Annonse

LederEU-strid topper seg

Splittelsen i EU om hvordan de skal løse flyktningkrisen når nye høyder. Og verre vil det bli når EU må samle seg om en strategi i forhandlingene om Brexit.

LederFraspark fra Ap

Ap prøver å komme på offensiven med et konstruert #metoo-utspill i allianse med Aftenposten, nye store grep varsles i Klassekampen, mens Dagens Næringsliv opptrer som nyttig idiot for Giske-kritikerne i partiet, skriver Magne Lerø.

LederRabalder om AFP

AFP er en svindyr ordning med sviktende bærekraft. Den bør gjøres mindre attraktivt for arbeidstakere flest, mens flere «uheldige» bør omfattes av den.

LederListhaug som spørsmålsprodusent

Sylvi Listhaug etterlater ingen tvil om at hun vil gjøre som Stortinget bestemmer, men først vil hun få avdekket hvor surrete opposisjonen opptrer ved å stille dem 26 spørsmål.

LederForsøk uten kontantstøtte

Det er naivt å tro at mange flere innvandrerkvinner vil komme i jobb og bli bedre integrert bare man fjerner kontantstøtten.

Annonse

LederSlakkere endringstempo

Politiets særorganer forsvarer det bestående og ber tynt om å få slippe å bli kastet inn i reformkverna i politiet.

LederKrisemaksimerer Kolberg

Etter at Martin Kolberg ikke lenger har et sentralt verv i Ap, har han bestemt seg for å fylle rollen som krisemaksimerer på vegne av partiets venstreside, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSaglie lukker munnen

Når luringen Trygve Slagsvold Vedum forsøker å ta departementsråd Tor Saglies kritiske merknader til politireformen til inntekt for egen motstand og svartsyn, vil Saglie svare med øredøvende taushet i framtiden.

LederOpprydningen i SSB

Det handler ikke om innvandring. I Finansdepartementet mente de tydeligvis at Christine Meyer var i ferd med å kjøre SSB i grøfta

LederStyret som bløtfisk

Styret ved Sørlandet sykehus sløser med millioner når de betaler direktør Jan-Roger Olsen to års lønn samtidig som de hevder han slutter frivillig.

Annonse

LederMer makt til lærerne

KrFs lærernorm blir et skudd i luften med mindre de staker ut en annen kurs for skolen enn det Høyre står for.

LederStatoil som grønt lokomotiv

Statoil er vant med å få miljøbevegelsen på nakken. Med den planlagte storsatsingen på vindmøller, må også «klimafolket» kaste seg om halsen på Eldar Sætre.

LederJuvelen Norske Skog

Først må Norske Skog inn i konkursens mørke. Så vil Aker komme som en smart og reddende engel, føre det tradisjonsrike selskapet ut i lyset og gjøre det til en juvel i porteføljen sin.

LederRettssikkerhet i #metoo-bølgen

Det finnes ingen gode grunner for at en leder ikke tar fatt i medarbeidere som anklages for trakassering, men det finnes mange gode grunner for at vedkommende ikke skal få sparken, skriver Magne Lerø.

LederLothepus avskiltes

Regjeringen er drivkraften bak et teoretisk kunnskapshysteri som i verste fall vil ta knekken over tusen småbedrifter innen bygg og anlegg, skriver redaktør Magne Lerø.

Annonse

LederStyret som sandpåstrøer

Finansdepartementet bør rydde opp i styringsrotet som SSB lider under ved enten å styre selv eller la styret få nødvendig makt og myndighet.

LederÅpenhet uten varsling

Christine Meyer er ingen varsler, men hun står for en sunn åpenhet som er belastende for henne selv. Vi tåler at flere etatsledere sier det de mener, skriver redaktør Magne Lerø.

LederOljetvilen

At Oljefondet trekker seg ut av oljeaksjer, er ikke et argument for at det det ikke skal åpnes for oljeaktivitet i Lofoten eller andre steder, men norsk oljepolitikk er i spill.

