Annonse

Magasinet PlotTøffere regler rammer flyktningenes familier

«The Book of Mormon»En ny ­religion blir til

BegravelsenDen siste egotrippen

MAGASINET PLOT, DOKUMENTAR. Flere jakter på det unike og individuelle, også ved livets slutt.

Samtalen – med forfatter Vladimir SorokinDet russiske livet

7. november 2017. Hundreårsdagen for den russiske ­revolusjonen. Vladimir Sorokin, en av Russlands mest leste forfattere, feirer ikke. Han tenner et lys – for ­millioner av ofre.

Smak av ­honning, dikter­mjød og katastrofe

Biene – og deres bidrag til den menneskelige sivilisasjonen – ble verdsatt allerede i det gamle Egypt.

Annonse

Løp, ­Mario – løp!

Super Mario lanseres i disse dager i ny drakt, til stående applaus fra anmeldere og entusiaster. Over 30 år etter debuten er den lille italienske rørleggeren verdenskjent. Men få kjenner ham like godt som Brad Myers – dataspillernes svar på Usain Bolt.

Arv eller miljø?Medfødt lykke

Tillit, sjenerøsitet, et godt styresett. Dette påvirker hvor lykkelige vi er, men vel så viktig er genene våre. Forskere finner en tydelig sammenheng mellom genetikk og lykke.

Den merkelige frykten

Høyder. Edderkopper. Innestengte rom. Panikk på supermarkedet. En fobi er en sterk frykt for noe som ikke er farlig.

Gategjengen var livet hansDrapsmann som 13-åring

El Salvador er et av de landene i verden hvor det ­begås flest mord. Gjenger råder over hver sine ­områder. Juan Flores var elleve år da han ble med i gjengen Barrio 18, tretten da han første gangen drepte noen. Men han har lykkes med å legge gjenglivet bak seg.

Ble gravid etter voldtektDømt til 30 års ­fengsel

Abortlovene i El Salvador er blant de ­strengeste i verden. Et dødfødt barn kan føre til at du anklages for mord. ­Guadalupe ­Vásquez Aldana var bare tenåring da hun ble dømt til tretti års fengsel.

Annonse

Musikk som medisin

Musikkterapi har hjulpet Angelica Kjos med å lege sår fra en barndom fylt av vold og rus.

Konvertittene

Hvert år bytter flere hundre ­mennesker i Norge religion. Plot har møtt fire ­mennesker som – med ulike ­begrunnelser – har valgt å konvertere.

Herborg KråkevikMollstemt – og litt redd

Skuespilleren, sangeren og gjøgleren Herborg Kråkevik sier at hun heldigvis blir oppfattet som glad. – Men jeg er ikke så veldig glad, skjønner du, jeg er nok mye mer mollstemt.

Ondskap – og skjør kjærlighet

Handler Sarah Kanes «Renset», som for tiden spilles på Nationaltheatret, om kjærlighet? ­Kanskje. Om små glimt av skjør kjærlighet her og der – midt i alt mørket.

Maler ondskapens banalitet

Vebjørn Sand stiller ut malerier fra den spanske borgerkrigen og andre verdenskrig. Mange av bildene er vakre. – Jeg går inn i ondskapen via det skjønne, for skjønn­heten har et janusansikt, sier Sand.

Annonse

Boklansering i dag«Skal liksom liksom-passet ditt bety noe?»

Hvem bestemmer hva vil det si å være norsk? En antologi som lanseres i dag setter søkelys på begrepene tilhørighet, norskhet og definisjonsmakt. Vi har snakket med en av bidragsyterne, Pamir Ehsas.

Vil knekke mattekoden

Matte må verken være så dødsens kjedelig eller så uforståelig som ­mange elever opplever det. Det er måten det undervises i faget på som er feil, mener ildsjeler fra skolemiljøet som Plot har snakket med.

Fortvilelsens gave

Når man prøver å leve med ­Kierkegaard blir livet og kjærligheten vanskelig. Ja, til og med fortvilende. Og det skal man være glad for.

Annonse

Maratonmyter

Med sensor i løpeskoene og sponset startnummer kan man løpe maraton i Sahara, på Nordpolen og langs den kinesiske mur, i tillegg til de i de fleste store byer over den ganske verden. Maratonløp er blitt mote, folkesport og big business.

Fra 1968 til 2017NFL-demonstrasjoner vekker harme – og minner

Knelende NFL-spillere har vakt sterke reaksjoner hos president Donald Trump. Flere trekker paralleller mellom markeringene og Black Power-demonstrasjonen under OL i 1968.

Tegneserieskaperen

Josef Yohannes er mannen bak tegneseriefiguren Malcom T. Madiba, en fyr som mister jobben, er hjemløs og har problemer med kjærligheten. Likevel er han en superhelt.

