Annonse

Våre faste bidragsytere | Synspunkt


 


Vil du bidra til Synspunkt-spalten? Send oss en mail!

Kampen mot forventningene

Meningsmålingene tyder på at Erna Solberg blir høstens valgtaper, men det er Jonas Gahr Støre som settes i det skarpeste søkelyset. Årsaken er at de to i like stor grad måles opp mot forventninger som mot faktiske resultater. Enn så lenge, skriver Aslak Bonde.

HK og FellesforbundetVi krever likepensjon

Pensjon er utsatt lønn. Det er derfor like naturlig å kreve likepensjon som likelønn. HK og Fellesforbundet har foreslått noen små endringer av tjenestepensjonslovene som bidrar til å utjevne pensjonsforskjeller mellom kvinner og menn og bedre pensjonen til midlertidig ansatte.

Fem krav til morgen­dagens ledereKronisk endringsdyktig er ­første bud

Fem råd til unge mennesker med ­ambisjoner om å være med å forme fremtidens bedrifter og organisasjoner, skriver Dagfinn Ringås.

Ap-politikerRiv, ruskende galt å skylde på Thommessen

I saken om garasjen og stortingspresidenten er det ingen som har gått bananas og funnet på at de skulle bruke mye mer penger enn det som stod i budsjettet, skriver Ap-politiker Ragne Victoria Kolaas Stauri.

PerspektivmeldingenOverhengende fare for beslutningsvegring

Synspunkt av Erlend Vestre.

Annonse

Slik sikrer du fornøyde ansatte på en mobil arbeidsplass

I dag har mange en fleksibel jobbhverdag og kanskje ikke engang fast kontorplass. Dette har mange fordeler, men det forutsetter at organisasjonen er forberedt på hvilke utfordringer som kan oppstå når tradisjonelle arbeidsplasser skiftes ut med mobile arbeidsplasser, skriver Rolf A. H. Gjerdsjø.

Ledelse og styring i ­komplekse organisasjoner

Debatten om ledelse og målstyring bygger på forutsetninger som ofte kolliderer med realiteten i dagens organisasjoner, skriver Torstein Nesheim.

ForskningssjefenBruk forskning. It's awesome. You'll love it.

Det er et tankekors at verden får ledere som vender kunnskapen ryggen i en tid da teknologien gjør stadige byks framover, og beslutningene våre krever stadig bedre oversikt over stadig mer komplekse kunnskapsfelt, skriver John-Arne Røttingen.

Aps pengebruk

Venstres vingling i jordbrukspolitikken skygger for noe viktigere: Arbeiderpartiet har brutt ut av et 30 år gammelt mønster og vil øke jordbruksoverføringene igjen. Jens Stoltenberg er dratt til Brussel, men spørsmålet er om han har tatt med seg kalkulatoren, skriver Aslak Bonde.

BarnehagedriftNår ideologi og politiske kjepphester ødelegger en hel generasjon

Uklar finansiering og ulike rammevilkår fører til store forskjeller i tilskudd per barn i ulike kommuner. Den finansielle uforutsig­barheten gjør at de store kommersielle aktørene skviser de små i barnehagesektoren, skriver daglig leder i Smedhusåsen Barnehage, Royne K. Berget.

Annonse

Paris-avtalenTrumps nei – ­katalysatoren verden trengte?

Motreaksjonen etter Trumps «Paris-nei» kan være akkurat det verden trengte. Nå kan viljen til å handle faktisk bli sterkere, skriver Efwa Hagstrøm.

Ledelse i og av den digitale revolusjon

Digitalisering er på alle lederes lepper for tiden. Fokuset på teknologi kan skremme de fleste. Jeg mener at for stor vekt er lagt på det teknologiske. Egentlig handler det (som alltid) om ledelse, mennesker og omstilling. Men uten en forståelse av teknologiens mulighetsområde blir det vanskelig å bevege seg fremover mens begivenhetene utspilles - denne gang raskere og kraftigere! Skriver Tor Wallin Andreassen.

Langt liv med ­kortvarig kunnskap

Vi snakker om eldrebølge, og vi snakker om økende omstillingstakt, men tenker vi egentlig over hva kombinasjonen av disse to begrepene betyr? Administrerende direktør i Econa, Tom Bolstad, lurer.