Annonse

LederFormalisme mot Hagen

Carl I. Hagen bør like lite som andre politikere være medlem av Nobelkomiteen, men det er formalisme å utelukke ham fordi han er 2. vararepresentant til Stortinget.

LederMeyer bommet på egen makt

I sin iver etter å omskape SSB i sitt eget bilde, tiltok Christine Meyer seg en makt hun ikke hadde – inntil den mektigste, Siv Jensen, satte foten ned, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStortinget, ikke domstolen skal styre oljepolitikken

LederSiv Jensens avviklingsmetode

Siv Jensen har bestått prøven i å avvikle en sjef som hadde kjørt seg fast. Opposisjonen bør konsentrere seg om hva slags SSB de vil ha, ikke fortape seg i måten Meyer ble avsatt på, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMeyers feilbedømming

Christine Meyer ble for trygg og selvsikker i rollen som SSB-sjef. Hun feilet fordi hun ikke lyttet til motforestillinger og ikke sørget for å ha Siv Jensen med på laget. Men hun er embetskvinne, og vanskelig å bare gi sparken. Meyer er ansatt på åremål fram til 2021. I utgangspunktet kan hun kreve å stå på statens lønningsliste i fire år, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFillesak om en kvinne

Når styret i NHST skal drøfte kvinne-uttalelsene til konsernsjef Gunnar Bjørkavåg på et ekstraordinært møte, har de havnet i perspektivløshetens grøft. Dette er en fillesak, skriver redaktør Magne Lerø.

Leder18-åringer som bør få bli

Vi må kunne sende ut 18-åringer som ikke har krav på beskyttelse. Men det betyr ikke at alle uten videre skal sendes til Afghanistan nå. Ap ser ut til å kunne vise vei ut av uføret, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTvilsomme, men lovlige skatteparadiser

Skatteparadiser bør angripes og nedkjempes, dog ikke ved å herje med selskaper som lovlig benytter seg av skatteparadisene, slik Transparency International Norge går inn for, skriver redaktør Magne Lerø.

LederLa politiet i fred

Ap er på feil spor når de ber regjeringen legge fram en egen sak om kultur, ledelse og holdninger i politiet. Politikerne gjør best i å holde fingere fra fatet og la etaten få gjennomføre den reformen som er vedtatt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKrF i strupen på FrP

KrF har valgt å gå i strupen på FrP med sitt alternative forslag til statsbudsjett. Også i Høyre er de overrasket over at KrF vil øke skatter og avgifter med 9 milliarder kroner. Det får de ikke en gang Ap med på, skriver redaktør Magne Lerø.

LederØkokrims bomskudd

Økokrim og politiet må få økte ressurser til bekjempelse av økonomisk kriminalitet, samtidig som de nedprioriterer saker der det påstås at kjente personer er involvert i korrupsjon. Her bommer de grovt for ofte og påfører staten skyhøye erstatningsbeløp, skriver redaktør Magne Lerø

LederFacebook som skandaleprodusent

Facebook er en er en kanal for desinformasjon og manipulering. Det er komplett uforståelig hvordan medier og regjeringer verden over kaster seg om halsen på et selskap som framstår som en trussel mot demokratiet, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKonkurs i Oslo-skolen

Det tidligere Høyre-byrådet i Oslo ville ha fritt skolevalg og konkurranse mellom de videregående skolene i troen på at alle skulle bli bedre. Nå styrer flere skoler mot konkurs. Ikke uventet, skriver ansvarlig redaktør Magne Lerø.

SSB-sjefen i motvind

SSB-sjef Christine Meyer har havnet i en situasjon der det virker som om hun driver SSB i en retning ingen ønsker. Slik blir det når staten, representert med Siv Jensen ikke er klar på hva slags SSB de vil at Meyer skal utvikle, skriver redaktør Magne Lerø.

LederVi tåler provokatøren Singer

Vi tåler at Peter Singer, som har fått tilnavnet «verdens farligste filosof», kommer til Oslo for å holde et foredrag – men Universitetet bør gjøre det klart at han er blitt invitert for at vi skal få høre en tenker det er all grunn til å ta avstand fra, skriver redaktør Magne Lerø.

