Annonse

LederAvlys reformpausen

Knut Arild Hareide får ikke gjennomslag for kravet om reformpause hos Erna Solberg. Trygve Slagsvold Vedum kan tvinge Jonas Gahr Støre til et lavere reformtempo. Det blir ikke færre smertefulle endringer i tiden framover, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMaktesløs mot dagligvarepriser

Politikere som Geir Pollestad (Sp) og andre bløffer. Prisene på dagligvarer kan politikerne gjøre fint lite med, ikke med den nye appen en gang, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFlere ukvalifiserte

Regjeringen sier de vil satse på kompetanse, men antallet lærere som ikke er kvalifisert øker og det står hundrevis av plasser ledige på lærerhøgskolene. Intensjonene er gode, men i praksis henger ikke skolepolitikken på greip, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKvinner tar innpå

Er det noe politikerne ønsker å gjøre noe med, men som de knapt kan få gjort noe som helst med, er det at menn og kvinner skal tjene like mye. Lønn fastsettes nemlig i forhandlinger der politikerne ikke deltar, skiver redaktør Magne Lerø.

LederDet brutale Norge

Moralen trumfer jusen. Det er både hårreisende og etisk forkastelig å kaste en mor til fire barn ut av landet fordi hun ikke snakket sant da hun flyktet til Norge som 18-åring, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederListhaug versus Hareide

Knut Arild Hareide har sørget for å gi Sylvi Listhaug makt. Det er påfallende at han er så intenst opptatt av å rakke ned på sin samarbeidspartner, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKanskje protest-sjefen

Forsvaret er ikke tjent med en sjef som snakker høyt om at han kanskje vil gå av i protest mot Stortinget. Sjefen for Heimevernet, Tor Rune Raabye bør trekke seg med en gang, skriver redaktør Magne Lerø.

LederHagen som pariakaste

Stein Erik Hagen har Norgesrekord i skivebom i klassen rikingene som plages av formueskatt. Nå mener han rik er blitt et skjellsord og at han tilhører en pariakaste. Hagen er en studie i kontraproduktivitet og et funn for sine motstandere, skriver redaktør Magne Lerø.

LederUklar selvkritikk fra politiet

Politimester Arne Sundvoll serverer nå tåketale om politiets opptreden i Kristiansand i forbindelse med ekstremist-demonstrasjonen. Litt selvkritikk fra dem som har makt, tar seg alltid godt ut i en politisert, emosjonell setting, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMer stat – mindre kommune

Hvis ikke Ap kommer opp med noe mer klartenkt enn det Torgeir Michaelsen serverer om å lage nye regioner som skal overta helse- og omsorgstjenesten fra kommunene, vil det falle dødt til jorden. Sp akter å sørge for det uansett, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederListig Listhaug-angrep på Støre

Sylvi Listhaug er ikke sann. 11 år etter karikaturstriden ber hun Jonas Gahr Støre beklage sin opptreden. Men hun skaffer seg oppmerksomhet i det «verdikjøret» hun legger opp til, og det er poenget, skriver redaktør Magne Lerø.

Skogens reddende engelNorske Skog mot konkurs

Det er valg. Erna Solberg sier regjeringen vil vurdere å redde Norske Skog fra konkurs. Det er hårfint bak skogentusiast Trygve Slagsvold Vedum. Trond Giske representer den kjølige klarhet ved å si at staten ikke skal bidra til å redusere eiernes tap, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSkatt i et oljeland

Når skatt blir tema, virker det som om Høyre har tatt skade på sin sjel ved å være i regjering med Frp i fire år, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder«Anti-Russland-hysteriet»

USA er ute av vater. Resultatet er at Vladimir Putin sender 755 amerikanske diplomater på dør som svar på nye amerikanske sanksjoner. Norge og EU bør nå stå opp mot russerhysteriet og avvikle sanksjonene mot Russland, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKirkelige milliarder

