Annonse

LederKampen mot de globale forretningselefantene

Det kan være det er for seint for politikerne å få grep om de globale forretningselefantene. Det minste politikerne burde klare, er å beholde nakketaket på løsarbeiderselskapet Uber, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPsykologer i praksisdrama

Makan til herjing med praksisfeltet i psykologi som skjer ved Universitetet i Oslo, skal en lete lenge etter. Ledelsen opptrer i beste fall som kløner, opererer på tynn is og i verste fall bidrar de til å akademisere psykologistudiet ved å nedprioritere praksisdelen, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMedienes klagesang

Mediene protesterer heftig mot mediebudsjettet. I virkeligheten er mediene en av de store vinnerne i årets statsbudsjett. Problemet er at TV2 stikker av med alt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFinansminister i vinnermodus

Siv Jensen kan tillate seg å se på seg selv som en vinner. Hun vet hun får KrF og Venstre med på en budsjettavtale i høst, og kan fint leve med et budsjett som det smaker lite Frp av til slutt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSolberg svelger unna

Erna Solberg er rede til å svelge unna en rekke nederlag i Stortinget, men denne høsten har hun en viss budsjettkontroll på KrF som til sist må holde seg innenfor den rammen hun fastlegger, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederAnsatte mot Giske

Ansatte i Ap skal daglig ha låst seg inne på do for å grine over Trond Giskes fryktbaserte ledelse, forteller VG. Det virker som om ansatte er blitt en ny maktfaktor i partiet som brukes i den interne maktkampen, skriver redaktør Magne Lerø

LederDen politiske eliten

Et problem som det ikke er enkelt å gjøre noe med ettersom det er velgerne som bestemmer, er at Stortinget får et stadig sterkere elitepreg. Frp er det partiet som best speiler folket, skriver redaktør Magne Lerø.

Magne LerøAp i grøfta

Selvransakelsen i Ap står i fare for å ende i en permanent fløystrid som gjør at partiet ikke kommer seg til hektene igjen etter valgnederlaget, skriver redaktør Magne Lerø.

LederIngen syndebukk

Når Olemic Thommessen får fortsette som stortingspresident, skyldes det at Erna Solberg har null sans for å utpeke syndebukker når det er et kollektiv som har ansvaret, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKolberg vraket som kontrollør

Når Martin Kolberg vrakes som leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen, tyder det på at Ap-ledelsen akter å rydde opp i det kontrollvirvaret som Kolberg har bidratt til å skape, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederHelleland i muslimkaos

Det feires neppe med bløtkake i Kulturdepartementet i dag, fordi det ser ut til at Islamsk Råd knekker sammen. Linda Hofstad Hellelands forsøk på å rydde opp kan øke konfliktene i det muslimske miljøet og sette dialogen mellom muslimer og ikke-muslimer tilbake, skriver redaktør Magne Lerø.

LederAp-tilnærminger til KrF

Ap tapte ikke valget fordi de var utydelige. De var mer enn tydelige. De tapte fordi velgerne ikke sluttet opp om politikken deres og at det ble mye støy rundt Jonas Gahr Støre. Nå må de trekke mot KrF, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStaten tilbyr kirken 100 prosent

Regjeringen tilbyr seg å ta hele regningen for kommunene og øke bevilgningene til Den norske kirke med 3,5 milliarder kroner. Kirken er inngrodd i det bestående og vil ha det som det er. De vet ikke sitt eget beste, skriver redaktør Magne Lerø.

LederProfitt på velferd

Det er lov å tjene penger på velferd. Det kan ikke nedlegges forbud mot at private aktører tar ut profitt. Det er imidlertid gode argumenter for at standard fullfinansierte offentlige tjenester ikke bør settes bort til private aktører, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKolonialmajorens selvkritikk

Å gi sønnen Ole Robert sparken for en mislykket strategi, verken kan eller vil Odd Reitan gjøre. Han tar i stedet tydelig selvkritikk. Heller ikke innkjøpsdirektør Lars Kristian Lindberg, som gir seg etter 10 år i kolonialmajorens tjeneste, blir utpekt som syndebukk, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederMangel på beslutninger

Svakheten med demokratiet er at vi kan havne i beslutningsvegring og manglende flertall i situasjoner der behovet for håndfaste beslutninger er størst. Dette skal Erna Solberg og Angela Merkel få slite med framover, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKrF i ørkenen

Et parti som spriker i alle retninger, er det en plage å lede. Knut Arild Hareide blir neppe KrFs nye Moses. Han er i for stor tvil om hvor han skal gå og tar neppe sjansen på en radikal nyprofilering, skriver redaktør Magne Lerø.

