Annonse

Leder

LEDEROmkalfatringer i politikken

Til en viss grad gir det mening å si at høyrepopulistenes kampsaker er hentet fra venstresiden og at Theresa May akter å føre en industripolitikk som bærer venstresidens bumerke, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSituasjonsbestemte toppsjefer

Sjefer som har nådd til topps fordi de har noen særdeles sterke sider, kan mislykkes i andre toppjobber med mindre de har rom i sin personlighet for å endre lederstil når situasjonen krever det. Flere av de 63 toppsjefen vi har vurdert, har ikke denne evnen, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder«My way»-presidenten

Når Donald Trump i dag innsettes som USAs femte president, stiller han uten goodwill-konto. Det virker som han har gitt opp å opptre som en samlende leder for nasjonen, og andre nasjoner og internasjonale forpliktelser bryr han seg fint lite om med mindre de kan tjene hans interesser, skriver redaktør Magne Lerø.

Magne Lerø«Brexit» og Trump forklarer ikke gode målinger for Sp og Frp

Når Frp og Senterpartiet går fram på meningsmålingene, er det rimelig normalt og forutsigbart. Det har det ingen ting med «brexit» og Donald Trump å gjøre, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERKonstitusjonell forvirring

Når Stortinget gjør uklare vedtak, ulvebestand og statsborgerskap er eksempler på det, må de ikke rote det til ved å instruere den ansvarlige statsråden om hvordan lover skal tolkes. De må endre loven og holde seg til de konstitusjonelle spillereglene, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederAnbudsrot

I teorien skal anbud føre til bedre kvalitet til lavere pris. I praksis blir ofte kvaliteten katastrofal lav. Søppelkaoset i Oslo som Veireno har ansvaret for, og Kvikkas sine problemer med å få fram lørdagsavisene, er talende eksempler. Og ennå har ikke konkurrentene til NSB kommet på banen, skriver redaktør Magne Lerø.

LederJakten på statsborgere

Sylvi Listhaug har helt rett; vi kan ikke ha en innvandringspolitikk styrt bare av følelser. Ingen mener det. Når Mahad Abid Mahamud bør beholde statsborgerskapet, er det fordi det er rett, rimelig og i pakt med de etiske holdninger våre lover baserer seg på, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKnefall for forbrukerhysteri

Når regjeringen vil hindre bedrifter å ringe egne kunder, har de gjort knefall for forbrukerhysteriet. Hva er det som går av Høyre og Frp? Vi trenger da ikke flere lover og forbud som skader nyttig næringsvirksomhet, skriver redaktør Magne Lerø.

LederUnderskudd på klokskap

Donald Trump skjerper seg ikke. Han sliter med et underskudd på klokskap, mens Theresa May representerer besluttsomhet i kombinasjon med en viss sendrektighet som gjerne kjennetegner kloke politiske ledere, skriver redaktør Magne Lerø.

LederHylleryddingen i Rema

Er det noe politikerne ikke bør bry seg med, er det hva som står i hyllene hos Rema. Det mest fornuftige de kan gjøre, er å forstå kjeden. Mislykkes de med å befeste seg som en sterkt tredje aktør i markedet, må politikerne gripe inn for å hindre at to aktører deler markedet mellom seg, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederBreivik som Hannibal

Anders Behring Breivik bør ikke lenger behandles som om han var et livsfarlig monster, men det er ingen grunn til å gi ham mulighet til å fungere som medlem i eller leder av et nettverk av ekstremister. Noen rettigheter skal Breivik være fratatt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMediepolitisk splittelse

Når det er full splittelse innad i mediebransjen om statlig støtte, bør Stortinget i det minste forvisse seg om at de ikke ender opp i samme uføre som i ulveforliket, at de vedtar noe som det i praksis blir vanskelig å gjennomføre, skriver redaktør Magne Lerø.

