Annonse

LederPolitiske vinnere

Donald Trump er alt skjøvet inn i tapernes rekker. Emmanuel Macron opptrer som om han alt har vunnet de politiske slagene han ennå ikke er i gang med. Erna Solberg står fram som en vinner, riktignok ikke med Macrons selvsikkerhet, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSmåpartienes berettigelse

Venstres problem er at de bommer på det velgerne er opptatt av, ikke at de satser for mye på følelser eller er for populistiske. Små partier representere den slags krøll i styringssystemet som demokratiet legger opp til, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSamarbeid gir vaktfritak

Gravide leger ved Diakonhjemmet får vaktfritak fordi tillitsvalgte og ledelsen samarbeider godt. Når det ikke er tilfelle på andre sykehus, blir det for enkelt å gi arbeidsgiver skylden, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder Mislykket EØS-motstand

Folk vil ikke eksperimentere med norsk økonomi og velstand. Derfor er det dobbelt så mange tilhengere som motstandere av EØS-avtalen, selv etter at kritikken mot avtalen har økt voldsomt i styrke, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSyndebukk Thommessen

Olemic Thommessen mener han har håndtert byggesaken på en brukbar måte. Men Kontrollkomiteen trengte en syndebukk da det viste seg at Stortingets nybygg ble 700 millioner dyrere enn forutsatt, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederBygg massivt regjeringskvartal

Av hensyn til klima, sikkerhet, effektivitet og kostnader bør regjeringen og Ap vende det døve øret til arkitekter og Oslo-politikere som synes det nye regjeringskvartalet blir for massivt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederØkokrim ute av krisen

Behovet for å hente fram en syndebukk etter Transocean-fadesen i Økokrim er ikke plagsomt stort, så Trond Eirik Schea sitter trygt. Det betyr fint lite at Transocean-forsvarer Erling Lyngtveit forlanger hans hode på et fat, skriver redaktør Magne Lerø.

LederIndianere som syndebukker

Ledelsen i Sykehuspartner er gjort til syndebukker i for IT-skandalen i Helse sør-øst. Helseminister Bent Høie ser ut til å mene at det holder, men han tar ikke fatt i de organisatoriske svakhetene i forvaltningen av sykehusene som denne saken avdekker, skiver redaktør Magne Lerø.

LederNytt forsøk for May

Helstøpte politikere gjør som Theresa May, reiser seg raskt etter å ha gått på trynet, justerer kursen og holder det gående inntil de eventuelt ser at de ikke kommer i mål, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBøndene på plass

Venstre sørger for at det blir en viss fornuft og rimelighet i årets jordbruksoppgjør, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederReform viser vei

Når Ap kommer til sans og samling etter en eventuell valgseier, vil de oppdage de står milevis fra Sp i synet på hvordan forvaltningen skal organiseres. På bakrommene i Ap er det nok de som snakker om å gjøre minst mulige endringer i kommunereformen, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTajik forvirrer

VG kokte suppe på en spiker om nødsentralene. Hadia Tajik slukte det hun fikk servert. Nå foreslår hun at Stortinget skal vedta at regjeringen skal gjøre det Stortinget har vedtatt. Ap bør ha magemål for unyttig politisk spillfekteri, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStortingets byggebrøler

Det er selvsagt pinlig at politikerne på Stortinget surrer like mye som andre med byggesaker. Og bedre blir det ikke når Per Olaf Lundteigen og Abid Raja vil ha hodene til stortingspresident Olemic Thommessen og direktør Ida Børresen, servert på et fat, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMer vin, flere dør

En mer liberal alkoholpolitikk, som regjeringen ville ha banket igjennom om den hadde muligheten, vil føre til flere dødsfall og flere skader. Forskerne er ikke i tvil, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTrumps feilberegning

Ved å trekke USA fra Parisavtalen tror Trump han tar et skritt i riktig retning for USA. Sannsynligvis har han tatt et spadetak i det som kommer til å bli hans politiske grav, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederSløseriet i UD

Kontrollkomiteen bør sette tennene i UDs uvettige bruk av konsulenter. Det er bedre å ha flinke folk ansatt enn å bidra til å bygge opp private miljøer der konsulentene vasser i penger, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFøleriet til riksrevisor Foss

Kan ikke Per Kristian Foss nøye seg med å servere fakta? Må han halvveis tre inn intimitetstyrannenes rekker for å bli hørt? Vi trenger ikke en riksrevisor som rikssynser, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStøres kloke valg

Jonas Gahr Støre har solgt sin eierandel på tre prosent i et byggeprosjekt som brukte underleverandører uten tariffavtale. Bli nå ferdig med saken. Det må da være grenser for perspektivløs populisme, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

Magne LerøBeredskap til å leve med

Vi har aldri hatt bedre beredskap og sikkerhet mot terror, men selvsagt er det grunnlag for kritikk fra Riksrevisjonen. For alt er ikke så bra som det kunne vært om politi og forsvar hadde fått enda flere ressurser til disposisjon, skriver redaktør Magne Lerø.