LederGiske i kvinnekuling

Når Marianne Marthinsen må vike plass for Trond Giske i finanskomiteen, vitner det om beslutningskraft i Ap-ledelsen og at Giske har inntatt posisjonen som en sannsynlig arvtager etter Jonas Gahr Støre, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederStrategi for skogen

Bedrer skogsbilveier, mer bruk av tre i bygg og lavere formueskatt blir for puslete. Regjeringen må demonstrere en aktiv industripolitikk og gi særfordeler til skogindustrien som Norske Skog kan få nytte av, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTvilen i det gamle styringspartiet

Det er mulig Ap kan vinne noen velgere ved å sette seg mer på bakbeina og nekte å gå inn for forlik og samarbeid med regjeringen. Men for Norge vil det slå negativt ut, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTvilen rundt Jensen-dommen

Det er blitt mer sannsynlig at Eirik Jensen som var kjent for å være en hederlig og nærmest lidenskapelig bekjemper av kriminalitet, selv er en kriminell av verste sort. Dommerne virker sikre, men de overbeviser ikke helt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSykepleierkrise på gang

Mangelen på sykepleiere rammer de eldre stadig hardere. Det må tas håndfaste politiske grep for å sikre nok tilgang på sykepleiere, skriver redaktør Magne Lerø.

LederØkt handlingslammelse

Å være avhengig av to partier som ligger like over sperregrensen, har et snev av ulykke ved seg. Det blir plagsomt for Erna Solberg å lede en regjering som blir mindre handlekraftig enn i forrige periode, skriver redaktør Magne Lerø.

LederDer makta rår

For Venstre kan det være en modig og givende «nær døden»-strategi å toge inn i maktens korridorer. Sylvi Listhaug og oljeboring i Lofoten blir kameler de må svelge, skriver redaktør Magne Lerø.

LederIngen lederstrid

Arbeiderpartiet mistet grepet om valgkampen, men de er ikke så bortreist at de starter en strid rundt Støre nå. Men det er slett ikke sikkert Støre leder partiet om fire år, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSeierskvinnene

Erna Solberg og Siv Jensen har fått bortimot full uttelling for sin omstridte strategi. For Venstre og KrF ligger det an til at de i løpet av fire år styrer seg under sperregrensen, skriver redaktør Magne Lerø.

LederDropp «det norske»

Dropp «det norske», snakk om etikk og hva vi vil skal kjennetegne samfunnet vårt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederEneren mot sliteren

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre kan begge ende opp med å lede en regjering det kun er et vaklevorent parlamentarisk grunnlag for. Det blir bråk og harde tautrekkinger fra første stund, skriver redaktør Magne Lerø.

LederJakten på Semb

VG har startet en kampanje for å få Nils Johan Sembs hode på et fat. Dette er ledelse og ansvarstenkning på villspor. Semb bør sitte tryggere enn noen sinne, skriver redaktør Magne Lerø.

LederNye slag i luftfarten

Bjørn Kjos i Norwegian og Rickard Gustavson i SAS er klare for nye basketak med egne ansatte. Kostnadene må ned, ellers er det bare å gå inn for landing, skriver redaktør Magne Lerø.

LederAp for nær Høyre

Etter at Frp presset Høyre til å fremstå i en oljemarinert utgave der de har penger til nær sagt alt mulig, har flere velgere problemer med å se forskjellen mellom Høyre og Ap. Med Ap i regjering vil Sp og SV skape større avstand til Høyre, skriver redaktør Magne Lerø.

