Samfunn

Leder i SPD, Martin Schulz, vil prioritere EU-reformer hvis han skal inn i enda en storkoalisjon.

SPDs Schultz krever sterkere EU i koalisjonsforhandlingene med Merkel

Publisert Sist oppdatert

Det går mot en ny storkoalisjon på tvers av de gamle ideologiske skillelinjene i Tyskland. Men partene i forhandlingene skulle helst ha forhandlet med nesten hvem som helst bortsett fra hverandre.

Allerede lenge før valgkampen i høst erklærte leder for det sosialdemokratiske SPD, Martin Schulz, at partiet ikke hadde vært tjent på å sitte i storkoalisjonen og at de ikke ønsket å gjøre det igjen.

Men da det ikke ble en avtale mellom Merkel og FDP og De Grønne, og Merkel virkelig ikke ønsker å danne en mindretallsregjering, måtte Schulz likevel til forhandlingsbordet.

Ifølge Financial Times har han presentert minst et krav som er nærmest en gave til Frankrikes president Emmanuel Macron. Styrking av EU-samarbeidet har vært Macrons største utenrikspolitiske initiativ siden han inntok presidentpalasset.

Det markedsliberale partiet FDP ønsket ikke å støtte flere av Macrons mer radikale reformforslag, som for eksempel et eget budsjett for eurosonen og en egen europeisk finansminister. Det ble også spekulert i om FDP torpederte forhandlingene med Merkel i håp om å gjøre det ekstra godt i et eventuelt omvalg.

– Hvorvidt vi trenger et budsjett for eurosonen og hvordan det skal finansieres og spørsmålet om vi trenger en egen finansminister for EU som kan motkjempe skatteparadis i eursonen, dette er ting som vil kreve et svar, uttalte Schulz.

FT tror det er sannsynlig at SPD kan kreve en høy pris for å gå inn i koalisjon med Merkels CDU. Andre ting på ønskelisten er høyere pensjoner, skatt på store formuer og forbud mot privat helseforsikring. Det siste er kanskje å be om for mye. Privat helseforsikring er en av CDUs hjertesaker.

Selv to måneder etter valgresultatet i Tyskland er det høyst usikkert når landet får en stabil regjering. Rapporter fra begge lerie i forhandlingene peker på at det vil bli vanskelig å si noe sikkert før neste år.

I 2019 skal det avholdes valg til Europaparlamentet. Det anses som viktig at en koalisjonsregjering er veletablert og har lagt frem tydelig politikk i tide til å bygge opp posisjoner til dette valget.

Powered by Labrador CMS