LederLysegrønt Statoil

Statoil protesterer mot å bli definert som en sinke i den grønne klimaklassen eller definert ut av det grønne skiftet. På NHOs årskonferanse beskrev konsernsjef Eldar Sætre Statoil som en ledende aktør for å få ned de samlede klimautslippene. Frimodigheten er det ingen ting å si på, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERRegjeringen i ulvefella

Stortinget har laget et ulveforlik som ikke henger på greip juridisk sett. Skal regjeringen unngå en katastrofe i et valgår, kan Erna Solberg neppe redde Vidar Helgesen på annen måte enn ved å gi beskjed om at loven må endres slik at det blir enklere å rydde rovdyr av veien, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFattige bønder mot kapitalkrefter

Må WTO og EU ha konsekvensene av antiglobaliseringstrenden inn med teskje? Det betyr blant annet at fattige land som India må gis større frihet til å beskytte og favorisere sine fattigste bønder samtidig som de går inn for frihandel, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

I mannfolkas ­verden

Kun tre av 21 i halvstatlige Telenors nye konsernledelse er ­kvinner. Et nytt eksempel på at det betyr nær null hva ­politikerne mener om likestilling på toppen i næringslivet. Og like lite betyr det at skipsreder Elisabeth Grieg er provosert.

Habilitet i fri flyt

Når jusprofessor Jan Fridthjof Bernt kan få seg til å mene at kontreadmiral Louise Dedichen er inhabil, fordi hun har vært med å anbefale kjøp av nye ubåter i Forsvaret mens mannen hennes er rådgiver for en av de potensielle leverandørene, beveger han seg fra jussen og over i konspirasjonsteoriens verden.

Straff for sykehusbombing

USAs bombing av sykehuset i Afghanistan er en krigsforbrytelse der det ikke holder at Nato gransker og Barack Obama ber om unnskyldning. Det er behov for en internasjonal granskning og at de ansvarlige blir straffet.

Annonse

Oljepenge-galoppen

Stikk i strid med rådene fra uavhengige eksperter legger regjeringen opp til en galopperende bruk av oljepenger for å få finansiert skattereduksjoner. Når regjeringen slutter å spare og er rede til å begynne å tappe fondet, forteller det at oljepengebruken er ute av kontroll.

Rydder i statlige lederlønner

Jan Tore Sanner foretar en nødvendig opprydning i statens etterlønnspraksis. Men mer resultatavlønning i den politikerstyrte forvaltningen vil han neppe få dreis på.

Forsvarspolitisk klarhet og idioti

Politikerne må skaffe til veie 180 milliarder de neste 12 årene slik at vi kan opprettholde en rimelig forsvarsevne.

Politiske godhetsposører

Professor Terje Tvedt har rett i at Norge ble drevet med i Libya krigen på en stemningsbølge, ikke ut fra en militær, rasjonell logikk. Å skulle granske saken fem år etter blir dog etterpåklokskap i meste laget, skriver redaktør Magne Lerø.

Sandbergs ­statsrådssug

Per Sandberg vil gjerne bli statsråd hvis det blir snekret sammen et nytt departement til ham. Det kan være en god ide å få «bråkebøtta» innenfor, men han verken er eller blir noen tungvekter i regjerings­sammenheng.

Det rakner for de blå

Hvis Erna Solberg og Siv Jensen bare durer videre i samme spor, blir Jonas Gahr Støre statsminister i 2017.

Coop i strid med seg selv

Petter Northug er et råskinn til å gå på ski, like grådig som børshaier av verste sort og han mangler dømmekraft. Det er like ille med Coop. De demonstrerer hvor lite verdier betyr i praksis når en forblindes av millionenes makt.

Voksende politibyråkrati

Politidirektoratet pepres med forventninger fra flere hold. Kostnadene øker som følge av dagens styringsideologi. Det er ikke enkelt å ta forenklingsgrep midt i statsforvaltningens smørøye.

Kronprinsparets privatliv

Skal vi ha et kongedømme, må de kongelige innrømmes rett til et privatliv og selv definere grensene for det. Hvis ikke er Haakon og Mette Marit neppe interessert i jobben som konge og dronning livet ut.

Drevland satt ut av spill

Politi og påtalemyndigheter skal ikke opptre som siv i vinden og skjelve som aspeløv av kritikk. Det oser av uklokskap og er nummeret før et overgrep å starte etterforskning av Trude Drevland i innspurten av valgkampen.

Overstyring av kommunene

Kommunalt selvstyre må nødvendigvis bety forskjeller mellom kommunene når det gjelder tilbud til eldre og satsing på skole og utdanning. Det kommunale selvstyret undergraves dersom Stortinget pøser på med øremerking, nasjonale standarder og individuelle rettigheter.