LederHabilitets-formalisme

Selvsagt skal Jonas Gahr Støre kunne være passiv eier av et investeringsselskap som har eierandeler i kurante fond selv om han blir statsminister. Det er grenser for hvor langt vi skal drive det i habilitets-formalisme og korrupsjonskonspirasjon, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKrevende vinnerskaller

Om en fotballprimadonna går sur, betyr ikke det nødvendigvis at ledelsen svikter. Ledelses primære oppgave er å sørge for at laget fungerer optimalt, og noen ganger betyr det at stjerner må innordne seg beslutninger de er fullstendig uenige i, skriver redaktør Magne Lerø.

LederRammet, men ikke utslått

Jonas Gahr Støre driver en god valgkamp. Dårlige meningsmålinger er ingen grunn til å prøve seg på strategiske hallingkast knappe to uker før valget. Ap kommer neppe til å gjøre et godt valg, men sjansene for at Støre kan bli statsminister er fortsatt gode, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSleipe skattetilpassere

Det er sunt med konkurranse, men det er kapitalisme på villspor når overskuddet på matproduksjon i Norge sluses ut av landet gjennom kompliserte globale eierstrukturer. Vi har fått nok et eksempel på at det må bygges høyere murer mot globale aktører, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSeig jævel mot kapitalistene

Norske Skog har igjen fått en eier som har vilje og visjoner for selskapet. Christen Sveaas kan vinne kampen mot kreditorene som kun er opptatt av å minimere egne tap. De vet at det er komplett idioti å slå et selskap som driver med overskudd, konkurs, skriver redaktør Magne Lerø.

LederVil spare milliarder på pensjon

Regjeringen har i praksis gitt opp å få til en ny pensjonsordning for offentlig sektor. Når Ap og LO sier de er sikre på å bli enige seks år på overtid, er det et valgkamputspill, riktignok av det fornuftige slaget, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStøre om svart arbeid, Brende om sanksjoner

Finansavisen beskylder Støre for skattejuks de vet han ikke er skyldig i. Børge Brende vil ha Marshallhjelp til Afrika - i så fall må Norge øke bistanden, og han tviholder på sanksjonene mot Russland. Redaktør Magne Lerø kommenterer.

LederPengegalopp i politiet

Kostnadseksplosjonen i Politidirektoratet er ikke regjeringens feil. Det er en konsekvens av politireformen og Stortingets sentraliserte styringsiver, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMindre risiko ved oljeleting

Vi skal drive med olje og gass i flere tiår framover. Likevel er tiden inne for å vurdere om staten ikke lenger skal ta 78 prosent av regningen når det letes etter olje og gass, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFrivillige er ikke løsningen

Politikerne må sørge for at flere utdanner seg til omsorgsyrker. De kan ikke løse eldrebølgen med å sende inn en hærskare med frivillige til å dekke opp der ansatte ikke rekker å gjøre jobben, skriver redaktør Magne Lerø.

LederAvlys reformpausen

Knut Arild Hareide får ikke gjennomslag for kravet om reformpause hos Erna Solberg. Trygve Slagsvold Vedum kan tvinge Jonas Gahr Støre til et lavere reformtempo. Det blir ikke færre smertefulle endringer i tiden framover, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMaktesløs mot dagligvarepriser

Politikere som Geir Pollestad (Sp) og andre bløffer. Prisene på dagligvarer kan politikerne gjøre fint lite med, ikke med den nye appen en gang, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFlere ukvalifiserte

Regjeringen sier de vil satse på kompetanse, men antallet lærere som ikke er kvalifisert øker og det står hundrevis av plasser ledige på lærerhøgskolene. Intensjonene er gode, men i praksis henger ikke skolepolitikken på greip, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKvinner tar innpå

Er det noe politikerne ønsker å gjøre noe med, men som de knapt kan få gjort noe som helst med, er det at menn og kvinner skal tjene like mye. Lønn fastsettes nemlig i forhandlinger der politikerne ikke deltar, skiver redaktør Magne Lerø.

