Samfunn

Maktforholdet på Stortinget har endret seg etter valget.

Slik ser Stortinget ut

Alle partienes stortingsgrupper har nå konstituert seg. Se oversikten over hvem som skal kjempe for hva i de ulike komiteene på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Komitékabalen på Stortinget er lagt.

Mens Høyre gir Abid Raja (V) én av sine to plasser i presidentskapet, for lang og tro tjeneste eller for å sikre at Olemic Thommessen fikk gjenvalg som president, tar Frp over ledelsen i både utdannings- og forskningskomiteen og arbeids- og sosialkomiteen.

– Jeg er både stolt og ydmyk over å få tilliten til å lede Arbeids- og sosialkomiteen. Arbeidspolitikk er et svært viktig område for partiet og jeg gleder meg over muligheten til å jobbe frem vår politikk som komitéleder, sier Erlend Wiborg (Frp) i en pressemelding.

Arbeids- og sosialkomiteen har vært svært viktig for Arbeiderpartiet, og mange ventet at nestleder i partiet og nyutnevnt fraksjonsleder Hadia Tajik skulle få ledervervet. Slik gikk det imidlertid ikke.

– Makta rår, var den knappe uttalelsen Jonas Gahr Støre kom med om saken, ifølge Dagbladet.

I stedet får Ap ledervervene i justis-, utenriks- og kontrollkomiteen, ved henholdsvis Lene Vågslid, Anniken Huitfeldt og Dag Terje Andersen.

Høyre tar over lederskapet i finanskomiteen, som er den eneste komiteen der alle partiene er representert, med Nikolai Astrup. Fra regjeringspartiet skal også Helge Orten lede transport- og kommunikasjonskomiteen, mens Tone Wilhelmsen Trøen skal lede familie- og kulturkomiteen.

Venstre, KrF og SV får like mange

Venstre, med sine åtte representanter, får også lede en komité. Ola Elvestuen får nemlig beholde sin posisjon i energi- og miljøkomiteen.

SV hadde ingen komitélederverv i forrige periode, men etter årets brakvalg har de langt mer makt. Likevel blir det med ett komitelederverv - like mange som Venstre og KrF. Karin Andersen skal lede arbeidet i Kommunalkomiteen.

KrFs nestleder Olaug Bollestad kommer inn som ny leder i helse- og omsorgskomiteen.

Utforsk sammensetningen i det nye Stortinget her:

 
Powered by Labrador CMS