Samfunn

Frp-leder Siv Jensen og Ap-leder Jonas Gahr Støre opplever forskjellig reaksjon på varselsakene fra velgerne sine, mener eksperter. Dette kan trolig skyldes en blanding av hvilke saker partiene fronter, og hva slags verdigrunnlag velgerne har.

Velgere straffer Frp mindre for metoo-saker

Fremskrittspartiet straffes mindre for varselsakene enn andre partier på grunn av velgerbasen deres, tror flere eksperter.

Publisert Sist oppdatert

Til nå har Høyre med sine 25 varsler og bekymringsmeldinger i kjølvannet av metoo fått flest, Ap følger rett bak med et tjuetalls varsler, mens Frp så langt har mottatt sju.

Sistnevnte parti opplever likevel fremgang på den siste meningsmålingen fra Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), der gikk partiet gikk fram 1,4 prosentpoeng til en oppslutning på 15,9 prosent. Ap forble på sin side langt under målet på godt over 30 prosent, og gikk fram med 0,6 prosentpoeng til 21,4 prosent.

Begge disse endringene ligger innenfor feilmarginen, men Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein ser en tendens til at reaksjonen fra Frp-velgerne er svakere enn reaksjonen fra Ap-velgerne. Dette tror hun kan skyldes at partiene har ulike velgergrupper, med ulike verdigrunnlag.

– Jeg tror absolutt at Frp-velgere også er opptatt av likestilling, men det ligger nok ikke i ryggmargen på samme måte som det gjør for sosialdemokrater eller venstreorienterte velgere, sier Ulstein til P4.

Hun får støtte av valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. Han trekker også fram at identiteten som kvinne- og likestillingsparti gjør det ekstra vanskelig for Ap.

– Mange velgere opplever at det blir for stort sprik mellom liv og lære. De fleste partier som ikke klarer å leve opp til egne formaninger, straffes av velgerne – naturlig nok. Det er det som skjer med Ap nå, sier Bergh.

Powered by Labrador CMS