Samfunn

Direktør i Statped Tone Mørk setter de ansatte på skolebenken.

Setter alle ansatte på skolebenken

Hvordan jobber man med digitalisering i en organisasjon når brukerne er mye mer digitale enn medarbeiderne? I Statped setter de i år alle ansatte på skolebenken.

Publisert Sist oppdatert

Det spesielle for Statped er at de skal jobbe opp mot skoler og barn og ungdom som har vokst opp som digitale borgere og er eksperter på å bruke digitale verktøy.

– Vi er en godt voksen organisasjon. Det betyr at mange ikke har vokst opp med nettbrett og andre smarte løsninger. Det å bryte noen barrierer også hos dem som er godt voksne er en av utfordringene vi tar på alvor, sier direktør Tone Mørk som snakker til DP på telefon mens hun er på vei inn til et møte i London.

– Vi er nødt til å matche omgivelsene våre, derfor har vi to perspektiver på det - et internt og et eksternt, sier hun.

Statped

Statped er en nasjonal spesialpedagogisk etat med rundt 700 ansatte. Oppgaven er å bidra til at kommunesektoren kan gi en god og tilpasset opplæring for elever med behov for tilrettelegging , og det skal de gjøre i hele landet.

Smart læring

I første omgang har Statped tatt ut alle lederne og tillitsvalgte og andre sentrale personer som skal gjennom «Smart læring», et program med 7,5 studiepoeng tilknyttet NTNU.

Dette kullet skal opp til eksamen før jul. Deretter skal programmet fases ut til resten av medarbeiderne.

I tillegg setter Mørk nå i gang en større satsing hvor alle tjenester skal snus og vendes på for å se om de kan digitaliseres.

– Vi skal tilby tjenester i et stort og langstrakt land. En ting vi kan gjøre mer av er å tilby tjenester over nettet, hvis de er egnet for det, sier Mørk.

Det kan for eksempel være e-læringsprogrammer eller bedre nettsider.

Digital kompetanse

Mørk forteller at hun har kontakt med Digitaliseringsrådet til Difi som blant annet skal bistå i større IKT-satsinger, men at et det er et stykke til å de kommer til å lansere noe som vil kreve deres innspill.

Statped har en egen avdeling for teknologi og utvikling og ligger langt fremme sammenlignet med mange offentlige arbeidsplasser.

–Vi er også én av relativt få norske virksomheter som allerede i 2016 tok i bruk Workplace (tidligere Facebook@work). Workplace er for oss en intern læringsarena for alle ansatte i hvordan sosiale medier kan brukes til samhandling, nettverksbygging og faglig aktivitet, sier Mørk.

Powered by Labrador CMS