Samfunn

Trump har skrytt mye av sin evne til å snu den amerikanske økonomien i positiv retning. Internasjonale eksperter er ikke enige.

– Trump-administrasjonen påvirker økonomien negativt

Selv om det har vært fest på de amerikanske børsene etter presidentvalget i USA for ett år siden, påvirker Trump-administrasjonen verdensøkonomien negativt, ifølge en ny ekspertundersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Nøyaktig ett år etter at Donald Trump ble valgt til ny president i USA, svarer et stort flertall av internasjonale økonomieksperter at hans administrasjon påvirker den globale økonomien negativt.

Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av det anerkjente tyske instituttet for økonomisk forskning, Ifo.

Av et utvalg på 929 eksperter fra 120 land, svarte 73,9 prosent at Trump-administrasjonen samlet sett er dårlig nytt for verdensøkonomien.

57,6 prosent av utvalget mente også at den sittende presidenten påvirker den amerikanske økonomien negativt. Manglende innsats for sosial rettferdighet og klima er ekspertenes største ankepunkt. Dette vil de fattige tape mest på, mener ekspertene. Også flertallet av amerikanske eksperter sier dette (61,2 prosent), ifølge undersøkelsen.

President Trump har gjentatte ganger sagt at han vil trekke seg ut av ulike internasjonale handelsavtaler dersom forhandlinger om dem ikke ender i fordel USA.

I will renegotiate NAFTA. If I can’t make a great deal, we’re going to tear it up. We’re going to get this economy running again. #Debate

Ekspertene i undersøkelsen trekker imidlertid frem internasjonal handel og samarbeid med internasjonale organisasjoner som en svakhet ved Trump-administrasjonen. Eksperter fra Mexico, Canada og Irland er de mest kritiske.

På hjemmebane skårer Trump derimot bedre. Kun 38 prosent av amerikanske eksperter svarte at Trumps presidentskap påvirker den hjemlige økonomien i negativ forstand.

Powered by Labrador CMS