Samfunn

Finansminister Siv Jensen (Frp) kan måtte svare på flere spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i SSB-saken.

Jensen kan få nye SSB-spørsmål

Stortingets kontrollkomité drøfter tirsdag om den skal be om mer dokumentasjon og stille flere spørsmål rundt omorganiseringen av SSB.

Publisert Sist oppdatert

Konflikten mellom finansminister Siv Jensen (Frp) og SSB-direktør Christine Meyer om omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå endte med at sistnevnte måtte forlate sin stilling i november i fjor.

– Vi kommer til å ta en rundt om denne saken på tirsdag. En mulighet er eventuelt å stille oppfølgingsspørsmål, sa kontrollkomiteens leder og saksordfører Dag Terje Andersen (Ap) til NTB etter onsdagens høring.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité stilte i fjor høst i flere runder Jensen spørsmål om håndteringen av saken i brevs form. Sist uke ble det i tillegg holdt en åpen høring om saken.

– Har villedet

SVs Torgeir Knag Fylkesnes har gått lengst i å kritisere Jensens håndtering.

– Jensen påstår at hun allerede i januar i fjor mente at man skulle stoppe disse store omorganiseringene. Men til Stortinget har hun i februar svart at man ikke skulle gjøre det. Det kan ikke stemme, og det klarer hun ikke svare på, sa han til NTB onsdag.

Fylkesnes viser til at det meste av dokumentasjonen som støtter Jensens syn, ligger i referater komiteen ikke har fått tilgang til.

– Det er veldig vanskelig å tro på forklaringen fra Siv Jensen. Jeg mener hun har villedet Stortinget.

– Ikke riktig

Finansdepartementet går imidlertid i rette med Fylkesnes' fremstilling.

– Det er ikke riktig som Fylkesnes hevder, at departementet ville at omstillingen skulle «stilles i bero» fra januar i fjor. Trolig sikter han til departementets advarsler, sier kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen til VG.

Andersen er mer tilbakeholden i sine kommentarer etter høringen, men trekker fram det samme poenget som Fylkesnes.

– Det som er vanskelig for meg å se, er at de kan dokumentere at de helt siden januar, slik jeg fikk inntrykk av her inne nå, faktisk har gitt inntrykk av at de burde ventet til etter statistikklovutvalget, sa han om omorganiseringen.

Ville avvente utvalg

Jensen fremholdt i høringen at det etter hennes mening ville vært naturlig å avvente statistikklovutvalgets innstilling og anbefalinger før det ble gjort omfattende endringer i SSBs virksomhet.

– Det har ikke skortet på advarsler fra Finansdepartementets side. De begynte i januar. De har vært systematisk gjentatt gjennom hele året, sa hun i høringen.

Regjeringen satte ned statistikklovutvalget for å gå grundig gjennom SSBs oppgaver.

I høringen fremholdt Meyer at hun fulgte opp regjeringens advarsler om SSB-prosessen, mens Jensen mener den tidligere SSB-direktøren overhørte henne fullstendig.

I sin omorganisering ønsket Meyer blant annet å flytte flere titall forskere, blant dem innvandringsforsker Erling Holmøy, fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen.

Både LO og NHO fremholdt i høringen at Meyers omorganisering ville ha rammet SSBs kjerneoppgaver, og sjeføkonomene fra LO og NHO kritiserte Meyers forståelse av byråets samfunnsoppdrag.

Powered by Labrador CMS