LederDet brutale Norge

Moralen trumfer jusen. Det er både hårreisende og etisk forkastelig å kaste en mor til fire barn ut av landet fordi hun ikke snakket sant da hun flyktet til Norge som 18-åring, skriver redaktør Magne Lerø.

LederListhaug versus Hareide

Knut Arild Hareide har sørget for å gi Sylvi Listhaug makt. Det er påfallende at han er så intenst opptatt av å rakke ned på sin samarbeidspartner, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKanskje protest-sjefen

Forsvaret er ikke tjent med en sjef som snakker høyt om at han kanskje vil gå av i protest mot Stortinget. Sjefen for Heimevernet, Tor Rune Raabye bør trekke seg med en gang, skriver redaktør Magne Lerø.

LederHagen som pariakaste

Stein Erik Hagen har Norgesrekord i skivebom i klassen rikingene som plages av formueskatt. Nå mener han rik er blitt et skjellsord og at han tilhører en pariakaste. Hagen er en studie i kontraproduktivitet og et funn for sine motstandere, skriver redaktør Magne Lerø.

LederUklar selvkritikk fra politiet

Politimester Arne Sundvoll serverer nå tåketale om politiets opptreden i Kristiansand i forbindelse med ekstremist-demonstrasjonen. Litt selvkritikk fra dem som har makt, tar seg alltid godt ut i en politisert, emosjonell setting, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMer stat – mindre kommune

Hvis ikke Ap kommer opp med noe mer klartenkt enn det Torgeir Michaelsen serverer om å lage nye regioner som skal overta helse- og omsorgstjenesten fra kommunene, vil det falle dødt til jorden. Sp akter å sørge for det uansett, skriver redaktør Magne Lerø.

LederListig Listhaug-angrep på Støre

Sylvi Listhaug er ikke sann. 11 år etter karikaturstriden ber hun Jonas Gahr Støre beklage sin opptreden. Men hun skaffer seg oppmerksomhet i det «verdikjøret» hun legger opp til, og det er poenget, skriver redaktør Magne Lerø.

Skogens reddende engelNorske Skog mot konkurs

Det er valg. Erna Solberg sier regjeringen vil vurdere å redde Norske Skog fra konkurs. Det er hårfint bak skogentusiast Trygve Slagsvold Vedum. Trond Giske representer den kjølige klarhet ved å si at staten ikke skal bidra til å redusere eiernes tap, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSkatt i et oljeland

Når skatt blir tema, virker det som om Høyre har tatt skade på sin sjel ved å være i regjering med Frp i fire år, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder«Anti-Russland-hysteriet»

USA er ute av vater. Resultatet er at Vladimir Putin sender 755 amerikanske diplomater på dør som svar på nye amerikanske sanksjoner. Norge og EU bør nå stå opp mot russerhysteriet og avvikle sanksjonene mot Russland, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKirkelige milliarder

Da staten for snart 500 år siden røvet til seg kirker, gårder og eiendommer fra katolikkene som i dag er verdt flere milliarder kroner, skaffet de seg et problem. Det er på tide å rydde opp, men etter valget selvsagt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMedier uten flere støttehjul

I årevis har mediebransjen vært god butikk. Politikerne vil, forståelig nok, ikke bidra til at bransjen skal opprettholde god lønnsomhet. Hvem som overlever får tiden vise, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBehold målrettet midlertidighet

Arbeiderpartiet bør la bedrifter få mulighet til å ansette arbeidstakere som trenger arbeidserfaring midlertidig, for å få seg en fast stilling, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder Støre og Listhaug på linje

Knut Arild Hareide vil hjelpe Italia der flyktningene over Middelhavet skaper ny krise. Jonas Gahr Støre ser seg ikke tjent med å bidra til at Sylvi Listhaug får gjort asylpolitikk til et sentralt tema i valgkampen og legger seg på Listhaugs linje, skriver redaktør Magne Lerø.

LederAnti-demokratene i EU

Det er uakseptabelt at politikere tar styring over domstolene. EU mister sin troverdighet om de lar Polen demontere sitt demokrati uten å innføre sanksjoner, skriver redaktør Magne Lerø.