Samfunn

Partileder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsmann Trond Giske presenterte Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett på en pressekonferanse fredag morgen.

Vil bruke 2,4 milliarder for å skape nye arbeidsplasser

I sitt alternative budsjett ønsker Ap å få flere fra trygd og ut i jobb.

Publisert Sist oppdatert

Fredag presenterte Arbeiderpartiet frem sitt alternative statsbudsjett for 2018. Sammen med finanspolitisk talsperson Trond Giske, forklarte partileder Jonas Gahr Støre hvordan de ville fordelt pengene til neste år.

– Vi satser blant annet på havnæringene, miljøteknologi og nye næringer som bioøkonomi og helse- og velferdsteknologi, vi legger flere hundre millioner på bordet for å utvikle næringslivet i distriktene, vi vil starte en kompetansereform, og vi foreslår 2000 nye tiltaksplasser for å få folk inn i jobb, sier Støre.

Arbeiderpartiets alternative budsjett foreslår en storstilt satsing på 2,5 milliarder for å skape nye arbeidsplasser og få flere over fra trygd til jobb. I tillegg ønsker de flere satsinger for å få flere nye bedrifter til å vokse.

– Dette er et budsjett for oppstartsbedrifter som vil vokse. Vi foreslår bedre opsjonsbeskatning, og vi vil opprette et regionalt akseleratorprogram slik at det blir lettere å utløse kapital, sier Aps finanspolitiske talsperson Trond Giske.

1.000 nye lærere

For å få flere barn og unge til å fullføre skoleløpet, legger Arbeiderpartiet penger på bordet for et løft for tidlig innsats, bedre barnehager, flere lærere og bedre yrkesfag.

– Barn og unge er budsjettvinnere hos Arbeiderpartiet. Vi vil ha 1000 nye lærere i 2018, en mer intensiv læring tidlig gjennom en lese-, skrive- og regnegaranti og en mer praktisk skole. I tillegg stopper vi Høyre og FrPs økning i barnehageprisen, og vi foreslår flere barnehageplasser med flere barnehagelærere, sier Giske.

Folk lever lenger og medisinske fremskritt gir oss nye muligheter til å gi flere god helsehjelp. Arbeiderpartiet vil ruste Norge til å møte de økende behovene. Partiets alternative budsjett inneholder et løft til både sykehus og eldreomsorg.

– Vi foreslår 1,4 milliarder mer til raskere behandling, nytt utstyr og flere ansatte på sykehusene våre. Vi holder våre helseløfter, i sterk kontrast til Høyre og FrP i regjering. Vi må møte fremtidens helseutfordringer allerede nå, sier Støre.

Naturvernpakke

Partiets alternative budsjett inneholder også en klimainnsats langt over regjeringens forslag.

– Vårt alternative budsjett viser at Arbeiderpartiet er et parti som tar klimautfordringen på alvor, samtidig som vi vil sikre fremtidens arbeidsplasser. Vi legger penger på bordet til fullskala demonstrasjonsanlegg for karbonfangst og lagring, foreslår en naturvernpakke på 320 millioner og vi vil fortsette å gjøre det lettere for vanlige folk og familier å velge utslippsfri transport, avslutter Giske.

Jonas Gahr Støre oppsummerer med at Arbeiderpartiets alternative budsjett vil gi:

  • Flere i arbeid.

  • Flere pasienter som får behandling.

  • Flere barn og unge en bedre start på skoleløpet og en tryggere skolehverdag.

  • Lavere utslipp av klimagasser.

  • Et samfunn med mindre forskjeller gjennom et mer omfordelende skattesystem.

Powered by Labrador CMS