LederUiO-ledelsen satt på plass

Styret ved UIO ga ledelsen et rapp over fingrene for måten de har behandlet avvikling den psykologiske klinikken på. Direktør Gunn-Elin Bjørnebo og rektor Svein Stølen er vingeklippet og må tilbake til start, skriver redaktør Magne Lerø.

LederListhaugs store asylgrep

Sylvi Listhaug (Frp) tar et kraftfullt grep for raskere integrering og utsendelse. Det blir neppe mer enn retorikk når Hadia Tajik (Ap) forsøker å kjøre frem likestillingsperspektivet i integreringsdebatten, skriver redaktør Magne Lerø.

LederBygg regjeringskvartalet nå

Regjeringen må sørge for at byggingen av regjeringskvartalet ikke blir en eneste uke forsinket på grunn av påstander om brudd på anbudsreglementet. Vi har ikke råd til en utsettelse som vil koste flere hundre millioner kroner, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKutt og lettelser i flueklassen

Virkeligheten siger inn over Høyre. Formueskatten blir neppe kuttet mer, og det blir i beste fall skattelettelser i flueklassen. Noe kutt i velferdsordninger bør opposisjonen akseptere, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPolitikk, ikke spill

Politikeren bør ikke bruke tid nå på aktuelle samarbeidskonstellasjoner før valget om fire år. Kjør heller fram politiske saker, og gi politikken økt ideologisk innhold. Ikke trett ut velgerne med politisk spill, skriver redaktør Magne Lerø.

LederDe gamles uttreden

Det er ikke gode grunner for at Inger-Marie Ytterhorn (76) skal gjenvelges til Nobelkomiteen, at Carl I. Hagen (73) velges inn eller at Per Kristian Foss (67) skal fortsette som riksrevisor. Slipp yngre krefter til, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKampen mot de globale forretningselefantene

Det kan være det er for seint for politikerne å få grep om de globale forretningselefantene. Det minste politikerne burde klare, er å beholde nakketaket på løsarbeiderselskapet Uber, skriver redaktør Magne Lerø.

LederPsykologer i praksisdrama

Makan til herjing med praksisfeltet i psykologi som skjer ved Universitetet i Oslo, skal en lete lenge etter. Ledelsen opptrer i beste fall som kløner, opererer på tynn is og i verste fall bidrar de til å akademisere psykologistudiet ved å nedprioritere praksisdelen, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMedienes klagesang

Mediene protesterer heftig mot mediebudsjettet. I virkeligheten er mediene en av de store vinnerne i årets statsbudsjett. Problemet er at TV2 stikker av med alt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederFinansminister i vinnermodus

Siv Jensen kan tillate seg å se på seg selv som en vinner. Hun vet hun får KrF og Venstre med på en budsjettavtale i høst, og kan fint leve med et budsjett som det smaker lite Frp av til slutt, skriver redaktør Magne Lerø.

LederSolberg svelger unna

Erna Solberg er rede til å svelge unna en rekke nederlag i Stortinget, men denne høsten har hun en viss budsjettkontroll på KrF som til sist må holde seg innenfor den rammen hun fastlegger, skriver redaktør Magne Lerø.

LederAnsatte mot Giske

Ansatte i Ap skal daglig ha låst seg inne på do for å grine over Trond Giskes fryktbaserte ledelse, forteller VG. Det virker som om ansatte er blitt en ny maktfaktor i partiet som brukes i den interne maktkampen, skriver redaktør Magne Lerø

LederDen politiske eliten

Et problem som det ikke er enkelt å gjøre noe med ettersom det er velgerne som bestemmer, er at Stortinget får et stadig sterkere elitepreg. Frp er det partiet som best speiler folket, skriver redaktør Magne Lerø.

Magne LerøAp i grøfta

Selvransakelsen i Ap står i fare for å ende i en permanent fløystrid som gjør at partiet ikke kommer seg til hektene igjen etter valgnederlaget, skriver redaktør Magne Lerø.

