Samfunn

Venstre snur om soning i Nederland

Publisert Sist oppdatert

Venstre har hele tiden vært motstander av å sende norske innsatte til Nederland for å sone, men på Jeløy åpnet de for at ordningen kan fortsette til 2020.

Venstre har lenge ønsket å si opp fengselsavtalen med Nederland, men da partiet kunne fått flertall for dette i desember valgte de likevel å bakke ut. En måned senere, under regjeringsforhandlingene på Jeløy, gikk Venstre med på en formulering om at avtalen om leie av fengselsplasser i Nederland avsluttes senest når nytt fengsel i Agder åpnes, skriver Aftenposten.

Det nye fengselet i Ager skal etter planen stå ferdig i midten av 2020.

Abid Raja, finanspolitisk talsperson i Venstre, sier til Aftenposten at han er fornøyd med at avtalen skal avsluttes «senest» på dette tidspunktet.

– Det er viktig at dette gjennomføres på en praktisk måte som ikke skaper ny soningskø, sier Raja.

Raja er tidligere justispolitisk talsmann for partiet og det var han som fremmet forslaget der det het at «Stortinget ber Regjeringen avvikle avtalen mellom Norge og Nederland om leie av fengselsplasser i Nederland». Stortingspolitikeren valgte å gjøre om forslaget til et såkalt oversendelsesforslag.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) orienterte i fjor sommer Nederland om at Norge ønsker å forlenge avtalen til utgangen av september 2019. Norge har frist til 1. mars med å si ja eller nei til dette, skriver avisen.

Powered by Labrador CMS