Samfunn

NSOs studentdelegasjon til Vest Sahara Jone Trovåg og Jonas Striksland.

– Utdannes til en meningsløs fremtid

Natt til mandag, klokken 04.30, ble en studentdelegasjon fra Norsk studentorganisasjon (NSO) nektet adgang til Vest-Sahara, og returnert tilbake til Marokko.

Publisert Sist oppdatert

Marokkos okkupasjon av Vest Sahara medfører store problemer for norske studenter, skriver Norsk studentorganisasjon i en pressemelding.

Representantene fra studentdelegasjons mål var å komme inn i okkuperte Vest-Sahara og treffe Saharawiske studenter.

NSOs-delegasjonen består av to studenttillitsvalgte: sentralstyremedlem Jone Trovåg fra Haugesund og student ved NTNU i Trondheim og Jonas Strisland, leder av velferd- og likestillingspolitisk komité, fra Bergen.

– Vi er nå i trygt tilbake i Agadir, men vi håpet på å gjennomføre turen og vise vår støtte til det Saharawiske folk og studenter, uttaler Jonas Strisland leder av Norsk Studentorganisasjons Velferds- og likestillingpolitisk komité og Jone Trovåg, sentralstyremedlem i NSO.

Håndplukket av politiet

Delegasjonen satt seg på en buss i Agadir rundt midnatt, natt til mandag, med håp om å komme inn i Vest Sahara.

Kun noen timer senere ble de to studentene stoppet på en checkpoint, håndplukket av politiet ut av bussen og satt i en politibil tilbake til Agadir uten ytterligere forklaringer.

– Vi hadde håpet på å få møte studenter i Vest-Sahara og lære om undertrykkelsen de lever under mens de studerer, sier Jonas Strisland.

Det er fremdeles store problemer i Vest-Sahara. Saharawiene møter kontinuerlig brudd på menneskerettigheter. De som blir forvist til et liv i eksil, i flyktningleirene til Algerie, må reise til andre land for å gå på ungdoms- & videregåendeskole og universiteter.

Fengslet og overvåket

Marokko har okkupert Vest Sahara i 40 år, og de har enda ikke bygget et universitet i området som gjør at saharawiske studenter enten må ta sin utdanning i flyktningleiren eller på kostbare universiteter i Marokko.

Studenter på campus som går på fredelig demonstrasjoner blir fengslet og overvåket.

Når studentene i Marokko er ferdigutdannet, returnerer til et liv i leirene uten jobber og framtidsmuligheter. Det resulterer i at de blir marginalisert og arbeidsløse. Arbeidsplassene reserveres til folk fra nabolandene. Saharawiene venter på at det internasjonale samfunn skal gripe inn!

– Hvorfor skal Saharawiske studenter og folk utdannes til en meningsløs fremtid, spør Strisland og Trovåg

NSO og flere studentdemokratier i Norge, som NTNU, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har vedtatt støtteerklæringer for Vest-Sahara og det Saharawiske folk. Her pekes det på krav om gjennomføring av folkeavstemningen for uavhengighet og krav om opphør av den Marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara, som FN vedtok i 1992.

Powered by Labrador CMS