Statsstyrt kvinnetvang

Det lukter muggen statsstyring lang vei når tenketanken Agenda vil piske bedriftene til å skaffe seg flere kvinner i ledelsen. Nå må snart politikerne innse at de ikke lenger kan styre over kvinners liv og prioriteringer.

Politi med våpen

Det hjelper ikke at politikerne har vedtatt at vi ikke skal ha et bevæpnet politi. Det har vi fått og det er lite som tyder på at noen tar sjansen på å forlange avvæpning når farer virkelig truer, skriver redaktør Magne Lerø.

Nye Nav-retoriske høyder

Arbeidsminister Robert Eriksson har tatt mål av seg til på bli Navs reformator og virkelig få folk i arbeid. Så langt har han ikke drevet det til mer enn å dra støttekolossen opp til nye retoriske høyder, skriver redaktør Magne Lerø.

Kommune-enighet

Nå må en nærmest utstyre seg med lupe for å se forskjellene mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre når det gjelder kommunesammenslåinger.

Ny tvil om Hellas-avtalen

Når ikke IMF, Alexis Tsipras eller Wolfgang Schäuble har noen tro på den låneavtalen som er fremforhandlet og som ifølge Tsipras er eneste alternativ, bør det ikke komme som en bombe om Tyskland ber om utsettelse.

Kommune­forvirring i Ap

Det er bortimot hodeløst å ofre en kommunereform som det absolutt er behov for, på det politiske spillets alter. Det likner ikke et parti som gjerne til framstå som handlekraftig og styringsdyktig å vingle slik Ap gjør.

En minister for forenkling

Det Jan Tore Sanner har tatt sjansen på når det gjelder endringer i byggeforskriftene, viser at han mener alvor med å forenkle. Blir det for mye bråk og uorden, får han heller stramme inn igjen.

Tar skatte-strupetak på globale selskaper

Venstres Terje Breivik har sett seg dyktig lei på steinrike multinasjonale selskaper som ikke betaler skatt. Han bør få støtte til sin plan om å ta nakketak på dem og i praksis krever at de betaler skatt for å få jobbe for staten, skriver redaktør Magne Lerø.

Yara-sjokket

Retten vil bure inne fire toppsjefer i Yara som bedyrer sin uskyld og peker på at de ikke har tjent en krone på de bestikkelsene de anklages for. Retten hevder mangel på personlig vinning ikke fritar for straff.

Tsipras vil halte videre

Overmakten må man bøye seg for. Alternativet er martyriet. Tsipras valgte å bøye seg, folket ser ut til å følge etter. Tsipras vil være skipper fortsatt og styre inntil videre etter en kurs han ikke tror fører fram. Han kan gå på grunn før han vet ordet av det.

Alle mot Tsipras

Alexis Tsipras framstår som en modig og rakrygget forsvarer av demokratiske rettigheter, men med et uklart politisk program. Kreditorene og EU-ledelsen er hektet fast i overtroen på at alle til slutt må bøye seg for kapitalmaktens krav.

Betalt «lure-journalistikk»

Mediene står i fare for å grave sin egen grav når de vil servere «liksom-journalistikk» som annonsører betaler for og har styringen med. Seriøse lesere gidder ikke lese slikt – og seriøse bedrifter vil snart slutte å bruke penger på det.

Reform à la Røe Isaksen

Nå mener også kunnskapsminister ­Torbjørn Røe Isaksen at han har sett lyset. Det blir realfagsreform for bedre Pisa-­tester – og det skal merkes lang ned i­ ­barnehagen.

Den Solbergske handlekraft

Det er ingenting å si på viljen til å endre landet i blå retning. Problemet er at entusiasmen knyttet til regjeringens reformer svekkes og tvilen om de vil virke øker – og ropet om å gripe inn mot arbeidsløsheten blir sterkere.

Reform à la Røe Isaksen

Nå mener også kunnskapsminister ­Torbjørn Røe Isaksen at han har sett lyset. Det blir realfagsreform for bedre Pisa-­tester – og det skal merkes lang ned i­ ­barnehagen.

Siv Jensen i egen verden

Siv Jensen får enda et råd som hun ikke ønsker seg fra økonomiske eksperter. Regjeringens eget utvalg mener bremsene må settes på når det gjelder bruk av oljepenger. Og hennes egne i kommunene hører ikke på henne når det gjelder eiendomsskatt.

