Annonse

LederKamp om makten i kirken

I den fra før av overbyråkratiserte norske kirke dannes det nå enda en intern kamporganisasjon der målet er å sikre at de selv, fellesrådene, ikke mister den posisjonen de har skaffet seg, skriver redaktør Magne Lerø.

Magne LerøNye ulvehyl fra Stortinget

Vidar Helgesen blir ikke kastet selv om det reises mistillit mot ham. Erna Solberg vil ikke tillate at Stortinget trenger seg inn på regjerings ansvarsområde ved å instruere en statsråd om hvordan «ulveloven» skal tolkes, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERIdeologisk kamp mot Høyre

Høyre og høyrepopulismen har fint lite med hverandre å gjøre, men for Jonas Gahr Støre fungerer det bra å angripe begge deler i valgkampen. Når han varsler en skjerpet ideologisk kamp, blir spørsmålet om arbeiderbevegelsens hederskronede idéer holder i møtet med de store endringene som nå skjer, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStøres balanserte tydelighet

Jonas Gahr Støres oppgave er bidra til at Ap får et program de kan vinne valget på, ikke å løpe rundt og være tydelig hver eneste gang noen mener han bør være det. Alt til sin tid, skriver redaktør Magne Lerø.

LederGoogle-kommers i skolen

At vi voksne velger å legge oss i lomma på Facebook og Google, kan vi undres over. Men i skolen bør de amerikanske mediegigantene motarbeides. Barn skal ikke gjøres til kommersielle objekter om tilbudet er aldri så billig og pedagogisk fiffig, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederFlyktninger mot fattige

Flere flyktninger til Norge betyr mindre støtte til verdens fattige. KrF og Venstre liker det ikke, men det er denne politikken de støtter, skriver redaktør Magne Lerø.

LederUtbytte på velferd

Det ligger an til kamp på Aps landsmøte om forbud mot å ta ut profitt på velferdstjenester. Her vil politikerne stange hodet i veggen. Det som fungerer er å stille høye krav til tjenester som staten skal betale for slik at urimelig høy profitt ikke blir mulig, skriver redaktør Magne Lerø

LederDialog med Russland

Kriser betyr fare, men også muligheter for å finne løsninger. Hvis Rex Tillerson antyder at tiden kan være inne for å legge Krim bak seg og lempe på sanksjonene, vil Putin sannsynligvis være rede til dialog om en løsning uten Assad i Syria, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERRedaktør på kildejakt

Bedrifter har en legitim rett til å forsøke å spore opp hvem som bryter taushetsplikten og lekker sensitiv informasjon. Mediene må selvsagt publisere lekkasjer, men de vil ikke nå fram med kravet om forbud mot å etterforske lekkasjer. TV2 er beviset på at det ikke vil fungere i praksis, skriver redaktør Magne Lerø.

Magne LerøStatsstøttet industri

Det ser ut til at Ap vil bruke kystoppgjøret og fiskeripolitikken som et bevis på at de står for en annen næringslivspolitikk enn regjeringen. Jonas Gahr Støre lover at staten skal investere i fiskeindustrien for å sikre arbeidsplasser og tvinge trålerne til å levere fisk til kysten, og ikke til Kina, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LEDERTrump i gjørma

Det må snart plage livet av Donald Trump, at han som lanserte seg selv som en verdensmester i politisk styring, er endt opp som et symbol på tafatthet, handlingslammelse og politisk inkompetanse. Nedgraderingen av Steve Bannon kan være et skritt opp av gjørma, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSandbergs grunnstøting

Per Sandberg har gått på grunn med sitt modige forslag om å droppe leveringsplikten for trålerne sørfra. Opposisjonen har ingen klare tanker om hvordan de vil løse problemene. Når det er valgår og et kystopprør på gang, er det tryggest å sitte stille i båten, skriver redaktør Magne Lerø.

LederIkke-treffsikre bevilgninger

Forfallet på Nasjonalteateret er det visst like vanskelig å gjøre noe med som å hindre at mediemillioner går til helt andre ting enn journalistikk, skriver redaktør Magne Lerø.