Da staten for snart 500 år siden røvet til seg kirker, gårder og eiendommer fra katolikkene som i dag er verdt flere milliarder kroner, skaffet de seg et problem. Det er på tide å rydde opp, men etter valget selvsagt, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederMedier uten flere støttehjul

I årevis har mediebransjen vært god butikk. Politikerne vil, forståelig nok, ikke bidra til at bransjen skal opprettholde god lønnsomhet. Hvem som overlever får tiden vise, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBehold målrettet midlertidighet

Arbeiderpartiet bør la bedrifter få mulighet til å ansette arbeidstakere som trenger arbeidserfaring midlertidig, for å få seg en fast stilling, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder Støre og Listhaug på linje

Knut Arild Hareide vil hjelpe Italia der flyktningene over Middelhavet skaper ny krise. Jonas Gahr Støre ser seg ikke tjent med å bidra til at Sylvi Listhaug får gjort asylpolitikk til et sentralt tema i valgkampen og legger seg på Listhaugs linje, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederAnti-demokratene i EU

Det er uakseptabelt at politikere tar styring over domstolene. EU mister sin troverdighet om de lar Polen demontere sitt demokrati uten å innføre sanksjoner, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStøres langspurt mot forskjeller

Aps dilemma er at de ikke vil klare å skaffe seg flere velgere om de går hardere til verks for å markere at de står for noe annet enn Høyre, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBehovsprøvd barnetrygd

Vil en at flere barn skal oppleve mindre «fattigdom», må barnetrygden økes. Den utbredte troen i Ap på at problemene kan løses via arbeidslinjen, har mistet kontakt med virkeligheten, skriver redaktør Magne Lerø.

LederIdeelle ut - kommersielle inn

Ideelle organisasjoner som utfører oppdrag for det offentlige overøses av verbal støtte fra politikerne. I virkeligheten er ideell sektor i ferd med å bli radert ut. De kommersielle overtar der stat og kommune ikke vil drive selv, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTo merkevare-enere og en aluminiumskonge

Endelig er Stein Erik Hagen og Peter A. Ruzicka i Orkla blitt de merkevare-enere de har jobbet for i 17 år – og Svein Richard Brandtzæg er blitt verdens aluminiumskonge, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSkippertak og sutring

Tillitsvalgte i Forsvaret bør legge klagingen på hylla. Det skal være enkelt å skaffe seg dispensasjon fra arbeidstidbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven, ikke minst når det handler om beredskap, skriver redaktør Magne Lerø.

LederEiendom framfor bedrifter

Investeringen i bedrifter er de det laveste siden 90-tallet. Slik går det når politikerne absolutt skal favorisere bolig og de som vil putte penger i bygninger, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBeredskap i rute

Uansett hvor mange nye våpen de mangler i Heimevernet, er det liten grunn til å gjøre forsvar og beredskap til viktige tema i valgkampen. Vi er på rett vei og enigheten er stor, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKorrupsjonsforvirrede politikere

Politikerne i Bergen sliter med å forstå at de ikke kan synse i vei om korrupsjon og lage sine egne arbeidsrettslige lover. Derfor har retten nå gitt Inge Tangerås medhold i at han kan fortsette som havnesjef selv om han er oppsagt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTrump og Putin på sporet

Når Trump og Putin er kommet på talefot, er det håp om at Vesten kan starte en prosess som bedrer forholdet til Russland. Det er på tide, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder«Sjefen, det er jeg»

Verden mangler en sjef. Emmanuel Macron påtar seg gjerne jobben på si, når han nå trøkker til for å lage sin egne franske revolusjon, skriver redaktør Magne Lerø.

Magne LerøMer byråkrati, men uten makroner

Det blir flere byråkrater og mer kvalitet på Stortinget selv om politikerne ikke har vedtatt det eksplisitt. Det er en konsekvens av kursen de har satt for utvikling av forvaltningen, skriver redaktør Magne Lerø.

