Samfunn

Oxfam tegner et bilde av en global økonomi hvor noen få superrike blir stadig rikere, mens hundrevis av millioner mennesker sliter med å få endene til å møtes. Bildet er tatt ved en flyktningleir i Bangladesh.

82 prosent av formuesveksten går til 1 prosent av verdens befolkning

Verdens én prosent rikeste dro inn 82 prosent av rikdommen som ble skapt i fjor, mens den fattigste halvparten ikke fikk noe, ifølge hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Publisert Sist oppdatert

Oxfam legger hvert år fram en rapport om velstandsutvikling i forkant av World Economic Forum i Davos, og tallene har tidligere vært gjenstand for debatt.

I den siste rapporten hevder hjelpeorganisasjonen at rikdommen til verdens dollarmilliardærer har vokst seks ganger raskere enn for vanlige arbeidere siden 2010. Mellom mars 2016 og mars 2017 skal verden ha fått én ny dollarmilliardær annenhver dag.

Oxfam bruker tallmaterialet til å tegne et bilde av en global økonomi hvor noen få superrike blir stadig rikere, mens hundrevis av millioner mennesker sliter med å få endene til å møtes.

– Milliardærboomen er ikke et tegn på en blomstrende økonomi, men et symptom på et forfeilet økonomisk system, sier Oxfam-direktør Winnie Byanyima i en pressemelding.

Skjev kjønnsfordeling

Organisasjonen peker også på at kvinner som regel tjener mindre enn menn og ofte har de lavest betalte og mest utrygge jobbene. Ni av ti dollarmilliardærer er menn, ifølge organisasjonen.

Rapporten, som har navnet «Belønn arbeid, ikke rikdom» bruker tallmateriale fra Credit Suisse til å sammenligne utbyttet og inntektene til toppledere og aksjonærer med inntektene til vanlige arbeidere. Ifølge Oxfam tjente topplederne for verdens fem største klesmerker mer på fire dager enn det tekstilarbeidere i Bangladesh tjener i løpet av et helt liv.

– Folkene som lager klærne våre, setter sammen telefonene våre og dyrker maten vår, blir utnyttet for å sikre stadige leveranser av billige produkter og økt profitt for selskaper og milliardærinvestorer, sier Byanyima.

Ønsker tiltak

Organisasjonen ber myndighetene i verdens nasjoner om å begrense utbyttene til aksjonærer og toppledere, tette lønnsgapet mellom kjønnene, slå ned på skatteunndragelser og øke de statlige helse- og utdanningsbudsjettene.

Oxfam har tidligere fått mye oppmerksomhet for statistikk som viser at et fåtall av verdens rikeste eier like mye som halvparten av jordas befolkning. Denne statistikken har vært gjenstand for grundige faktasjekker, og mange har påpekt at den i beste fall kan være misvisende.

I forbindelse med framleggelsen av fjorårets rapport, laget NRK en gjennomgang av statistikken. Gjennomgangen lente seg blant annet på analyser den britiske økonomen og journalisten Tim Harford har gjort av Oxfams tidligere rapporter.

Powered by Labrador CMS