LederVenstre på parti med Frp

Trine Skei Grande endte opp med det hun ikke ønsker; et støtteparti for Frp. Avstanden mellom Venstre og Frp er dessuten ikke så stor som hun vil ha det til, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPerspektiv med økt skatt

Regjeringen vil bruke Perspektivmeldingen som argument for å gjenta trosbekjennelsen sin om å effektivisere offentlig sektor og gi økt skattelette. Det er tro som ikke duger. Det kommer til å handle om økte skatter for å sikre velferd og den norske samfunnsmodellen, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederNiqab-forvirret kulturminister

Linda Hofstad Helleland kan frata Islamsk Råd alle støtte. Det er politikk. Men hun kan ikke trekke tilbake en bevilgning fordi rådet har ansatt en kvinne i niqab. Det er diskriminering. Dessuten er Leyla Hasic fast ansatt og beskyttet av arbeidsmiljøloven, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSpillfekteri om sikkerhet

Det er nok delte meninger om Martin Kolberg skal regnes som en parlamentarisk bastard, en politisk begavelse eller en yrkesskade kontrollør. Kravet om at Stortinget skal instruere regjeringen til å frigjøre den hemmeligstemplede Riksrevisjonsrapporten, lukter det politisk spillfekteri lang vei av, skriver redaktør Magne Lerø.

LederInge Andersen tatt av banen

Så lenge Linda Hofstad Helleland later som om det er hun som er øverste sjef for norsk idrett med VG på slep, hjelper det sannsynligvis bare litt å gi Inge Andersen sparken, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederReverseringspartiet

I Senterpartiet snakker de over seg. Om Arbeiderpartiet kommer til sans og samling i regjeringsposisjon, vil de erkjenne at de har sansen for mye av den såkalte sentraliseringen som regjeringen har drevet fram. Derfor er det fint lite av det Stortinget har vedtatt som vil bli reservert, skriver redaktør Magne Lerø.

LederAkseptabel risiko

Hvis Riksrevisjonen gransket trafikksikkerheten hadde vi fått en frisk debatt om hvem som har ansvar for at noen hundre liv hvert år blir ødelagt. Terror har vi rimelig god kontroll på - ikke regjeringen selvsagt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKafka-tilstander i trøndernes leir

Korrupsjonshysteriet som har herjet Bergen, drevet fram av Bergens Tidende og korttenkte politikere, har nå slått rot i Trondheim under regi av Adresseavisen. Næringslivsleder og Ap-politiker Rune Olsø blir utsatt for en heksejakt som både Rita Ottervik og Høyre bør være flau av, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBorten Moe som brexit-spåmann

Tanken om at det blir enklere for Norge å skrote EØS-avtalen etter «brexit» er mer politiske drømmerier enn realiteter. Det elefanter kan få til, er det tvilsomt om ei mus vil klare, skiver redaktør Magne Lerø.

Leder De søkkrikes triumf

Trenden er at de rikeste stikker av med gevinsten, mens det blir flere fattige. Folk flest merker lite til den økonomiske veksten. USA er et skrekkens eksempel, men forskjeller truer også stabiliteten i flere EU land, skriver redaktør Magne Lerø.

Olje i hundre fortsatt

Noen ganger må det føres en politikk der en blir beskylt for å møte seg selv i døra eller at den høyre hånden ikke vet hva den venstre gjør. Det går an å være for oljeproduksjon og mot utslippene den fører med seg, skriver redaktør Magne Lerø

LederSV i kravmodus

Diskusjonen innad i SV om hvilke krav de skal stille til en regjering ledet av Jonas Gahr Støre, er primært øvelser til innvortes bruk. SV er dømt til å støtte en Ap-regjering, og bør ikke forvente seg store gjennomslag selv om de skulle komme godt over sperregrensen, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDEREt parlamentarisk ulvehyl

Det blir ikke noe mistillitsforslag mot Vidar Helgesen for manglende skudd mot ulv. Terje Aasland (Ap) vil snart komme til parlamentarisk sans og samling og innse at dette er en strøtanke som ikke bør feste seg i et eneste hode på Stortinget. Gjør heller jobben i ulvesaken, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERDen store budsjettkampen

Regjeringen har lagt seg i trening på Hurdalssjøen for kunne stille opp i en øvelse noen statsråder aldri har vært borti; å kutte budsjetter. Selv Frp har innsett at oljefondet ikke er en Sareptas krukke som alle statsråder kan forsyne seg fra, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPresidenten som ikke vil bøye seg

Det er forfriskende at stortingspresidenten ikke lar seg kue av et kontrollregime han mener har gått av hengslene. Olemic Thommessen har ikke sans for lupen og millimetermålet Kontrollkomiteen svinser rundt med, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSolberg i lett trav

Erna Solberg vant kampen om tempo på landsmøtet, men retningen Høyre beveger seg i er uavklart. Det er heller ikke så viktig for Solberg. Hun trives best i lett trav der hun har alle muligheter til å manøvrere, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPengefolk til museum

I Kristiansand vil de ha både i pose og sekk. Derfor henter de direktøren fra Dyreparken som har fint lite peiling på kunst, til å lede storsatsingen Sørlandets kunstmuseum. Fagfolk sutrer for at verden ikke er som den var når det står millioner på spill, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder«Det er jeg som styrer»

