Samfunn

Det må ryddes plass til flere partier og representanter i det nye tyske parlamentet.

Småpartiene gjør Tysklands nyvalgte parlament til tidenes største

De store tyske partiene har lekket velgere til flere småpartier, noe som gjør at to ekstra partier har kommet inn i parlamentet sammenlignet med forrige periode. Valgresultatet gjør parlamentforsamlingen rekordstor.

Publisert Sist oppdatert

Ikke ulikt det norske valgresultatet, blør de største partiene i Tyskland til mindre partier på begge sider av den politiske høyre-venstre-aksen.

De Grønne befester sin posisjon med en fremgang på et halvt prosentpoeng og en oppslutning rundt ni prosent. Det samme gjør venstrepartiet Die Linke.

Størst fremgang har høyrepopulistene i Alternativ for Tyskland (AfD) hatt, med 7,9 prosentpoeng mer enn ved forrige valg, og et resultat som ser ut til å lande på rundt 13 prosents oppslutning. Det gjør det innvandringsfiendtlige partiet til landets tredje største parti i sin debutperiode som parlamentsparti.

Men det omstridte partiet er ikke de eneste det må ryddes sitteplass for i Forbundsdagen. Fridemokratene (FDP) kan skilte med en nesten like stor fremgang, med seks prosentpoeng mer enn ved forrige valg og en samlet oppslutning på nesten 11 prosent. Dermed ser partiet ut til å gå forbi både de Grønne og Die Linke, og bli landets fjerde største parti.

At småpartiene tar større plass gjør at selve parlamentsforsamlingen – den 19. i rekken - øker kraftig. Forsamlingen som altså blir på 709 medlemmer har 78 seter mer enn forrige periode, og 37 seter mer enn den forrige rekorden som ble satt i 1994.

 
Powered by Labrador CMS