Samfunn

FORMANN JENSEN: Norge og nordisk samarbeidsminister Frank Bakke-Jensen tar over formannskapet i Nordisk ministerråd i 2017.

Skal styre Norden i ett år

– Vi tar over formannskapet i Nordisk ministerråd i en tid hvor verden er i sterk endring, sier Europa- og nordisk samarbeidsminister, Frank Bakke-Jensen. Mandag ble han sjefsformann for nordisk samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

– Et strategisk nordisk samarbeid er helt nødvendig, og et fortrinn for alle de nordiske landene, sa Frank Bakke-Jensen, som mandag lanserte Norges formannskap i det nordiske regjeringssamarbeidet.

Samarbeidsorgan

Nordisk ministerråd er de nordiske regjeringenes offisielle samarbeidsorgan.

Nordisk ministerråd har måtte mye kritikk opp igjennom årene, og er blitt karakterisert som en både «supperåd» og «kaffeklubb». Det er også åpenbart at det nordiske samarbeidet anses som viktigere for Norge – og Island – enn for Sverige, Danmark og Finland, som nok er mer opptatt av EU.

Omstillingen som Norden står overfor de neste tiårene blir krevende

Omdømmet om en handlingslammet prateklubb, har man de siste årene forsøkt å ta tak i.

Blant annet har Nordisk ministerråd arbeidet med felles nordiske satsinger innen både sikkerhetspolitikk og arbeidslivspolitikk.

Norsk ledelse i ett år

Formannskapet i Nordisk ministerråd varer i ett år av gangen, og veksler mellom de fem nordiske landene. Det landet som innehar formannskapet utformer et program som veileder det nordiske samarbeidet gjennom året. Norden er verdens ellevte største økonomi, og har til sammen 27 millioner innbyggere. Et tett og velfungerende nordisk samarbeid er viktig for Norge og høyt prioritert av regjeringen, heter det i en pressemelding fra regjeringskontorene.

– Et styrket nordisk samarbeid er et naturlig svar på en global utvikling som blir stadig mindre forutsigbar. Sammen skal vi videreutvikle Norden som verdens mest integrerte region, sa statsminister Erna Solberg i anledning Norges «maktovertakelse».

Norges formannskapsprogram er inndelt i tre hovedspor:

1. Norden i omstilling

  • Vi skal fremme nordisk konkurransekraft, grønn omstilling, overgang til lavutslippssamfunnet, integrering og helsesamarbeid.

2. Norden i Europa

  • Vi skal arbeide for å styrke vårt samarbeid om europapolitikk. En sterk nordisk stemme i den europeiske debatten tjener både Europa og Norden.

3. Norden i verden

  • Vi skal videreutvikle det nordiske, strategiske partnerskapet i utenrikspolitikken.

– Omstillingen som Norden står overfor de neste tiårene blir krevende. Under vårt formannskap vil vi sikre at det nordiske samarbeidet skaper resultater for oss som bor i Norden. Vi vil derfor samarbeide med våre nordiske kollegaer om sentrale samfunnsutfordringer som digitalisering og grønn økonomi, sier nordisk samarbeidsminister og formann Frank Bakke-Jensen.

Powered by Labrador CMS