LederIngen syndebukk

Når Olemic Thommessen får fortsette som stortingspresident, skyldes det at Erna Solberg har null sans for å utpeke syndebukker når det er et kollektiv som har ansvaret, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKolberg vraket som kontrollør

Når Martin Kolberg vrakes som leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen, tyder det på at Ap-ledelsen akter å rydde opp i det kontrollvirvaret som Kolberg har bidratt til å skape, skriver redaktør Magne Lerø.

LederHelleland i muslimkaos

Det feires neppe med bløtkake i Kulturdepartementet i dag, fordi det ser ut til at Islamsk Råd knekker sammen. Linda Hofstad Hellelands forsøk på å rydde opp kan øke konfliktene i det muslimske miljøet og sette dialogen mellom muslimer og ikke-muslimer tilbake, skriver redaktør Magne Lerø.

LederAp-tilnærminger til KrF

Ap tapte ikke valget fordi de var utydelige. De var mer enn tydelige. De tapte fordi velgerne ikke sluttet opp om politikken deres og at det ble mye støy rundt Jonas Gahr Støre. Nå må de trekke mot KrF, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStaten tilbyr kirken 100 prosent

Regjeringen tilbyr seg å ta hele regningen for kommunene og øke bevilgningene til Den norske kirke med 3,5 milliarder kroner. Kirken er inngrodd i det bestående og vil ha det som det er. De vet ikke sitt eget beste, skriver redaktør Magne Lerø.

LederProfitt på velferd

Det er lov å tjene penger på velferd. Det kan ikke nedlegges forbud mot at private aktører tar ut profitt. Det er imidlertid gode argumenter for at standard fullfinansierte offentlige tjenester ikke bør settes bort til private aktører, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKolonialmajorens selvkritikk

Å gi sønnen Ole Robert sparken for en mislykket strategi, verken kan eller vil Odd Reitan gjøre. Han tar i stedet tydelig selvkritikk. Heller ikke innkjøpsdirektør Lars Kristian Lindberg, som gir seg etter 10 år i kolonialmajorens tjeneste, blir utpekt som syndebukk, skriver redaktør Magne Lerø.

LederMangel på beslutninger

Svakheten med demokratiet er at vi kan havne i beslutningsvegring og manglende flertall i situasjoner der behovet for håndfaste beslutninger er størst. Dette skal Erna Solberg og Angela Merkel få slite med framover, skriver redaktør Magne Lerø.

LederKrF i ørkenen

Et parti som spriker i alle retninger, er det en plage å lede. Knut Arild Hareide blir neppe KrFs nye Moses. Han er i for stor tvil om hvor han skal gå og tar neppe sjansen på en radikal nyprofilering, skriver redaktør Magne Lerø.

LederGiske i kvinnekuling

Når Marianne Marthinsen må vike plass for Trond Giske i finanskomiteen, vitner det om beslutningskraft i Ap-ledelsen og at Giske har inntatt posisjonen som en sannsynlig arvtager etter Jonas Gahr Støre, skriver redaktør Magne Lerø.

LederStrategi for skogen

Bedrer skogsbilveier, mer bruk av tre i bygg og lavere formueskatt blir for puslete. Regjeringen må demonstrere en aktiv industripolitikk og gi særfordeler til skogindustrien som Norske Skog kan få nytte av, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTvilen i det gamle styringspartiet

Det er mulig Ap kan vinne noen velgere ved å sette seg mer på bakbeina og nekte å gå inn for forlik og samarbeid med regjeringen. Men for Norge vil det slå negativt ut, skriver redaktør Magne Lerø.

LederTvilen rundt Jensen-dommen

Det er blitt mer sannsynlig at Eirik Jensen som var kjent for å være en hederlig og nærmest lidenskapelig bekjemper av kriminalitet, selv er en kriminell av verste sort. Dommerne virker sikre, men de overbeviser ikke helt, skriver redaktør Magne Lerø.