Økt toleranse for å vise ­følelser gir menn styrke

Før skulle mannen være rasjonell og kontrollert, det vil si stødig og sterk. I dag vet vi at «stødig og sterk» handler om å være følelsesmessig fleksibel.

Sterke ­følelser – sterkere menn

– Å innrømme svakhet og tørre å vise sårbarhet, er en styrke. Norske menn har blitt flinkere til å snakke om følelsene sine. Men fremdeles er det et stykke igjen å gå, mener mental trener Espen Langseth.

Menneske & maskin

På et implantat-party i Oslo får deltagerne satt en chip inn i hånden. Kevin Warwick har brukt elektroder han har i kroppen til å fjernstyre en robothånd i en annen verdensdel. Filosof Ole Martin Moen vil la seg fryse ned etter sin død. De er teknologioptimister som utfordrer menneskehetens grenser.

De irriterende køene

Vi bruker fire år av våre liv på å stå i kø, sies det. Er det rart noen gjør alt de kan for å distrahere oss i ventetiden?

Mindre rus blant ungdom

Ungdom som prøver rusmidler har sunket drastisk de siste årene. Dette viser en ny undersøkelse gjennomført av Norsk Folkehelseinstitutt.

Weekend-talibaneren

Til hverdags studerer han på universitetet i Kabul. Når han har fri, slåss han mot den afghanske regjeringen og dens utenlandske samarbeidspartnerne. Møt en av de unge mennene som strømmer til den afghanske, væpnede opposisjonen.

Afghanistans unge, liberale elite utfordrer Taliban

I Kabul har det vokst fram en ung, liberal elite som står opp mot Talibans grusomheter gjennom politiske og kunstneriske initiativ. De vil ha slutt på voldskulturen som råder i Afghanistan.

– Ordene «godt nok» er viktige for glede

– Jeg tror mye av grunnen til at mange sliter med livet i dag, er at vi har det så godt at de ikke gleder seg over det de har – og at mange ikke har noe å glede seg til, sier prest, foredragsholder og forfatter Per Anders Nordengen.

Dokumentar

RuspolitikkNygårdsparken gjenåpnes

For tre år siden ble en av Nord-Europas største, åpne russcener - deler av Nygårdsparken i Bergen - stengt, og de rusavhengige ble fordrevet. Denne helgen åpnes parken igjen. Les vår dokumentar om rusmiljøet, by- og ruspolitikk i Bergen.

Lærer du mer om deg selv og verden ved å gå på teater?

I Plots artikkelserie om teaterstykker intervjuer vi psykologer, politikere, akademikere, trendforskere og andre kloke hoder som kan si noe om tematikken i stykkene. Nå er artikkelserien blitt samlet i boken «Livet på scenen. 20 teaterstykker – refleksjoner om menneskets eksistens». Les journalist Nina Krafts innledning til boken.

TeaterSorgens poesi

Lady Arbuthnott hadde alt og mistet det. Men sorgen knekker henne ikke.

Sosiale medierEkkokammeret

Kor mange likes, delingar og kommentarar trur du må til før innhaldet som dukkar opp på Facebook-veggen din vert einsidig og polarisert? Det går raskare enn ein skulle tru, ifølgje ei amerikansk undersøking.

Bjørn EidsvågFrafallen, men gjenfunnet

– Jeg er mye sterkere i min tro i dag enn jeg har vært siden jeg var liten gutt, sier Bjørn Eidsvåg.

Roboter i rettssalen

Snart kan roboter avgjøre dommen i straffesaker, skal vi tro forskerne. Ikke bra for rettssikkerheten, mener Advokatforeningen.

Superrike sprøyter milliarder inn i den blomstrende udødelighetsindustrien

Den britiske journalisten Emily Hill undersøker den voksende udødelighetsindustrien, og stiller spørsmål ved om penger snart kan betale mer enn de beste tingene i livet – nemlig livet selv.

USA kaster transpersoner ut av Forsvaret

Transpersoner har fått tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret siden juni 2016. Nå blir det slutt på det, melder president Donald Trump på Twitter.

Forener med festival

Lørdag 15. juli er det Festival for alle på Sagene i Oslo.

Grubler du for mye?

De fleste har opplevd at tankene begynner å kverne, og at de starter å gruble over noe som har vært eller bekymre seg over det som skal komme.

Favelaens feminister

En rekke brutale voldtekter og drap på kvinner har ført til store protester i Latin-Amerika, en av verdens farligste regioner for kvinner. En ny generasjon feminister mobiliserer i slumområdene og på universitetene. De vil skape trygghet og politisk innflytelse for kvinnene.

