Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Ny lov om behandling av personopplysninger på høring

Et forslag til ny lov om behandling av personopplysninger ble i dag sendt ut på høring, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Om et knapt år trer EUs General Data Protection Regulation (GDPR) i kraft. Den erstatter og innskjerper de europeiske personopplysningslovene.

I tillegg til at bøtene blir betraktelig høyere, blir enkeltpersoners rett til å få vite hva tjenestetilbydere vet om dem enda sterkere. Det kreves vesentlig mer dokumentasjon fra bedriftens side om kontroll, rutiner, lagring og sikkerhetsevalueringer.

I den sammenheng sendte Justis- og beredskapsdepartementet torsdag ut et forslag til ny lovgivning, som bygger på nettopp EUs nye personvernforordning. Dette skal føre til et mer enhetlig regelverk i Europa.

– Det vil dermed bli enklere både for personer og bedrifter å forholde seg til lovgivning i, og til å få gjort sine rettigheter gjeldende i, hele EU/EØS. Regelverket er også bedre tilpasset den teknologiske utviklingen, skriver regjeringen i en pressemelding.

Lovforslaget og forordningen viderefører hovedprinsippene i gjeldende lov, men innebærer noen sentrale endringer.

  • Registrerte får en ny rettighet som innebærer at de skal kunne motta personopplysninger om seg selv og overføre disse fra en tjenestetilbyder til en annen (dataportabilitet).

  • Det innføres plikt til å ha personvernrådgiver for offentlige myndigheter og for visse private behandlingsansvarlige.

  • Dagens melde- og konsesjonsplikt for behandling av personopplysninger bortfaller. Den erstattes med en plikt for den «behandlingsansvarlige» til selv å utrede personvernkonsekvenser og rådføre seg med Datatilsynet dersom konsekvensutredningen viser at behandlingen medfører høy risiko for personvernet.

  • Datatilsynet får mulighet til å ilegge vesentlig høyere overtredelsesgebyr og departementet foreslår derfor at overtredelser av loven ikke lenger skal være straffbare.

  • En ny tilsynsordning på europeisk nivå innføres, der behandlingsansvarlige med virksomhet i flere stater bare skal forholde seg til én tilsynsmyndighet i EU/EØS.

Høringsfrist er 15. oktober.

Powered by Labrador CMS