Samfunn

Her statsminister Erna Solberg (H) og sjef for Marinejegerne Petter Hellesen på en militær rib på Ofotfjorden under et besøk til Marinejegerkommandoen ved Ramsund Orlogsstasjon.

Offisersorganisasjonene frykter personellmangel

Færre folk skal betjene mer og stadig mer avansert utstyr i Forsvaret. Det er et hovedproblem i Brandvik-utredningen, mener offisersorganisasjonene.

Publisert Sist oppdatert

Forbundslederne Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund og Jens Jahren i Befalets Fellesorganisasjon (BFO) ser nøyaktig det samme dilemmaet i den ferske statusrapporten om «landmakten» – den norske Hæren og Heimevernet, skriver Dagens Næringsliv.

– Å ta ned bemanningen for å finansiere mer utstyr er å velge mellom to onder. Det trengs absolutt investeringer. Men utstyr uten personell til å betjene det er en «dårlig deal» sier Bongo.

– Og hvem skal lære opp vernepliktige i å håndtere stadig mer teknisk avansert utstyr, legger Jahren til.

Han er bekymret over at antall fast ansatte i Forsvaret anbefales redusert i rapporten, som ble lagt fram mandag ettermiddag.

Utredningen fra brigader Aril Brandvik foreslår å styrke Forsvarets nærvær, deriblant i Finnmark med 350 til 400 mann. Organisasjonene støtter prinsippet, men ser samtidig problemer.

– Dette virker fornuftig. Men hvor skal soldatene hentes fra? Fra Rena? Fra Indre Troms, spør Bongo.

Han frykter også at oppfyllingsgraden med personell i avdelingene blir redusert.

Powered by Labrador CMS