LederRegi for mer død og elendighet

Mens verdens største humanitære katastrofe siden 1945 utvikler seg i Somalia, Sør-Sudan, Nigeria og Jemen, vil Donald Trump kutte dramatisk i bistanden. Han forsvarer nasjonal egoisme av verste sort, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSolbergs taushet

Det er forståelig, men like fullt pinlig at Erna Solberg velger å være taus om fredsprisvinner Liu Xiaobo. For regjeringen er det tydeligvis det som tjener Norges økonomiske interesser som teller mest, skriver redaktør Magne Lerø.

LederØkte forskjeller

Det hjelper ikke hva en hærskare av økonomiske eksperter sier; Siv Jensen og Erna Solberg nekter å innrømme at den skattepolitikken de fører øker de økonomiske forskjellene, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPengebruken i idretten

Pengebruken under OL var ikke skandaløs eller spesielt sjokkerende. Idrettsforbundets beslutning om å gi offentlig innsyn på bilagsnivå var feil. Idrett og frivillige organisasjoner er ikke offentlig sektor, skriver redaktør Magne Lerø.

LederNorwegian svikter

Alle kanselleringene viser at Bjørn Kjos må skjerpe seg. Jobben hans er å ta hensyn til at pilotene hans bryr seg fint lite med om de ødelegger for selskapet dersom de ser seg tjent med det, skriver redaktør Magne Lerø.

LederAsylmottak i utlandet

Frps forslag om at Norge skal opprette asylmottak i andre land, er et billig valgkamputspill. Stort bedre er ikke dagens politikk der vi overlater asylproblemene til Hellas og Italia, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPolitiske vinnere

Donald Trump er alt skjøvet inn i tapernes rekker. Emmanuel Macron opptrer som om han alt har vunnet de politiske slagene han ennå ikke er i gang med. Erna Solberg står fram som en vinner, riktignok ikke med Macrons selvsikkerhet, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSmåpartienes berettigelse

Venstres problem er at de bommer på det velgerne er opptatt av, ikke at de satser for mye på følelser eller er for populistiske. Små partier representere den slags krøll i styringssystemet som demokratiet legger opp til, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSamarbeid gir vaktfritak

Gravide leger ved Diakonhjemmet får vaktfritak fordi tillitsvalgte og ledelsen samarbeider godt. Når det ikke er tilfelle på andre sykehus, blir det for enkelt å gi arbeidsgiver skylden, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder Mislykket EØS-motstand

Folk vil ikke eksperimentere med norsk økonomi og velstand. Derfor er det dobbelt så mange tilhengere som motstandere av EØS-avtalen, selv etter at kritikken mot avtalen har økt voldsomt i styrke, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSyndebukk Thommessen

Olemic Thommessen mener han har håndtert byggesaken på en brukbar måte. Men Kontrollkomiteen trengte en syndebukk da det viste seg at Stortingets nybygg ble 700 millioner dyrere enn forutsatt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBygg massivt regjeringskvartal

Av hensyn til klima, sikkerhet, effektivitet og kostnader bør regjeringen og Ap vende det døve øret til arkitekter og Oslo-politikere som synes det nye regjeringskvartalet blir for massivt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederØkokrim ute av krisen

Behovet for å hente fram en syndebukk etter Transocean-fadesen i Økokrim er ikke plagsomt stort, så Trond Eirik Schea sitter trygt. Det betyr fint lite at Transocean-forsvarer Erling Lyngtveit forlanger hans hode på et fat, skriver redaktør Magne Lerø.

LederIndianere som syndebukker

Ledelsen i Sykehuspartner er gjort til syndebukker i for IT-skandalen i Helse sør-øst. Helseminister Bent Høie ser ut til å mene at det holder, men han tar ikke fatt i de organisatoriske svakhetene i forvaltningen av sykehusene som denne saken avdekker, skiver redaktør Magne Lerø.

LederNytt forsøk for May

Helstøpte politikere gjør som Theresa May, reiser seg raskt etter å ha gått på trynet, justerer kursen og holder det gående inntil de eventuelt ser at de ikke kommer i mål, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBøndene på plass

Venstre sørger for at det blir en viss fornuft og rimelighet i årets jordbruksoppgjør, skriver redaktør Magne Lerø.