Helseminister Bent Høie feier Venstres nestledere av banen når de forsøker å stoppe avvikling av akuttkirurgien i Flekkefjord og Odda. Det er den nasjonale sykehusplanen som teller, og det er styrene Høie vil høre på, ikke Venstre. De har fått sagt sitt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMer støtte til de store

Mediemangfoldsutvalget vil gi over 100 millioner i økt støtte til Schibstedsavisene. Men Aftenposten og VG som betaler utbytte, er da ikke i så dyp krise at de skal få mest, mens flere av de som taper i konkurransen med Schibsted-elefantene skal få mindre. Dette bør ikke politikerne hoppe på, skriver redaktør Magne Lerø.

Magne LerøJohaug på bålet

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil ha strengere straff for Johaug. Valgerd Svarstad Haugland i Anitdoping-Norge og Linda Hofstad Helleland som nestleder i Wada bør protestere eller trekke seg. Staten kan ikke forsvare et system som fremmer hekseprosesser av uskyldige, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERKors, makt og politikk

Så kjørte Svein Egil Omdal utfor veien i iveren etter å kveste de konservative «Listhaugianerne» i Oslo Symposium. Hvor mange hakk verre enn biskoper og kirkemøte er denne gruppering når det gjelder å blande sammen tro og politikk?, skriver redaktør Magne Lerø.

LederResultat og tillit

Mål og resultatstyring kan ikke erstattes av tillit. Det må stilles krav om resultater. Det er detalstyringen som må erstattes med tillit. Får ledere større frihet til å lede og løse oppgavene slik de mener er best, må vi ta større lokale forskjeller med på kjøpet, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKulturell forvirring

Multikulturalismen er døende og den kristne kulturarven på tilbakegang. Etter hvert vil norsk kultur preges av en mangel, og et mangfold politikerne kan gjøre fint lite med. Det nye norske verdifellesskap som Bård Vegar Solhjell vil snekre, blir noen skjøre greier, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERÅ svelge unna et nederlag

Legeforeningen tapte streiken og fikk Rikslønnsnemda imot seg. Bit i det sure eplet, stikk fingeren i jorda, innse at slaget om de kollektive ordningene er tapt og kom tilbake med struttende muskler til neste års tarifforhandlinger om arbeidstidsordninger, skriver redaktør Magne Lerø

LederKonkurranse i alle kanaler

Sentraliseringstendensene er såpass tydelige i markedene at Konkurransetilsynet må passe på som en smed. Telia bør ikke få sluke Phonero med hud og hår. Vi trenger ikke et duopol i mobiltelefonmarkedet for bedrifter, skriver redaktør Magne Lerø.

LederJus-brutalitet

Å lyve om sin identitet som flyktning er ingen dødssynd til evig tid. Det må være foreldelsesfrister for den slags som for annen kriminalitet. Norge forflytter seg tilbake til den brutaliteten som preget før-sivilisert tid når en vil kaste ut en hel familie fordi besteforeldrene løy for 27 år siden, skriver redaktør Magne Lerø.

LederReform-frustrasjoner

Ved å innrømme at «nærpolitireformen» er et lite dekkende navn, har Per-Willy Amundsen lagt seg i lyttemodus. Det er på tide. Når han åpner for mindre sentral detaljstyring, kan politireformen bli langt bedre enn forventningene tilsier, skriver redaktør Magne Lerø.

LederForbilledlig reform

De borgerlige har fått til det de rødgrønne ikke klarte; å reformere kommune- og fylkesstrukturen. Alle vet at Ap er for det som skjer, men velger å spille frivillighetsspillet som ikke er noe annet enn styringsvegring, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder Som Johaug så katolikkene

Tingrettens dom, som innebærer at Oslo katolske bispedømme må betale tilbake 40,5, millioner kroner i statsstøtte, mangler bare et stavtak på å være like urimelig som dommen mot Therese Johaug. Selvsagt vil de anke, skriver redaktør Magne Lerø

LederEt byråds søppel-fadese

Byrådet i Oslo har ikke brukt for lang tid på å rydde opp i søppelkaoset. Når kommunen i dag overtar ansvaret for å tømme søppel, har de truffet planken med å komme seg ut av en kontrakt som aldri skulle vært inngått, skriver redaktør Magne Lerø.