LederLekkasje-eksplosjonen

Terrorfrykten og lekkasjene fra politiets arbeid med Manchester-angrepet kan føre til en bølge av lukkethet som kan ramme ytringsfriheten i de vestlige demokratier, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPolitisk politistyring

Om Odd Reidar Humlegård tillater seg å komme med kritiske merknader til gjennomføringen av politiske vedtak, bør Hadia Tajik klare å komme på den tanken at Stortinget ikke har vært realistisk nok og at problemet ikke er en tafatt justisminister, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSatser milliarder på olje

Olje- og gassnæringen har ikke tenkt å ta kvelden. Investorer hiver innpå nye milliarder fordi det er store gevinster å hente ut i en tid hvor politikerne helst snakker om olje og gass som problem, skriver redaktør Magne Lerø.

LederØkokrim i støpeskjeen

Økokrim kan som andre gjøre feil, men den måten vi har organisert kampen mot økonomisk kriminalitet på, er da ingen fare for rettssikkerheten. Økokrim fungerer bedre enn mye annet i politiet, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBondelaget som korttids-lovbryter

Norges Bondelag tok til fornuft før de var skikkelig i gang med å la aksjoner inngå som en del av årets jordbruksoppgjør. Ikke en gang Senterpartiet bør gå inn for å gi bøndene en krone mer når saken kommer til Stortinget, skriver redaktør Magne Lerø.

LederNedprioriterer sikkerhet

Staten trenger flere som DSB-sjef Cecilie Daae som sier rett ut at hun ikke kan levere den samfunnssikkerheten som forventes med de bevilgningene hun har fått. Et nytt eksempel på at regjeringen går surr i prioriteringene sine, skriver redaktør Magne Lerø.

LederThommessen i kastevinder

Olaf Thommessen er avhengig av tillit fra styret, ikke fra alle ansatte, for å kunne fungere som generalsekretær for Bedriftsforbundet. Varslinger og uro betyr ikke nødvendigvis at det utøves kritikkverdig ledelse, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMacron uten makt?

Macron er dyktig, dedikert og dreven i politiske ideer, men det spørs om han har de slagbjørnegenskapene som trengs for å banke igjennom endringer det kommer til å bli voldsomme protester imot, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKalddusj fra Helleland

Når VG opererer med en fortjenestemargin på 21 prosent, må en lete med lupe etter politikere som mener VG av alle bør få statsstøtte i form av fritak for arbeidsgiveravgift. «Glem økt mediestøtte», det var den beskjeden kulturminister Linda Hofstad Helleland ga mediene i går, forståelig nok, skriver redaktør Magne Lerø.

LederOppgjør i LO

Skulle Fagforbundet vinne fram i LO, blir LO splittet. De som kjemper for arbeidsplassene i konkurranseutsatt privat sektor, vil ikke finne seg i at deres egne spenner beina på dem og hindrer en sunn næringsutvikling, skriver redaktør Magne Lerø.

LederEidsvåg eller Jesus

Bjørn Eidsvåg er en glimrende artist som har tjent seg rik på Jesus, men forholder seg ganske fritt til det Jesus sa. Det er så lite salt og kraft i det budskapet han serverer at det flyr bort med vinden etter forestillingen er slutt, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder Svada-reformen

Regjeringens byråkratiserings- og effektiviseringsreform er en papirtiger. Det blir ikke mindre byråkrati og økt effektivitet av reduserte bevilgninger. Det blir som regel dårligere tjenester av det. Bare spør Domstolene, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKreditorer og eiere som problem

Når Sven Ombudstvedt trekker seg fra Norske Skog, er det et nytt eksempel på at det ofte er eierne, ikke daglig leder som er problemet når en toppsjef kaster kortene, skriver redaktør Magne Lerø.

