Annonse

Leder

LEDERÅ svelge unna et nederlag

Legeforeningen tapte streiken og fikk Rikslønnsnemda imot seg. Bit i det sure eplet, stikk fingeren i jorda, innse at slaget om de kollektive ordningene er tapt og kom tilbake med struttende muskler til neste års tarifforhandlinger om arbeidstidsordninger, skriver redaktør Magne Lerø

LederKonkurranse i alle kanaler

Sentraliseringstendensene er såpass tydelige i markedene at Konkurransetilsynet må passe på som en smed. Telia bør ikke få sluke Phonero med hud og hår. Vi trenger ikke et duopol i mobiltelefonmarkedet for bedrifter, skriver redaktør Magne Lerø.

LederJus-brutalitet

Å lyve om sin identitet som flyktning er ingen dødssynd til evig tid. Det må være foreldelsesfrister for den slags som for annen kriminalitet. Norge forflytter seg tilbake til den brutaliteten som preget før-sivilisert tid når en vil kaste ut en hel familie fordi besteforeldrene løy for 27 år siden, skriver redaktør Magne Lerø.

LederReform-frustrasjoner

Ved å innrømme at «nærpolitireformen» er et lite dekkende navn, har Per-Willy Amundsen lagt seg i lyttemodus. Det er på tide. Når han åpner for mindre sentral detaljstyring, kan politireformen bli langt bedre enn forventningene tilsier, skriver redaktør Magne Lerø.

LederForbilledlig reform

De borgerlige har fått til det de rødgrønne ikke klarte; å reformere kommune- og fylkesstrukturen. Alle vet at Ap er for det som skjer, men velger å spille frivillighetsspillet som ikke er noe annet enn styringsvegring, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

Leder Som Johaug så katolikkene

Tingrettens dom, som innebærer at Oslo katolske bispedømme må betale tilbake 40,5, millioner kroner i statsstøtte, mangler bare et stavtak på å være like urimelig som dommen mot Therese Johaug. Selvsagt vil de anke, skriver redaktør Magne Lerø

LederEt byråds søppel-fadese

Byrådet i Oslo har ikke brukt for lang tid på å rydde opp i søppelkaoset. Når kommunen i dag overtar ansvaret for å tømme søppel, har de truffet planken med å komme seg ut av en kontrakt som aldri skulle vært inngått, skriver redaktør Magne Lerø.

LederRettsvesenet for de rike

Rettssamfunnet er forbeholdt de rike. De rike og mektige vinner fram fordi folk flest ikke kan ta sjansen på å bli lagt i økonomisk ruin. Politikerne må gripe inn og sikre at folk med normale inntekter kan få prøvd en sak for retten uten å risikere økonomisk ruin, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTvangsflytting av byråkrater

Å dele byråkratiet opp i biter som flyttes ut av Oslo fordi regjeringen har fått det for seg at det er bra, øker byråkratiet og sløser med ressursene. Å legge nye tiltak og prosjektorganisasjoner ut, er positivt, for det er mer enn nok statsansatte i Oslo, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTvilsom etikk-oppsigelse

Bergen kommune har en dårlig sak. De kan måtte bla opp så mange millioner for å bli kvitt havnesjef Inge Tangerås at det blir politisk uspiselig, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LEDERJohaug like uskyldig

Vi bør ikke lenger tillate at idretten holder seg med sharia-liknende lover i kampen mot doping. Dommen mot Therese Johaug viser at idretten i den beste hensikt har utviklet et system der jus opererer løsrevet fra etikken, skriver redaktør Magne Lerø..

LEDEROpposisjonen som byråkratidriver

Et forbud mot å sone i utlandet og en lov om at kun domstolene skal kunne frata noen statsborgerskapet øker statens kostander i en tid hvor politikerne burde være opptatt av å redusere byråkratiet for å få flere ressurser til helse, omsorg og utdanning, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSterkere EØS-motvind

Frustrasjonen over EU og motstanden mot EØS-avtalen øker i flere leirer. Konklusjoner bør ikke trekkes før vi vet om det går mot et nedskalert EU som kan gjøre det mer spiselig å bli medlem, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStatoil på bunnen

Norsk leverandørindustri bør slutte å sutre over at Statoils satsing internasjonalt går ut over dem. Statoil må satse der de mener mulighetene for solid avkastning er størst, skriver redaktør Magne Lerø.