Unge forskere mot antibiotikaresistens

Bakterier som er resistente mot antibiotika beskrives som en av vår tids største helserisikoer. – Et globalt problem som vi må løse i fellesskap, mener mikrobiolog.

Mellom livet og døden

Du prøvar å redde eit liv. Lite veit du om at ditt eige liv kan gå i stykke etterpå.

Eks-muslim i eksil

Ordet «hjem» er et dypt sår i henne. Landsbyen utenfor Shiraz i Iran er stedet som Lily Bandehy (67) aldri kan vende tilbake til.

Shabana RehmanFritenkeren

Hun kaller seg en spirituell ateist. Men komikeren og samfunnsdebattanten Shabana Rehman aksepterer ikke å bli kalt en «frafallen».

Dokumentar​Når kunst blir terapi

Skal kunsten være helt fri, eller må selv den ta visse hensyn i livet? Kunstneren Jo Spence har brettet ut den nakne sannhet om brystkreft. På Radiumhospitalet flyttet de et maleri etter klager fra pasienter som gikk på cellegift. Fargene og formene i bildet forsterket kvalmen.

Virkelighet servert ferdig fordøyd

Hva skjer når journalisten er mer synlig enn saken hen skal formidle? Eller når programlederen på TV ­opplever, reagerer og fortolker for oss?

Ut med ­introen

Ny forskning fra USA viser det vi har mistenkt lenge: Popmusikken er akkurat så kalkulert og iskaldt gjennomanalysert som vi trodde.

Hjerne­kribling på YouTube

Å sjå på slafsing, skraping, børsting av hår, kviskring, negletapping og rollespel på YouTube får det til å krible i hovudet på folk. ­Elektriske strømmingar kryp nedover ryggraden. Skuldrane vert senka og kroppen slappar av.

En nærhet som gikk tapt

​Det å bli avvist - det å bli ekskludert - kan forandre folk. I ytterste konsevens kan det ende med radikalisering. ­Biolog Bjørn Grinde og sosialpsykolog Claire ­Prendergast er bekymret for mangelen på nærhet i dagens samfunn. De tar til orde for at vi bør leve tettere sammen – i grupper.

Cuba libre

Fidel Castro er død. Donald Trump er blitt president i USA. Vi dro til Cuba for å møte menneskene som bor der, for å høre hva de tenker om «den nye tiden».

Å bli ­fornærmet på vegne av ­andre

Mennesker som har de «korrekte» holdningene. De som dilter etter. Det er disse menneskene som blir fornærmet på vegne av andre, konstaterer Haakon Lange i denne petiten.

Et ­emosjonelt jordskjelv

En voldtekt kan ramme det mest sårbare i et menneske og sette evnen til å føle intimitet og nærhet ut av spill i tiden som følger.

På jakt etter ­hukommelsen

Hvordan traumatiserte mennesker blir møtt, vil ha en avgjørende betydning for deres evne til å gi et ­sannferdig bilde av det de har opplevd.

Ung dame - ny blues

– Man må ikke holde tradisjonen for tett til brystet, man må få lov til å være den som tolker, som kvinne, som hvem som helst. Det er en klagesang som alle har rett til å synge, sier Marie Kristin Dale, bluesartist og bandleder.

Minoriteter rett inn i høyere utdanning

Elever med innvandrerbakgrunn fortsetter direkte over til høyere utdanning i større grad enn elever uten innvandrerbakgrunn.

Klamrer seg til makten

Lederen er i ferd med å gå ut på dato, men innser det ikke selv. Han tviholder på makten, selv når hele organisasjonen faller sammen under ham. Den rumensk-franske dramatikeren Eugene Ionesco viser hvor galt det kan gå.

Skam blir skoleSeriegranskeren

Gry Cecilie Rustad ved Instiutt for medier og kommunikasjon er i ferd med å utvikle et nytt universitetsemne om web-serier og ­digital fortelling til Universitetet i Oslo. Et «Skam»-fag.

Hemmelige agenter i kamp mot ­Kalifatet

Irakiske sivile spiller en avgjørende rolle som ­hemmelige agenter i krigen mot Den islamske stat. Men under et styre ledet med vold og svøpt i mistro kan ikke opprørerne samle seg i grupper. Motstands­bevegelsene må foregå på individuelt plan.

StrategiKritisk følelse

Glede. Sinne. Frykt. Er følelser noe som kommer, noe vi bare må ta imot? Eller kan vi selv ta tak og bruke følelsene våre strategisk? Ja, det kan vi, fastslår psykologiprofessor Rolf Reber.

Fremtids­mennesket

​Transhumanisme omtales som neste steg for menneskeheten. Ved hjelp av teknologi skal menneskene bli bedre, friskere og smartere vesener. Vi skal leve lenger, kanskje til og med evig. Plot har sett nærmere på transhumanist-bevegelsen.