Samfunn

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum jobber for å danne et bredt flertall på Stortinget som styrker Hæren og Heimevernet mer enn det regjeringen legger opp til med landmaktproposisjonen.

Sp inviterer til forsvarsallianse

Senterpartiet håper å få med seg Arbeiderpartiet, SV, KrF og Venstre i felles front mot regjeringen når langtidsplanen for Hæren og HV skal vedtas i Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

– Regjeringens politikk innebærer en kraftig reduksjon av Hæren og Heimevernet og svarer ikke på behovene som en moderne hær har. Slik kan vi ikke fortsette. Derfor inviterer vi Ap, SV, KrF og Venstre til samtaler for å styrke Hæren og Heimevernet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Det er reaksjonene på landmaktproposisjonen som får Vedum til å invitere til bred front mot regjeringspartiene. Proposisjonen trekker opp rammer og prioriteringer for Hæren og HV de neste 15–20 årene. Vedum vil lansere forsvarsalliansen under sin tale til Senterpartiets landsstyremøte mandag formiddag.

– I langtidsplanen for Forsvaret som ble vedtatt i vår, utsatte regjeringen både avgjørelser og investeringer for Hæren og Heimevernet i påvente av landmaktutredningen. Etter at den kom forrige fredag, har både Sp og de partiene vi nå inviterer gitt uttrykk for mange felles holdninger til hvordan fremtidens landforsvar bør være, sier Vedum.

Regjeringens forslag om ikke å sikre dedikerte helikoptre for Hæren har flertallet mot seg i Stortinget. Det kan også bli dragkamp om antall HV-soldater.

Utenriks- og forsvarskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) sier til NRK at hun gjerne tar et formøte med Sp, men at det vil være naturlig å starte forhandlingene med alle partiene til stede i komiteen.

Powered by Labrador CMS