LederDelingsøkonomisk forvirring

Delingsøkonomien er et utstillingsvindu for effektive digitale løsninger. Samtidig er det det gamle løsarbeidersamfunnet i nye klær og global kapitalisme av verste sort. Si ja takk til teknologien og reguler resten, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederLikestillingstvang fra Ap

Ap er klar over at man ikke bør ta medisinen som ikke virker. Likevel vil de ha mer kjønnskvotering i statseide selskaper, for å vise at de i alle fall gjør noe, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERSAS på nye vinger

SAS har bestemt seg for ikke å bli stående stille mens Norwegian fosser forbi. Derfor gjør de nå det de har kritisert Norwegian for; etablerer et nytt selskap i Irland hvor skattene er lave og leier inn en besetning med dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn de ansatte i Norge har, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMinifight med Russland

Det er ikke grunnlag for å lage særlig oppstyr fordi Trine Skei Grande og Bård Vegard Solhjell nektes visum til Russland. Det må en regne med så lenge det står russiske politikere på EU-listen over hvem som ikke får komme inn i Norge, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederStortingets ulverot

Vidar Helgesen har ingen grunn til å frykte et flertall i Stortinget som opptrer som om de er både regjering og domstol. Det ender med at Stortinget demonstrerer sin maktesløshet og parlamentariske inkompetanse, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBeruset av makt

Når Donald Trump etter bare ni dager i Det hvite hus ender opp i en krise han mister kontrollen over, skyldes det at han er beruset av den makten han har. Det er en ganske vanlig grunn til at sjefer går på trynet, og de blir kort tid om de ikke klarer å lære av sine feiltrinn, skriver redaktør Magne Lerø.

LederDe stridslystne rundt Nasjonalmuseet

Velger styret å vrake Audun Eckhoff som direktør og satse på en ny kost, dukker det opp et par dusin stridslystne som er klare for omkamper og verbale slagsmål, skriver redaktør Magne Lerø.

LederJohaug uten skyld

Før dommen faller bør Linda Hofstad Helleland og andre politikere gjøre det klart at kampen mot doping ikke kan fortsette uten endringer som sikrer utøvere rettsikkerhet og at etisk bevisste idrettsutøvere ikke dømmes som juksemakere, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSkattefornuft fra Ap

Langt inn i Høyre har de forstått at skattelettelsenes tid er over om vi skal opprettholde velstanden og avstå fra å mishandle oljefondet. En skatteøkning på 15 milliarder som Ap legger opp til, er det liten grunn til å blåse i stridstrompetene for, skriver redaktør Magne Lerø

LederKoloss på ustøe bein

I landets største organisasjon, Den norske kirke, drar de med seg fem hundre år gammel styringstekning og strever vettet av seg med å finne ut av hvordan kirkesamfunnet skal ledes når de nå skal stå på egne, ustøe bein, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDEROmkalfatringer i politikken

Til en viss grad gir det mening å si at høyrepopulistenes kampsaker er hentet fra venstresiden og at Theresa May akter å føre en industripolitikk som bærer venstresidens bumerke, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSituasjonsbestemte toppsjefer

Sjefer som har nådd til topps fordi de har noen særdeles sterke sider, kan mislykkes i andre toppjobber med mindre de har rom i sin personlighet for å endre lederstil når situasjonen krever det. Flere av de 63 toppsjefen vi har vurdert, har ikke denne evnen, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder«My way»-presidenten

Når Donald Trump i dag innsettes som USAs femte president, stiller han uten goodwill-konto. Det virker som han har gitt opp å opptre som en samlende leder for nasjonen, og andre nasjoner og internasjonale forpliktelser bryr han seg fint lite om med mindre de kan tjene hans interesser, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder«Brexit» og Trump forklarer ikke gode målinger for Sp og Frp

Når Frp og Senterpartiet går fram på meningsmålingene, er det rimelig normalt og forutsigbart. Det har det ingen ting med «brexit» og Donald Trump å gjøre, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERKonstitusjonell forvirring

Når Stortinget gjør uklare vedtak, ulvebestand og statsborgerskap er eksempler på det, må de ikke rote det til ved å instruere den ansvarlige statsråden om hvordan lover skal tolkes. De må endre loven og holde seg til de konstitusjonelle spillereglene, skriver redaktør Magne Lerø.