LederRettsvesenet for de rike

Rettssamfunnet er forbeholdt de rike. De rike og mektige vinner fram fordi folk flest ikke kan ta sjansen på å bli lagt i økonomisk ruin. Politikerne må gripe inn og sikre at folk med normale inntekter kan få prøvd en sak for retten uten å risikere økonomisk ruin, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTvangsflytting av byråkrater

Å dele byråkratiet opp i biter som flyttes ut av Oslo fordi regjeringen har fått det for seg at det er bra, øker byråkratiet og sløser med ressursene. Å legge nye tiltak og prosjektorganisasjoner ut, er positivt, for det er mer enn nok statsansatte i Oslo, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTvilsom etikk-oppsigelse

Bergen kommune har en dårlig sak. De kan måtte bla opp så mange millioner for å bli kvitt havnesjef Inge Tangerås at det blir politisk uspiselig, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERJohaug like uskyldig

Vi bør ikke lenger tillate at idretten holder seg med sharia-liknende lover i kampen mot doping. Dommen mot Therese Johaug viser at idretten i den beste hensikt har utviklet et system der jus opererer løsrevet fra etikken, skriver redaktør Magne Lerø..

LEDEROpposisjonen som byråkratidriver

Et forbud mot å sone i utlandet og en lov om at kun domstolene skal kunne frata noen statsborgerskapet øker statens kostander i en tid hvor politikerne burde være opptatt av å redusere byråkratiet for å få flere ressurser til helse, omsorg og utdanning, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSterkere EØS-motvind

Frustrasjonen over EU og motstanden mot EØS-avtalen øker i flere leirer. Konklusjoner bør ikke trekkes før vi vet om det går mot et nedskalert EU som kan gjøre det mer spiselig å bli medlem, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStatoil på bunnen

Norsk leverandørindustri bør slutte å sutre over at Statoils satsing internasjonalt går ut over dem. Statoil må satse der de mener mulighetene for solid avkastning er størst, skriver redaktør Magne Lerø.

LederDelingsøkonomisk forvirring

Delingsøkonomien er et utstillingsvindu for effektive digitale løsninger. Samtidig er det det gamle løsarbeidersamfunnet i nye klær og global kapitalisme av verste sort. Si ja takk til teknologien og reguler resten, skriver redaktør Magne Lerø.

LederLikestillingstvang fra Ap

Ap er klar over at man ikke bør ta medisinen som ikke virker. Likevel vil de ha mer kjønnskvotering i statseide selskaper, for å vise at de i alle fall gjør noe, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERSAS på nye vinger

SAS har bestemt seg for ikke å bli stående stille mens Norwegian fosser forbi. Derfor gjør de nå det de har kritisert Norwegian for; etablerer et nytt selskap i Irland hvor skattene er lave og leier inn en besetning med dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn de ansatte i Norge har, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMinifight med Russland

Det er ikke grunnlag for å lage særlig oppstyr fordi Trine Skei Grande og Bård Vegard Solhjell nektes visum til Russland. Det må en regne med så lenge det står russiske politikere på EU-listen over hvem som ikke får komme inn i Norge, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStortingets ulverot

Vidar Helgesen har ingen grunn til å frykte et flertall i Stortinget som opptrer som om de er både regjering og domstol. Det ender med at Stortinget demonstrerer sin maktesløshet og parlamentariske inkompetanse, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBeruset av makt

Når Donald Trump etter bare ni dager i Det hvite hus ender opp i en krise han mister kontrollen over, skyldes det at han er beruset av den makten han har. Det er en ganske vanlig grunn til at sjefer går på trynet, og de blir kort tid om de ikke klarer å lære av sine feiltrinn, skriver redaktør Magne Lerø.

LederDe stridslystne rundt Nasjonalmuseet

Velger styret å vrake Audun Eckhoff som direktør og satse på en ny kost, dukker det opp et par dusin stridslystne som er klare for omkamper og verbale slagsmål, skriver redaktør Magne Lerø.

LederJohaug uten skyld

Før dommen faller bør Linda Hofstad Helleland og andre politikere gjøre det klart at kampen mot doping ikke kan fortsette uten endringer som sikrer utøvere rettsikkerhet og at etisk bevisste idrettsutøvere ikke dømmes som juksemakere, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSkattefornuft fra Ap

Langt inn i Høyre har de forstått at skattelettelsenes tid er over om vi skal opprettholde velstanden og avstå fra å mishandle oljefondet. En skatteøkning på 15 milliarder som Ap legger opp til, er det liten grunn til å blåse i stridstrompetene for, skriver redaktør Magne Lerø

LederKoloss på ustøe bein

I landets største organisasjon, Den norske kirke, drar de med seg fem hundre år gammel styringstekning og strever vettet av seg med å finne ut av hvordan kirkesamfunnet skal ledes når de nå skal stå på egne, ustøe bein, skriver redaktør Magne Lerø.