LederReform viser vei

Når Ap kommer til sans og samling etter en eventuell valgseier, vil de oppdage de står milevis fra Sp i synet på hvordan forvaltningen skal organiseres. På bakrommene i Ap er det nok de som snakker om å gjøre minst mulige endringer i kommunereformen, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTajik forvirrer

VG kokte suppe på en spiker om nødsentralene. Hadia Tajik slukte det hun fikk servert. Nå foreslår hun at Stortinget skal vedta at regjeringen skal gjøre det Stortinget har vedtatt. Ap bør ha magemål for unyttig politisk spillfekteri, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStortingets byggebrøler

Det er selvsagt pinlig at politikerne på Stortinget surrer like mye som andre med byggesaker. Og bedre blir det ikke når Per Olaf Lundteigen og Abid Raja vil ha hodene til stortingspresident Olemic Thommessen og direktør Ida Børresen, servert på et fat, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMer vin, flere dør

En mer liberal alkoholpolitikk, som regjeringen ville ha banket igjennom om den hadde muligheten, vil føre til flere dødsfall og flere skader. Forskerne er ikke i tvil, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTrumps feilberegning

Ved å trekke USA fra Parisavtalen tror Trump han tar et skritt i riktig retning for USA. Sannsynligvis har han tatt et spadetak i det som kommer til å bli hans politiske grav, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSløseriet i UD

Kontrollkomiteen bør sette tennene i UDs uvettige bruk av konsulenter. Det er bedre å ha flinke folk ansatt enn å bidra til å bygge opp private miljøer der konsulentene vasser i penger, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFøleriet til riksrevisor Foss

Kan ikke Per Kristian Foss nøye seg med å servere fakta? Må han halvveis tre inn intimitetstyrannenes rekker for å bli hørt? Vi trenger ikke en riksrevisor som rikssynser, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStøres kloke valg

Jonas Gahr Støre har solgt sin eierandel på tre prosent i et byggeprosjekt som brukte underleverandører uten tariffavtale. Bli nå ferdig med saken. Det må da være grenser for perspektivløs populisme, skriver redaktør Magne Lerø.

Magne LerøBeredskap til å leve med

Vi har aldri hatt bedre beredskap og sikkerhet mot terror, men selvsagt er det grunnlag for kritikk fra Riksrevisjonen. For alt er ikke så bra som det kunne vært om politi og forsvar hadde fått enda flere ressurser til disposisjon, skriver redaktør Magne Lerø.

LederLekkasje-eksplosjonen

Terrorfrykten og lekkasjene fra politiets arbeid med Manchester-angrepet kan føre til en bølge av lukkethet som kan ramme ytringsfriheten i de vestlige demokratier, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPolitisk politistyring

Om Odd Reidar Humlegård tillater seg å komme med kritiske merknader til gjennomføringen av politiske vedtak, bør Hadia Tajik klare å komme på den tanken at Stortinget ikke har vært realistisk nok og at problemet ikke er en tafatt justisminister, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSatser milliarder på olje

Olje- og gassnæringen har ikke tenkt å ta kvelden. Investorer hiver innpå nye milliarder fordi det er store gevinster å hente ut i en tid hvor politikerne helst snakker om olje og gass som problem, skriver redaktør Magne Lerø.

LederØkokrim i støpeskjeen

Økokrim kan som andre gjøre feil, men den måten vi har organisert kampen mot økonomisk kriminalitet på, er da ingen fare for rettssikkerheten. Økokrim fungerer bedre enn mye annet i politiet, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBondelaget som korttids-lovbryter

Norges Bondelag tok til fornuft før de var skikkelig i gang med å la aksjoner inngå som en del av årets jordbruksoppgjør. Ikke en gang Senterpartiet bør gå inn for å gi bøndene en krone mer når saken kommer til Stortinget, skriver redaktør Magne Lerø.