ANALYSEStortings­presidentens selvmål

Stortingets ledelse svarer på den kraftige kritikken fra Riksrevisjonen med å forsøke å undergrave dens autoritet. Det kan resten av Stortinget umulig godta, og derfor er det høyst sannsynlig at hoder vil rulle innen sommerferien, skriver Aslak Bonde.

Mangler staten kompetanse for fremtiden?

Har ledelsen i statlige virksomheter nok endringskompetanse til å møte fremtidens utfordringer raskt nok? spør Erlend Vestre

Annonse

OmstillingEr tiden inne for ­kulturell ­disrupsjon?

Nylig var 40 toppledere samlet til frokostforum i Open Innovation Lab Norway. I faglig råd hadde vi bestemt oss for å forstå mer om innovasjon og kultur. Spesielt ville vi fokusere på endring av kultur, og om tiden er inne for å snakke om disrupsjon også av kultur? skriver Tone S. Ringstad.

– Laks og olje redder ikke velferden

Oljen, laksen eller oljefondet kan ikke alene redde norsk økonomi, skriver Spekter-leder Anne-Kari Bratten.

Politisk analyseHøy pris for USA-støtte

Erna Solberg advarer mot å heie for entusiastisk på Angela Merkel. Norge har tradisjonelt ikke ønsket at Tyskland og Frankrike blir så selvstendige at de utvikler en egen sikkerhetspolitikk. Spørsmålet er om historien gir god veiledning for dagens veivalg, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Innovasjonstalen 2017

Les hele manuset til Anita Krohn Traaseths innovasjonstale.

EndringsledelseDet er på tide å våkne og omfavne framtida

Om 20 år vil vi se oss tilbake og bli overrasket over hvor store endringer vi har gjennomført. Hvem i norsk næringsliv våkner opp og omfavner framtida før det er for sent? spør daglig leder i Splint, Maiken Lønnerød.

SynspunktVi må unngå «­offentlig spam»

Offentlige virksomheter bør begrense bruken av varslinger på sms og e-post, og la innbyggerne velge hva de ikke vil motta meldinger om, skriver Hans Christian Holte.

Den syke elefanten kan ha mange diagnoser

Det er prisverdig at Virke ved Vibeke Hammer Madsen tør å utfordre til debatt om sykefravær og IA avtalen, skriver Pårørendealliansens Antia Vatland.

Politisk analyseDen harmoniske våren

Forholdet mellom regjeringen og samarbeidspartiene er mer harmonisk enn på lenge - noe som er overraskende etter høstens bitre budsjettkamp. Potensielle velgere må lure på om det er harmoni eller bitterhet som skal prege eventuelt fire nye år, skriver Aslak Bonde.

Sjef eller leder - den unyanserte debatten

En av de mest unyanserte debattene og innleggene i sosiale medier i det siste handler om demonisering av begrepet «sjef», skriver seniorrådgiver ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU, Hilmar Haraldsson.

OmstillingTrusselen fra ­oppstarts­bedrifter

Vi lever i markedsgjennombruddenes gullalder. Innovative oppstartsbedrifter overtar markeder som tradisjonelt var dominert av multinasjonale selskaper, skriver professor ved IMD, Dominique Turpin.

Samarbeid mot svart økonomiEr du stolt av å være med på spleiselaget?

Om du visste om at noen skulle stjele 40 milliarder i et ran på høylys dag, ville du holdt kjeft?

Revidert nasjonalbudsjettRegjeringens «ekspansive finanspolitikk» gir ikke nye arbeidsplasser

Regjeringen har lagt fram sitt reviderte nasjonalbudsjett for 2017, hvor det diffust loves flere jobber, bedre velferd og en trygg hverdag, skriver Noralv Veggeland.

Politisk analyseBøndene presser Ap

Regjeringspartiene lever godt med at det ble brudd i jordbruksforhandlingene. Verre er det for Ap. Partiet blir tvunget til å bekrefte at det er blitt reelt mer bondevennlig i denne fireårs-perioden. Og at de bryr seg mindre om budsjettbalansen, skriver Aslak Bonde.

