Samfunn

Mange mente at stortingspresident Olemic Thommessen (H) (foran) burde gått av som følge av kostnadssprekken i byggeprosjektet på Stortinget. Nå går direktør Ida Børresen ved Stortinget av i stedet.

Stortingsdirektøren trekker seg etter kostnadssprekk på 1,2 milliarder

Byggeprosjektet på Stortingets kommer til å koste 2,32 milliarder kroner – 1,2 milliarder mer enn først antatt.

Publisert Sist oppdatert

En grundig gjennomgang av kalkylen til byggeprosjektet på Stortinget og en ny usikkerhetsanalyse ble gjennomført i januar og februar i år.

Undersøkelsen viser at kostnadsrammen til prosjektet nå beregnes til 2,32 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder kroner mer enn den første beregningen som ble gjort i sammenheng med prosjektet.

Presidentskapet til Stortinget ble i torsdag orientert om situasjonen og bakgrunnen for økningen.

Etter møtet i presidentskapet ble det klart at Stortingets direktør Ida Børresen stiller sin stilling til disposisjon, noe presidentskapet «tar til etterretning og godtar.»

«Bakgrunnen er mangelen på tilstrekkelig informasjon om byggeprosjektets utvikling,» skriver presidentskapet i en pressemelding. De har gitt presidenten fullmakt til å forhandle sluttavtale med direktør Ida Børresen fra i dag.

– Som Stortingets direktør har jeg det overordnede ansvaret for administrasjonen og herunder også byggeprosjektet. Det er mitt ansvar at presidentskapet ikke tidsnok har fått informasjon om den alvorlige situasjonen. På den bakgrunn har jeg valgt å meddele presidentskapet at jeg trekker meg fra min stilling som Stortingets direktør, skriver Børresen i en pressemelding.

Prosjektering

Hovedårsaken til den enorme kostnadssprekken er ifølge Stortinget en betydelig økning i kostnader til prosjektering, som har ført til endrings- og tilleggsarbeider utover det som var kjent fra før.

Den største enkeltposten i denne kostnadsøkningen er honoraret til prosjekteringsselskapet Multiconsult. Dette øker med 95 millioner kroner i forhold til det som lå inne i rammen på 1,8 milliarder kroner.

Årsaken til kostnadsøkningen er mangler i prosjekteringsarbeidet, som har ført til at betydelige endrings- og tilleggsarbeider er blitt nødvendig. Dette betyr at tegninger og beskrivelser som ligger til grunn for kontrakten med entreprenør er mangelfulle eller ikke gjennomførbare, opplyser Stortinget.

– Dette har vært et vedvarende problem – også gjennom høsten, skriver presidentskapet i en pressemelding.

Grundig gjennomgang

Byggeprosjektet på Stortinget ble viet stor oppmerksomhet i offentligheten i fjor, og utover høsten ble det klart at prosjektet hadde en svært anstrengt økonomi. Det ble snakket høyt om et mistillitsforslag mot Stortingspresident Olemic Thommessen. Han fikk imidlertid ikke bare fortsette – men ble også gjenvalgt for en ny periode.

En grundig gjennomgang av kalkylen til byggeprosjektet og en ny usikkerhetsanalyse ble gjennomført i januar og februar i år.

Den viser altså at sluttsummen for prosjektet kan komme på 2,32 milliarder kroner. Fra før var prosjektet beregnet å koste 1,8 milliarder kroner. I 2015 ble kostnadene ansått til å koste 1,1 milliarder.

Presidentskapet opplyser i en pressemelding at de vurderer ulike tiltak for å følge opp «den alvorlige situasjonen prosjektet har kommet opp i». Ett tiltak involverer å kreve tilsyn med Multiconsult.

Rapport fra arbeidsgruppe

I juni 2017 nedsatte presidentskapet en arbeidsgruppe som fikk i oppgave å foreslå hvordan byggeprosjekter på Stortinget bør organiseres i fremtiden. Bakgrunnen var Riksrevisjonens rapport, som ble overlevert Stortinget tidligere i 2017 – der presidentskapet måtte tåle sviende kritikk.

Presidentskapet har i dag startet sin behandling av rapporten, som beskriver flere konkrete forslag. Blant annet foreslås det at Stortinget innfører et regelverk for gjennomføring av byggeprosjekter som tilsvarer det som gjelder for statlig sektor for øvrig. Det foreslås også at Stortinget skal benytte Statsbygg som byggherre i større framtidige byggeprosjekter.

Powered by Labrador CMS