Samfunn

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset på pressekonferansen søndag kveld.

– Tonning Riise ville ikke blitt gjenvalgt dersom jeg visste om varslene

Erna Solberg erkjenner at Høyre ikke så systematikken i varslene om Kristian Tonning Riise i 2013. – Han ville ikke blitt gjenvalgt dersom jeg visste, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Det har stormet i Høyre etter at partiet siden 11. januar har mottatt 21 varsler som blant annet gjelder tidligere Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant fra Hedmark, Kristian Tonning Riise.

Statsminister Erna Solberg sier i NRKs Politisk kvarter mandag morgen at Tonning Riise ikke ville blitt gjenvalgt som ungdomspartileder eller blitt stortingskandidat dersom hun selv visste om varslene, som først kom i 2013.

– Vi har hatt flere parallelle saker av ulik alvorlighetsgrad som vi har behandlet samtidig. Det har kanskje vært en sovepute for oss, for vi har trodd at fordi det har fungert i andre sammenhenger, så har vi trodd at våre retningslinjer var kjente. Vi har diskutert temaet seksuell trakassering, men vi har åpenbart ikke klart å nå helt gjennom, sier Solberg.

– Sviktet medlemmene

– Vi har som organisasjon et ansvar for at alle som er aktive i vårt parti, opplever å være trygge. De siste ukene har avdekket at ikke alle har vært det. Vi har sviktet medlemmer i en situasjon der de trengte oss mest, sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset.

Sammen med statsminister og partileder Erna Solberg møtte han søndag kveld mediene på en hasteinnkalt pressekonferanse i Høyres Hus.

– Nå må vi rydde opp – og denne ryddejobben skal vi gjøre skikkelig, sier Solberg.

Det har stormet i Høyre etter at partiet siden 11. januar har mottatt 21 varsler som blant annet gjelder tidligere Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant fra Hedmark, Kristian Tonning Riise.

Høyre vil ikke si noe mer om hvilke andre Høyre-folk det er blitt varslet om. Men Aarset bekrefter at det i samtlige saker dreier seg om seksuell trakassering.

– Ja, det er seksuell trakassering. Alle disse varslene går på former for seksuell trakassering. Vi kjenner definisjonen av det, det er uønsket seksuell oppmerksomhet, sa Aarset på spørsmål fra NTB.

Ikke politianmeldt

Høyre vil av hensyn til varslerne ikke kontakte politiet, men understreker at politiet kan åpne etterforskning på selvstendig grunnlag.

– Alle varslerne kan også selv anmelde sakene, sier Aarset.

Varslene har utløst en omfattende selvransakelse og flere runder med beklagelser fra Høyre-ledelsen. Ti av varslene gjelder Tonning Riise.

Parallelt med at varslene gjennomgås, jobber Høyre også for å ta vare på Tonning Riise.

– Vi forsikrer oss om at han hele tiden har personer rundt seg som tar vare på ham, og at han har tilgang til den eventuelle hjelpen han trenger. Det er åpenbart at han er i en veldig tøff og krevende situasjon, sier Aarset.

Syse-utvalg

Henrik Syse er utpekt til å lede et eget utvalg i Høyre som skal evaluere hvordan partiet har håndtert varslingssakene og undersøke hvorfor rutinene ikke fungerte bedre. Syse er filosof, medlem av Nobelkomiteen og forsker ved Institutt for fredsforskning.

Utvalget skal revidere og foreslå endringer i partiets etiske retningslinjer og sørge for nødvendige arbeidsrutiner og klargjøring av ansvar i alle deler av organisasjonen for å forhindre slike hendelser i fremtiden.

Lover tiltak

I påvente av utvalgets konklusjoner setter Høyre nå i verk strakstiltak for å komme ukulturen til livs.

Alle varsler skal loggføres skriftlig og være kjent for Høyres generalsekretær, et uavhengig varslerpunkt opprettes for å sikre uavhengighet og introduksjonsprogrammet for nye ledere i Høyre, Unge Høyre og øvrige ansatte skal forbedres.

Samtidig skal forholdet til alkoholbruk på partiarrangementer gjennomgås, og bevisstheten om etiske retningslinjer og seksuell trakassering i organisasjonen skal økes på alle nivåer.

Inviterer til møte

Solberg ber nå om et møte med de øvrige partilederne i kjølvannet av varslingssakene. Også Frp, Ap og Sp har opplevd alvorlige varslingssaker de siste ukene.

– Jeg er redd for at slike saker påvirker norsk politikks integritet og rekruttering fordi disse sakene utfordrer tilliten vår. Jeg mener dette er så viktig at jeg vil invitere de andre partilederne til et møte, sier Solberg.

Hun sier det på initiativ fra KrF allerede har vært et møte mellom generalsekretærene i de politiske partiene.

Powered by Labrador CMS