SynspunktEn syk elefant i rommet

Det henger ikke på greip at verdens beste land å bo i ligger på topp i sykefravær, skriver adm. dir. i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

Kvalitet eller innovasjon? Ja takk, begge deler

Norske bedrifter er kjennetegnet ved at de leverer varer og tjenester av høy kvalitet. Fra et innovasjons-synspunkt oppleves de som pålitelige, men med lav innovasjonsevne. Hva skal bedriftene satse på: økt kvalitet eller økt innovasjonsevne? Kan noen bedrifter ha for høy kvalitet? Tilstrekkelig kvalitet koblet med høy innovasjonsevne er resepten for sterke kunderelasjoner.

Ledelse på liv og død

SYNSPUNKT Verdens helseorganisasjon (WHO) har estimert at om ti år vil halvparten av all tidlig dødelighet i den vestlige verden være relatert til stress.

Digital ledelse

SYNSPUNKT Framtiden er her, og ved inngangen til valgkampen 2017 står Norge ved et veiskille.

Digitalisering av statlige virksomheter– Krever endring i forretningsmodellene

Skal virksomhetene lykkes med å realisere det ambisjonsnivået holder det ikke å sette mer strøm på eksisterende prosesser, skriver konsulent Erlend Vestre.

Et oppgjør med e-post og gule lapperUnngå kaos i prosjektet

Når oppgavebehandlingen følges opp på epost kan det potensielt føre til kaos. Spesialiserte verktøy for oppgavehåndtering er nøkkelen om du skal få fullstendig oversikt over prosjektet, skriver senior prosjektleder i Sopra Steria, ANDREAS HAAVALDSEN.

ANALYSEFremskritts­partiets metode

Frp har økt det samlede avgiftsnivået med godt over tre milliarder kroner. Men hva gjør vel det når avgiftene på campingvogner, påhengsmotor og veteranbiler er fjernet? Partiet satser på at enkeltsaker virker sterkere enn helhet og konsistens, skriver ASLAK BONDE.

SynspunktTillitsbasert ledelse ved hjelp av retorikken

Du som leder må skape en felles verden hvor målene er klare for alle og få alle til å trekke i samme retning. Da trenger du medarbeidere som har full tillit til deg som leder. Derfor er det vesentlig at du vet hvilke grep du kan ta for å skape - og holde på - tillit. Både på overordnet- og mikronivå. I retorisk teori er ethos et virkemiddel til å skape tillit, skriver Anne Bergvad i Retorika.

Konkurransebegrensede avtalerGamle konkurranseklausuler kan fortsatt være gyldige

Siden det ikke stilles innholdsmessige krav til avtalene om konkurranseklausuler, vil avtaler inngått før 1. januar 2016 fremdeles kunne påberopes innenfor lovens rammer.

SynspunktRessurseffektiv industri

Årets tema for Nordisk Råds miljøpris er initiativer som tar oss videre mot «det avfallsfrie samfunn». For industrien har avfallsforebygging lenge vært et konkurransefortrinn.

Politisk analyseEriksen ­Søreides trøble-vår

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er frem til nå blitt sett på som en av regjeringens beste statsråder – i tillegg får hun masse skryt internt i Forsvaret. På valgnatten kan mye se annerledes ut. Mister de blå-blå makten, vil hennes saker bli pekt ut som viktige årsaker til nederlaget.

SynspunktEtter og videreutdanning - fra floskel til realitet

«Det er med i alle partiprogrammene. Uten visjoner, engasjement og virkemidler.»

SynspunktHR må tørre å slippe taket

HR-funksjonen er, i likhet med resten av bedriften, preget av den digitale transformasjonen. Nye krav fra medarbeiderne gjør at HR-sjefen må tenke nytt for ikke å bli overflødig.

SynspunktBNP er misvisende for grønn ledelse

I dagens kvotesystem forblir grønn verdiskaping et spill om BNP, om kostnad-nytte analyser det enkelte land utarbeider. Vi må komme videre, og finne andre mål for grønn vekst enn BNP.

SynspunktSlik vinner du kampen mot Ad Blockers

Annonseblokkering er et voksende problem i bransjen. Med relevant innhold kan de beskjempes.

SynspunktLik andel menn og kvinner på styrenes agenda

I mange land tilknyttet OECD har kvinner i løpet av de to siste tiårene oppnådd høyere akademiske kvalifikasjoner enn sine mannlige kolleger. Likevel er det fortsatt færre kvinner enn menn i bedriftsstyrer.