LederByråkrativekst med Frp

Frp prater om redusert byråkrati, men i praksis leverer de det motsatt. Ansatte i direktorater og departementer økte med 1018 i den tiden Siv Jensen har vært finansminister. Og det er før den overbyråkratiske jernbanereformen for alvor er rullet ut, skriver redaktør Magne Lerø.

LederListhaug - en nyttig fiende

Den som søker oppslutning trenger venner og støttespillere, men fiender er også gode å ha. Frp, og Sylvi Listhaug i særdeleshet, oppfyller behovet for fiender med et emosjonelt potensial. Slikt trengs i sosiale medier som blir viktige i årets valgkamp, skriver redaktør Magne Lerø.

LederEØS som plage og suksess

Motstanden mot EØS øker fordi noen drømmer og snakker stadig høyere om at vi kan droppe den og få både i pose og sekk. Nå gjelder det for lille Norge å roe ned og se hvilket EU og Europa vi får om noen år. Så kan vi diskutere om vi vil betale prisen for å droppe EØS, skriver redaktør Magne Lerø.

LederEt steg nærmere Støre

Knut Arild Hareide har ikke en like sterk posisjon som Moses hadde blant jødene i sin tid, men det er ikke langt unna. Løfter han staven og havet åpner seg, kan han regne med å få partiet med seg over til den andre siden der Støre og Slagsvold Vedum tar imot dem med åpne armer, skriver redaktør Magne Lerø.

LederLederstrid ved Operaen

Musikksjef Karl-Heinz Steffens har varslet at han kommer til på trekke seg fordi han ikke kan samarbeide med den nye sjefen for Operaen. Steffens bør få sparken umiddelbart, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKamp om makten i kirken

I den fra før av overbyråkratiserte norske kirke dannes det nå enda en intern kamporganisasjon der målet er å sikre at de selv, fellesrådene, ikke mister den posisjonen de har skaffet seg, skriver redaktør Magne Lerø.

Magne LerøNye ulvehyl fra Stortinget

Vidar Helgesen blir ikke kastet selv om det reises mistillit mot ham. Erna Solberg vil ikke tillate at Stortinget trenger seg inn på regjerings ansvarsområde ved å instruere en statsråd om hvordan «ulveloven» skal tolkes, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERIdeologisk kamp mot Høyre

Høyre og høyrepopulismen har fint lite med hverandre å gjøre, men for Jonas Gahr Støre fungerer det bra å angripe begge deler i valgkampen. Når han varsler en skjerpet ideologisk kamp, blir spørsmålet om arbeiderbevegelsens hederskronede idéer holder i møtet med de store endringene som nå skjer, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStøres balanserte tydelighet

Jonas Gahr Støres oppgave er bidra til at Ap får et program de kan vinne valget på, ikke å løpe rundt og være tydelig hver eneste gang noen mener han bør være det. Alt til sin tid, skriver redaktør Magne Lerø.

LederGoogle-kommers i skolen

At vi voksne velger å legge oss i lomma på Facebook og Google, kan vi undres over. Men i skolen bør de amerikanske mediegigantene motarbeides. Barn skal ikke gjøres til kommersielle objekter om tilbudet er aldri så billig og pedagogisk fiffig, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFlyktninger mot fattige

Flere flyktninger til Norge betyr mindre støtte til verdens fattige. KrF og Venstre liker det ikke, men det er denne politikken de støtter, skriver redaktør Magne Lerø.

LederUtbytte på velferd

Det ligger an til kamp på Aps landsmøte om forbud mot å ta ut profitt på velferdstjenester. Her vil politikerne stange hodet i veggen. Det som fungerer er å stille høye krav til tjenester som staten skal betale for slik at urimelig høy profitt ikke blir mulig, skriver redaktør Magne Lerø

LederDialog med Russland

Kriser betyr fare, men også muligheter for å finne løsninger. Hvis Rex Tillerson antyder at tiden kan være inne for å legge Krim bak seg og lempe på sanksjonene, vil Putin sannsynligvis være rede til dialog om en løsning uten Assad i Syria, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERRedaktør på kildejakt

Bedrifter har en legitim rett til å forsøke å spore opp hvem som bryter taushetsplikten og lekker sensitiv informasjon. Mediene må selvsagt publisere lekkasjer, men de vil ikke nå fram med kravet om forbud mot å etterforske lekkasjer. TV2 er beviset på at det ikke vil fungere i praksis, skriver redaktør Magne Lerø.