LederAnbudsrot

I teorien skal anbud føre til bedre kvalitet til lavere pris. I praksis blir ofte kvaliteten katastrofal lav. Søppelkaoset i Oslo som Veireno har ansvaret for, og Kvikkas sine problemer med å få fram lørdagsavisene, er talende eksempler. Og ennå har ikke konkurrentene til NSB kommet på banen, skriver redaktør Magne Lerø.

LederJakten på statsborgere

Sylvi Listhaug har helt rett; vi kan ikke ha en innvandringspolitikk styrt bare av følelser. Ingen mener det. Når Mahad Abid Mahamud bør beholde statsborgerskapet, er det fordi det er rett, rimelig og i pakt med de etiske holdninger våre lover baserer seg på, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKnefall for forbrukerhysteri

Når regjeringen vil hindre bedrifter å ringe egne kunder, har de gjort knefall for forbrukerhysteriet. Hva er det som går av Høyre og Frp? Vi trenger da ikke flere lover og forbud som skader nyttig næringsvirksomhet, skriver redaktør Magne Lerø.

LederUnderskudd på klokskap

Donald Trump skjerper seg ikke. Han sliter med et underskudd på klokskap, mens Theresa May representerer besluttsomhet i kombinasjon med en viss sendrektighet som gjerne kjennetegner kloke politiske ledere, skriver redaktør Magne Lerø.

LederHylleryddingen i Rema

Er det noe politikerne ikke bør bry seg med, er det hva som står i hyllene hos Rema. Det mest fornuftige de kan gjøre, er å forstå kjeden. Mislykkes de med å befeste seg som en sterkt tredje aktør i markedet, må politikerne gripe inn for å hindre at to aktører deler markedet mellom seg, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBreivik som Hannibal

Anders Behring Breivik bør ikke lenger behandles som om han var et livsfarlig monster, men det er ingen grunn til å gi ham mulighet til å fungere som medlem i eller leder av et nettverk av ekstremister. Noen rettigheter skal Breivik være fratatt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMediepolitisk splittelse

Når det er full splittelse innad i mediebransjen om statlig støtte, bør Stortinget i det minste forvisse seg om at de ikke ender opp i samme uføre som i ulveforliket, at de vedtar noe som det i praksis blir vanskelig å gjennomføre, skriver redaktør Magne Lerø.

LederLysegrønt Statoil

Statoil protesterer mot å bli definert som en sinke i den grønne klimaklassen eller definert ut av det grønne skiftet. På NHOs årskonferanse beskrev konsernsjef Eldar Sætre Statoil som en ledende aktør for å få ned de samlede klimautslippene. Frimodigheten er det ingen ting å si på, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERRegjeringen i ulvefella

Stortinget har laget et ulveforlik som ikke henger på greip juridisk sett. Skal regjeringen unngå en katastrofe i et valgår, kan Erna Solberg neppe redde Vidar Helgesen på annen måte enn ved å gi beskjed om at loven må endres slik at det blir enklere å rydde rovdyr av veien, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFattige bønder mot kapitalkrefter

Må WTO og EU ha konsekvensene av antiglobaliseringstrenden inn med teskje? Det betyr blant annet at fattige land som India må gis større frihet til å beskytte og favorisere sine fattigste bønder samtidig som de går inn for frihandel, skriver redaktør Magne Lerø.

I mannfolkas ­verden

Kun tre av 21 i halvstatlige Telenors nye konsernledelse er ­kvinner. Et nytt eksempel på at det betyr nær null hva ­politikerne mener om likestilling på toppen i næringslivet. Og like lite betyr det at skipsreder Elisabeth Grieg er provosert.

Habilitet i fri flyt

Når jusprofessor Jan Fridthjof Bernt kan få seg til å mene at kontreadmiral Louise Dedichen er inhabil, fordi hun har vært med å anbefale kjøp av nye ubåter i Forsvaret mens mannen hennes er rådgiver for en av de potensielle leverandørene, beveger han seg fra jussen og over i konspirasjonsteoriens verden.

Straff for sykehusbombing

USAs bombing av sykehuset i Afghanistan er en krigsforbrytelse der det ikke holder at Nato gransker og Barack Obama ber om unnskyldning. Det er behov for en internasjonal granskning og at de ansvarlige blir straffet.

Oljepenge-galoppen

Stikk i strid med rådene fra uavhengige eksperter legger regjeringen opp til en galopperende bruk av oljepenger for å få finansiert skattereduksjoner. Når regjeringen slutter å spare og er rede til å begynne å tappe fondet, forteller det at oljepengebruken er ute av kontroll.