SynspunktForskning på nut og nes

Sykepleiere, ingeniører og lærere er en del av løsningen på vår tids store samfunnsutfordringer. Nå skal norske kommuner få bedre verktøy til å takle klimautfordringer og eldrebølge.

Styreleder og daglig leder i en og samme person – et problem?

SYNSPUNKT Nesten 40 prosent av norske små- og mellomstore bedrifter (smb) har lik styreleder og daglig leder. Hva har det å si for ønsket vekst og verdiskapning?

ANALYSERegjeringens gode tall

Kommunene driver med økende overskudd og bøndene og fiskerne tjener mer penger. Regjeringspartiene har mange gode tall som kan brukes i valgkampen, men de sørger selv for at tallene ikke synes.

Klima og miljø5 enkle steg til miljøansvar – som alle bør ta

SYNSPUNKT: Det grønne skiftet krever handling. På tide å skifte fokus fra prat til konkrete tiltak.

Knekk jobbsøkerkoden

SYNSPUNKT: Bruk nettverk, skreddersy CV-en, vis motivasjon i søknaden og still godt forberedt til intervju.

Synspunkt«Jeg hadde aldri fått jobb i dag»

I vår deltok mer enn 500 studentlag i NM i Økonomi. Det er en historie om ambisiøs ungdom som er helt annerledes den historien vi ofte hører om frafall og problemer.

Aslak BondeMaktpartier er utydelige

Jonas Gahr Støre lover et tydeligere Ap etter landsmøtet. Det er et løfte han bare delvis kan innfri. Ikke bare fordi Arbeiderpartiet er en bred koalisjon av interesser og er redd for å bruke oljepenger, men også fordi det er uklart hvordan alliansen med andre partier vil påvirke Aps politikk.

Endringsledelse: Kommunikasjon som virkemiddel

SYNSPUNKT I et moderne arbeidsmarked er endring uunngåelig. Noe av det mest prekære for å lykkes i slike situasjoner er å være bevisst på hvordan endringene kommuniseres internt i virksomheten.

SynspunktArbeidsgiverne og lederutvikling - noen opptegnelser fra et tidsvitne

Alt i 1948, i et fattig etterkrigs-Norge, begynte norske arbeidsgivere å ta ansvar for utvikling av bedre ledelse. Det gikk bra veldig lenge, men på 1980-tallet raknet det - skriver Knut Wollebæk.

SynspunktHvordan skape mål som holder?

Fire spørsmål der svarene kan gi deg mer motstandsdyktige mål og bidra til å sikre at du når dine mål gjennom skiftende tider, skriver Marco Mancesti.

SynspunktVi trenger mer relevant ledelsesforskning

De siste månedene har vi kunnet lese en rekke debattinnlegg om ledelse, målstyring og ikke minst om denne vinterens mest brukte begrep hos ledelsesforskerne; tillitsledelse - skriver Anne-Kari Bratten

Tre grep for økt innovasjonstakt i norske virksomheter

I en tid der stadig flere bransjer og virksomheter blir utsatt for disruptiv teknologi og kjappfotede startupselskaper, big data, robotisering og Internet of Things må norske virksomheter endre måten de jobber på. Smidig metodikk kan være løsningen.

God påskeFjellvettregler for nye ledere

ANALYSERen Høyre-regjering rykker litt nærmere

Venstres landsmøte ga ingen garanti for at partiet alltid vil stemme for en borgerlig regjering, men partiets velgere kan likevel være ganske sikre. Et Venstre i vippeposisjon kan komme til å tvinge frem en ren Høyre-regjering, skriver Aslak Bonde.

«Sannheten» om ledelseSannhet med modifikasjoner fra BI

Forskere ved BI har avdekket "hemmeligheten" som gjør at ansatte yter sitt aller beste: «Utøv ledelse som lar medarbeiderne få bestemme selv». Det er en sannhet med modifikasjoner.

God ID-forvaltning i Norge – nå eller aldri

Kjeden er ikke sterkere enn sitt svakeste ledd. Vi må unngå at de nye løsningene vi utvikler gjør det mulig å fortsette med hvitvasking av falske identiteter i Norge.