Magne LerøStatsstøttet industri

Det ser ut til at Ap vil bruke kystoppgjøret og fiskeripolitikken som et bevis på at de står for en annen næringslivspolitikk enn regjeringen. Jonas Gahr Støre lover at staten skal investere i fiskeindustrien for å sikre arbeidsplasser og tvinge trålerne til å levere fisk til kysten, og ikke til Kina, skriver redaktør Magne Lerø.

LEDERTrump i gjørma

Det må snart plage livet av Donald Trump, at han som lanserte seg selv som en verdensmester i politisk styring, er endt opp som et symbol på tafatthet, handlingslammelse og politisk inkompetanse. Nedgraderingen av Steve Bannon kan være et skritt opp av gjørma, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSandbergs grunnstøting

Per Sandberg har gått på grunn med sitt modige forslag om å droppe leveringsplikten for trålerne sørfra. Opposisjonen har ingen klare tanker om hvordan de vil løse problemene. Når det er valgår og et kystopprør på gang, er det tryggest å sitte stille i båten, skriver redaktør Magne Lerø.

LederIkke-treffsikre bevilgninger

Forfallet på Nasjonalteateret er det visst like vanskelig å gjøre noe med som å hindre at mediemillioner går til helt andre ting enn journalistikk, skriver redaktør Magne Lerø.

LederVenstre på parti med Frp

Trine Skei Grande endte opp med det hun ikke ønsker; et støtteparti for Frp. Avstanden mellom Venstre og Frp er dessuten ikke så stor som hun vil ha det til, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPerspektiv med økt skatt

Regjeringen vil bruke Perspektivmeldingen som argument for å gjenta trosbekjennelsen sin om å effektivisere offentlig sektor og gi økt skattelette. Det er tro som ikke duger. Det kommer til å handle om økte skatter for å sikre velferd og den norske samfunnsmodellen, skriver redaktør Magne Lerø.

LederNiqab-forvirret kulturminister

Linda Hofstad Helleland kan frata Islamsk Råd alle støtte. Det er politikk. Men hun kan ikke trekke tilbake en bevilgning fordi rådet har ansatt en kvinne i niqab. Det er diskriminering. Dessuten er Leyla Hasic fast ansatt og beskyttet av arbeidsmiljøloven, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSpillfekteri om sikkerhet

Det er nok delte meninger om Martin Kolberg skal regnes som en parlamentarisk bastard, en politisk begavelse eller en yrkesskade kontrollør. Kravet om at Stortinget skal instruere regjeringen til å frigjøre den hemmeligstemplede Riksrevisjonsrapporten, lukter det politisk spillfekteri lang vei av, skriver redaktør Magne Lerø.

LederInge Andersen tatt av banen

Så lenge Linda Hofstad Helleland later som om det er hun som er øverste sjef for norsk idrett med VG på slep, hjelper det sannsynligvis bare litt å gi Inge Andersen sparken, skriver redaktør Magne Lerø.

LederReverseringspartiet

I Senterpartiet snakker de over seg. Om Arbeiderpartiet kommer til sans og samling i regjeringsposisjon, vil de erkjenne at de har sansen for mye av den såkalte sentraliseringen som regjeringen har drevet fram. Derfor er det fint lite av det Stortinget har vedtatt som vil bli reservert, skriver redaktør Magne Lerø.

LederAkseptabel risiko

Hvis Riksrevisjonen gransket trafikksikkerheten hadde vi fått en frisk debatt om hvem som har ansvar for at noen hundre liv hvert år blir ødelagt. Terror har vi rimelig god kontroll på - ikke regjeringen selvsagt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKafka-tilstander i trøndernes leir

Korrupsjonshysteriet som har herjet Bergen, drevet fram av Bergens Tidende og korttenkte politikere, har nå slått rot i Trondheim under regi av Adresseavisen. Næringslivsleder og Ap-politiker Rune Olsø blir utsatt for en heksejakt som både Rita Ottervik og Høyre bør være flau av, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBorten Moe som brexit-spåmann

Tanken om at det blir enklere for Norge å skrote EØS-avtalen etter «brexit» er mer politiske drømmerier enn realiteter. Det elefanter kan få til, er det tvilsomt om ei mus vil klare, skiver redaktør Magne Lerø.

Leder De søkkrikes triumf

Trenden er at de rikeste stikker av med gevinsten, mens det blir flere fattige. Folk flest merker lite til den økonomiske veksten. USA er et skrekkens eksempel, men forskjeller truer også stabiliteten i flere EU land, skriver redaktør Magne Lerø.