Samfunn

FN-sjef Antonio Guterres og Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir under en felles pressekonferanse ved en tidligere anledning.

Saudi-Arabia skal passe på kvinners rettigheter i FN

Publisert Sist oppdatert

Det er organisasjonen UN Watch hvor blant annet Garry Kasparov sitter i styret, som melder at Saudi-Arabia gjennom en hemmelig avstemming i FN denne helgen, ble valgt inn i kommisjonen for kvinners rettigheter, eller som den offisielt heter: Commission on the Status of Women.

Under tittelen: «No Joke: U.N. Elects Saudi Arabia to Women´s Rights Commission, for 2018-2022 term», tar organisasjonen kraftig avstand til avstemningen som de mener må bety at minst 15 demokratiske land stemte ja. Siden avstemmingen var hemmelig er det ikke kjent hva Norge - som står på listen over de 15 landene - stemte.

– Å stemme frem Saudi-Arabia til å beskytte kvinners rettigheter er som å sette en brannstifter til å styre byens brannstrasjon. Det er absurd, sier leder i UN Watch, Hittel Neuer i en kommentar.

Han peker på at kvinner under dagens regime i Saudi-Arabia må ha en mannlig verge til å ta alle kritiske avgjørelser for seg.

Saudia-Arabia skal sitte sammen med 44 andre land i kommisjonen. Nylig ble landet også stemt inn i FNs råd for menneskerettigheter.

FNs PR-problem

Saudi-Arabias inntreden i disse organene føyer seg inn i rekken av medieoppslag som stiller FN i en spesielt lys.

Da Dagens Perspektiv i januar så på utfordringene til den gang påtroppende leder Antonio Guterres, ble det av flere eksperter pekt på at han burde ta et kraftig oppgjør med hvordan organisajonen oppfattes utad.

Siden den gangen har FN vedtatt å trekke tilbake fredsbevarende styrker fra Haiti som står anklagd for både å ha brakt kolera til den katastroferammede øystaten og for å ha begått voldtekter av medlemmer av lokalbefolkingen.

Powered by Labrador CMS