Den rituelle pisking

Drevlands ­medisin virket Bergensordfører Trude Drevland regisserte denne uken, var såpass effektiv at hun kan regne seg ferdig med saken når hun er i gang igjen etter ferien. I dagens sentimentalitets­styrte offentlighet gjør det inntrykk når toppene byr på sin egen elendighet.

Stortingets styrings­aktivisme

Det er sunt og forfriskende med John A. Lea som setter Riksrevi­sjonen på plass. Stortinget kan ikke sjefe seg til resultater ved styringsaktivisme og forsøk på å detaljstyre den ansvarlige statsråd.

Udramatisk om veirapportene

Politikerne, også den gang Abid Raja og Per Sandberg med størst stemmestyrke, hadde ikke grunnlag for sine panikk­artede uttalelser om muligheten for justis­mord og lovbrudd knyttet til Veg­vesenets ulykkesrapporter som var unndratt offentlighet. Det viser Graverutvalgets rapport.

Økende arbeidsledighet

Den konkurransekraften regjeringen snakker om, har olje- og leverandørindustrien liten nytte av. Omstilling er svaret, og da er det fornuftig å øke bevilgningene til Innovasjon Norge eller stille mer risikokapital til disposisjon.

Boye-balladen ved Operaen

Planen er at Den norske Opera i to år skal leve med en operasjef styret mener har en lederstil som er ikke holder mål. Per Boye Hansens frontalangrep på ledelsen for sin egen og kunstens skyld kan ende med at han driver Operaen inn i en åpen konflikt som kan vare lenge.

Krisemaksimering om beredskap

Riksrevisor Per Kristian Foss bør ikke få status som pave og rapportene fra Riksrevisjonen bør ikke behandles som hellig skrift. Elendighetsbeskrivelsen av beredskapen oser av formalisme regissert av enøyde som ikke er eksperter på beredskap

Demokratiet taper mot globale ­selskaper

Regjeringen bør ikke legge opp til en forskyvning av makt fra politikerne til multinasjonale selskaper. Den demokratiske krisen vi ser utbre seg i Vesten, vil forsterke seg dersom mer politikk ofres på finans­kapitalens alter.

Vingeklippet Strasbourg

Når britene vil degradere domstolen i Strasbourg og underlegge den britiske høyesterett, kan det være starten på en utvikling der politikerne tar sterkere grep om tolkningen av menneskerettighetene på bekostning av juristene.

Norsk Tipping i saksa

Først blir hele styret kastet etter et rekordresultat, så får de flengende kritikk for å ha rapportert for seint og nå blir det ekstraordinær generalforsamling. Det gir mening dersom regjeringen har planer om å endre spillpolitikken.

NSB på sidespor

Forestillingen om at det blir et bedre togtilbud for kundene ved å årelate NSB, er et ideologisk trosprosjekt.

EU under press

EU vil bli stående igjen som en blek skygge av seg selv om de går på to betydelige nederlag: At Hellas går konkurs og at Storbritannia melder seg ut.

Eieren som vil sparke ledelsen

Svakheten med et spredt eierskap er at eierne ofte griper for seint inn når ledelsen er på ville veier. Selv om Erik Henriksen ikke eier mer enn 10,1 prosent av selskapet Polarcus, har han god mulighet til å vinne fram når han nå offentlig ber et flertall av eierne bli med på en saftig opprydning.

Kontroll på villspor

Enda en gang Kontrollkomiteen vist at de har forfalt til et politisk synseverksted de som er berørt ikke trenger bry seg med. Viljen er god, men evnen til ha betydning i viktige saker svekkes stadig som følge av en kontrolliver som løper løpsk.

Forsvaret som budsjettvinner

Det er flere grunner til at bevilgningene til Forsvaret må økes, men vi bør ikke ta for gitt og legge som premiss for årevis framover at vi er på vei inn i en ny kald krig.

Sjefslønn til «evig tid»

Staten holder seg med 77 svindyre spesialrådgivere som en gang har vært ledere. Systemet med at ledere i staten beholder sjefslønn i årevis etter at de ikke lenger er sjefer, bør havne på skraphaugen.