Rydder i statlige lederlønner

Jan Tore Sanner foretar en nødvendig opprydning i statens etterlønnspraksis. Men mer resultatavlønning i den politikerstyrte forvaltningen vil han neppe få dreis på.

Forsvarspolitisk klarhet og idioti

Politikerne må skaffe til veie 180 milliarder de neste 12 årene slik at vi kan opprettholde en rimelig forsvarsevne.

Politiske godhetsposører

Professor Terje Tvedt har rett i at Norge ble drevet med i Libya krigen på en stemningsbølge, ikke ut fra en militær, rasjonell logikk. Å skulle granske saken fem år etter blir dog etterpåklokskap i meste laget, skriver redaktør Magne Lerø.

Sandbergs ­statsrådssug

Per Sandberg vil gjerne bli statsråd hvis det blir snekret sammen et nytt departement til ham. Det kan være en god ide å få «bråkebøtta» innenfor, men han verken er eller blir noen tungvekter i regjerings­sammenheng.

Det rakner for de blå

Hvis Erna Solberg og Siv Jensen bare durer videre i samme spor, blir Jonas Gahr Støre statsminister i 2017.

Coop i strid med seg selv

Petter Northug er et råskinn til å gå på ski, like grådig som børshaier av verste sort og han mangler dømmekraft. Det er like ille med Coop. De demonstrerer hvor lite verdier betyr i praksis når en forblindes av millionenes makt.

Voksende politibyråkrati

Politidirektoratet pepres med forventninger fra flere hold. Kostnadene øker som følge av dagens styringsideologi. Det er ikke enkelt å ta forenklingsgrep midt i statsforvaltningens smørøye.

Kronprinsparets privatliv

Skal vi ha et kongedømme, må de kongelige innrømmes rett til et privatliv og selv definere grensene for det. Hvis ikke er Haakon og Mette Marit neppe interessert i jobben som konge og dronning livet ut.

Drevland satt ut av spill

Politi og påtalemyndigheter skal ikke opptre som siv i vinden og skjelve som aspeløv av kritikk. Det oser av uklokskap og er nummeret før et overgrep å starte etterforskning av Trude Drevland i innspurten av valgkampen.

Overstyring av kommunene

Kommunalt selvstyre må nødvendigvis bety forskjeller mellom kommunene når det gjelder tilbud til eldre og satsing på skole og utdanning. Det kommunale selvstyret undergraves dersom Stortinget pøser på med øremerking, nasjonale standarder og individuelle rettigheter.

Statsstyrt kvinnetvang

Det lukter muggen statsstyring lang vei når tenketanken Agenda vil piske bedriftene til å skaffe seg flere kvinner i ledelsen. Nå må snart politikerne innse at de ikke lenger kan styre over kvinners liv og prioriteringer.

Politi med våpen

Det hjelper ikke at politikerne har vedtatt at vi ikke skal ha et bevæpnet politi. Det har vi fått og det er lite som tyder på at noen tar sjansen på å forlange avvæpning når farer virkelig truer, skriver redaktør Magne Lerø.

Nye Nav-retoriske høyder

Arbeidsminister Robert Eriksson har tatt mål av seg til på bli Navs reformator og virkelig få folk i arbeid. Så langt har han ikke drevet det til mer enn å dra støttekolossen opp til nye retoriske høyder, skriver redaktør Magne Lerø.

Kommune-enighet

Nå må en nærmest utstyre seg med lupe for å se forskjellene mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre når det gjelder kommunesammenslåinger.

Ny tvil om Hellas-avtalen

Når ikke IMF, Alexis Tsipras eller Wolfgang Schäuble har noen tro på den låneavtalen som er fremforhandlet og som ifølge Tsipras er eneste alternativ, bør det ikke komme som en bombe om Tyskland ber om utsettelse.

Kommune­forvirring i Ap

Det er bortimot hodeløst å ofre en kommunereform som det absolutt er behov for, på det politiske spillets alter. Det likner ikke et parti som gjerne til framstå som handlekraftig og styringsdyktig å vingle slik Ap gjør.

En minister for forenkling

Det Jan Tore Sanner har tatt sjansen på når det gjelder endringer i byggeforskriftene, viser at han mener alvor med å forenkle. Blir det for mye bråk og uorden, får han heller stramme inn igjen.