Samfunn

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er en av flere statsledere som får dårlige skussmål i HRWs rapport. Organisasjonen mener han slipper for lett unna i sitt møte med andre land.

– 2017 viste viktigheten av å ta opp kampen mot populister og demagoger

Publisert Sist oppdatert

Store land må ta mer ansvar for å bekjempe autoritære ledere og framveksten av fremmedfiendtlig høyrepopulisme, mener Human Rights Watch.

– Det siste året har vist viktigheten av å slå tilbake mot trusselen fra demagoger og deres undertrykkende politikk, sier menneskerettsorganisasjonens leder Kenneth Roth i innledningen til HRWs 643 sider lange årsrapport om menneskerettighetenes tilstand rundt om i verden.

I løpet av året som gikk, har imidlertid både nye og gamle autoritære ledere vært på frammarsj, ifølge HRW.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan anklages for å ha ødelagt det demokratiske systemet i Tyrkia, mens EU kun står og ser på mens de ber om hans hjelp til å bremse flyktningstrømmen til Europa, hevdes det i rapporten. HRW trekker også fram Egypts Abdel Fattah al-Sisi og Kinas Xi Jinping som autoritære ledere de mener slipper for lett unna.

–Sisi har slått knallhardt ned på meningsmotstand fra sitt folk, med lite innblanding fra USA eller EU, som heller har akseptert hans påstand om at han sørger for stabilitet, skriver HRW.

– I Kina har president Xi Jinping gjennomført en omfattende aksjon mot uavhengige stemmer, mens andre land er for redde for å miste lukrative kontrakter til å tale ham imot.

De små tar de stores plass

HRW er også bekymret for at flere andre store land som har vært forkjempere for menneskerettighetene, nå er mer opptatt av andre ting.

–Med utviklingen i USA, et Storbritannia som er opptatt med brexit og andre europeiske land som nå må håndtere fremmedfiendtlige populister, er det etterlatt et vakuum der grusomheter får finne sted ukontrollert i land som Jemen, Syria, Myanmar og Sør-Sudan, mener organisasjonen, som også kritiserer Russland for å hindre en granskning i Syria.

Heldigvis ser det ut til at en rekke mindre- og mellomstore land er villige til å påta seg deler av ansvaret, påpeker HRW. Blant annet trekkes Nederland fram for å ha bedt FN granske den saudiledede koalisjonens rolle i Jemen.

–Med støtte fra Canada, Belgia, Irland og Luxembourg tvang de Saudi-Arabia til å godkjenne en FN-granskning som vil øke presset mot dem i konflikten. Nederland og Norge har også stanset våpeneksporten til henholdsvis Saudi-Arabia og Emiratene, skriver HRW.

Fremmedfiendtlig populisme

Menneskerettighetsorganisasjonen vier også mye plass til å beskrive framveksten av og kampen mot fremmedfiendtlig populisme, spesielt i Europa og USA.

Verken i Nederland, Frankrike eller Østerrike ble det flertall for ytre høyre-partiene. Men mens Frankrikes Emmanuel Macron kunne se helt bort ifra Nasjonal front etter valget, har FPÖ og PVV fått satt sitt preg på henholdsvis østerriksk og nederlandsk politikk.

– I Østerrike og Nederland tok lederne for sentrum/høyre-partiene til seg deler av disse fremmedfiendtlige og antimuslimske holdningene, noe som normaliserte denne undertrykkende politikken. Macron hadde en annen tilnærming, og sto steilt imot Nasjonal fronts hatkampanje mot muslimer og innvandrere, skriver HRW.

Organisasjonen roser dem som tar ansvar når politikerne svikter på menneskerettighetsområdet.

–Valget av president Donald Trump i USA og hans innvandringsfiendtlige-, rasediskriminerende politikk, har blitt møtt omfattende motstand fra organisasjoner, rettighetsgrupper, journalister, advokater, dommere og selv medlemmer av Trumps eget parti, skriver organisasjonen.

Powered by Labrador CMS