett på mulige endringer i hvordan SSBs forskningsavdeling er satt sammen, skapte i januar mye debatt i økonom-kretser.

Mange av de største aktørene i arbeidslivet, med unntak av Spekter som har SSB som arbeidsgivermedlem, valgte å advare mot noen av endringene i et brev til Meyer. De var blant annet bekymret for at omrokkeringene skulle få konsekvenser for arbeidet med TBU som SSB leverer underlagsmateriale til i form av analyser med den egenutviklede modellen KVARTS.

KVARTS har bakgrunn fra 70-tallet og har forutsetninger som er mer i tråd med Keynesiansk makroøkonomisk forskning, hvor den totale etterspørselen etter varer og tjenester i økonomien vektlegges tyngre enn aktørene som tilbyr varer og tjenester. KVARTS er modernisert mange ganger siden 70-tallet og leverer som regel prediksjoner i tråd med andre makroøkonomiske modeller.

Meyer lover ikke å frede KVARTS.

– Vi kan ikke skifte modellgrunnlag før det eventuelt er grunnlag for det. Også de nærmeste årene så vil SSB være i den modelltradisjonen vi er, og vi skal utvikle både makroøkonomisk forskning og modeller, sier Meyer til Finansavisen og lover at et eventuelt skifte vil ta tid.

Powered by Labrador CMS