Annonse

Våre faste bidragsytere | Synspunkt


 


Vil du bidra til Synspunkt-spalten? Send oss en mail!

Digital transformasjon i offentlig sektor forutsetter tjenestedesign

Digital endring er mer enn penger, skriver finansbyråd Robert Steen i DN torsdag 3. august. I det legger han at digitalisering må forbedre eksisterende måter å jobbe på, til det beste for innbyggerne og for organisasjonen, skriver Erlend Vestre.

Det blir et skattevalg

Skatt blir den dominerende saken i valgkampen, men det er usikkert om skattespørsmålet også blir det viktigste for velgerne. Enda mer usikkert er det om det er høyre- eller venstresiden som tjener på at skatt står øverst på dagsorden, skriver Aslak Bonde.

Himmelen over Arendal

Kanskje er det sola, kanskje er det gleden over at valgkampen endelig er i gang, eller kanskje er det bare Sørlandet som har fått smilene, optimismen og latteren til å ljome over Arendal denne uka, og det til tross for at så godt som alle snakket om hvor uforutsigbar framtiden vil bli, skriver forskningssjef John-Arne Røttingen.

Facebook-algoritmer kan avgjøre valget

Valget er over oss og politikerne bruker sosiale medier til å nå ut til velgerne sine. Hvilke konsekvenser har det for demokratiske prosesser og kommende stortingsvalg? spør daglig leder Anne Bergvad i Retorika.

Vi trenger et eget UP til sjøs

Politiet kutter innsatsen på sjøen i år også. Dette går ut over sikkerheten. Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) mener det er på tide å opprette et eget utrykningspoliti til sjøs, skriver Geir Giæver.

Annonse

RekrutteringDet koster skjorta å ansette feil

Kostnadene ved feilansettelser eller underprestasjon hos eksterne ansatte er svært store. En årsak til fiasko er at de nye ikke finner tonen med de kollegene, skriver IMD-professor Michael D. Watkins.

Ny som mellomleder

Overgangen fra rollen som førstelinjeleder til det å bli mellomleder er for mange en uventet krevende prosess. Spørsmålet er; hvorfor det? skriver forfatter og ledelsesrådgiver Frode Dale.

Kan det hende at norske gründer-ideer er for dårlige?

NHH-professor Tor Wallin Andreassen svarer Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth om skalering av virksomheter.

Analyse

Listhaug kan vinne valget og tape makten

Sylvi Listhaug er i ferd med å gi Fremskrittspartiet en så spisset profil at støtten til en Høyre/Frp-regjering forsvinner. Sannsynligheten øker for at Høyre vil gjøre et godt valg og kanskje blir presset til å danne regjering alene, skriver Aslak Bonde.

Markedene skapes - de finnes ikke!

Norge er i omstilling. Digital21-prosessen kan hjelpe oss til å skape markeder hvor norske bedrifter kan dominere. For å lykkes må ledere forlate ideen om at prisen på produkter og tjenester er gitt og ikke kan påvirkes. Heldigvis er det noen ledere som ser dette - og har lykkes, skriver Tor Wallin Andreassen.

Annonse

Hva fremmer resultater?

Ledelse handler om å tørre, å prøve og å feile. I tillegg kreverdet øvelse, fokus og en smule mot. Og klarer du å motivere dine medarbeidere, er mye av jobben gjort, skriver regiondirektør i UDI, Stig Arne Thune .

Kommentar

Utakknemlige lederroller: Bastard In Black

Voksne menn gråter, skriker, spytter og skjeller hverandre ut. Trenere vises opp på tribunen. Eliteserien er i gang igjen, og dommeren som skal lede det hele levnes liten ære, skriver journalist Bård Andersson.

Ap og ytter­partiene

Nye partier har en tendens til å miste mange velgere på valgdagen. I år er det en del faktorer som taler for at Rødt og Miljøpartiet de Grønne kanskje kan stå løpet helt til mål og få innflytelse på en Støre-regjering, skriver Aslak Bonde.

Gode svenske råd

IT-rådgivere sørget for en nødvendig strukturendring i sentrale svenske næringer. De bør også spille en sentral rolle når globalisering og digitalisering treffer stadig flere norske næringer.

5 grunner til at ­Microsofts oppkjøp av ­LinkedIn var lurt

26,6 milliarder dollar! Det er en stiv pris, men Microsoft gjør en god deal. Her er de viktigste grunnene til hvorfor oppkjøpet er verdifullt for Microsoft, skriver Michael R. Wade.

Annonse

Jakten på den gode styringen

Bedre styring i det offentlige fordrer tydelige prioriteringer fra politikere og etatsledelse, skriver skattedirektør Hans Christian Holte.

Varsel om befolkningskatastrofe

Klimakonsekvenser og global oppvarming er i fokus. Ikke så med de katastrofale konsekvensene for vår planet av en pågående global befolkningseksplosjon, skriver Noralv Veggeland.

Ledere frigjør menneskers potensial

Sjefer kontrollerer mennesker og prosesser, lederen frigjør menneskers potensial, skriver John Kjetil Wang-Hansen.

Annonse

Et meget meningsfylt arbeid

Siste året har jeg etter 15 år i sykehus vært fastlegevikar i Tromsø kommune, skriver Jo-Endre Midtbu.

Fleksibilitet vs drepende stillstand

Fleksibilitet er nøkkelen til å lykkes med innovasjon i det digitale landskapet. Hva er det Spotify og Hilti gjør riktig? Skriver Carlos Cordon.

– Aktørmangfold styrker ­velferdsstaten

Monopol på offentlige tjenester er feil politikk når det norske samfunnet møter et velferdsgap som blir større og større, skriver administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke.

Aslak BondeMakron-sjekken

De nye faktasjekkerne kan vise seg å bli viktigere for mediene enn for politikerne. Redaksjonene må være pinlig nøyaktig for å opprettholde troverdighet, mens politikerne har aksept for å overdrive helt opp mot grensen for juks, skriver Aslak Bonde.

Kritikk fra egen rekke

Øknomifaget trenger endringer. Både høyre- og venstresiden tar feil, konkluderes det med i ny bok, skriver Noralv Veggeland.

Advokat– Nye varslingsregler vil ramme tusenvis

Ekspert på arbeidsrett forklarer de nye reglene for varsling på jobb, og hvorfor de har betydning for deg.

Digitalisering: – Langt mer enn teknologi

Digitalisering er omstilling ved hjelp av teknologi. Derfor handler digitalisering først og fremst om god ledelse, god styring, og godt samarbeid mellom virksomhetene og leverandørmarkedet. For å få til dette trenger vi politisk tilrettelegging, skriver Asbjørn Seim og Nina Wilhelmsen.

«Vi må ikke la digitaliseringspolitikk bare være et valgkamptema»

Hvor galt kan det gå, spør adm. dir. i IKT Norge, Heidi Arnesen Austlid.

Ulikhetsdebatt uten tall

Man skal ha godt grep om Gini-koeffisienter og andre statistiske mål for å følge den politiske debatten om ulikhet. Flertallet av velgerne baserer seg heller på spredte inntrykk av økende rikdom og segregerte boligmarkeder, skriver Aslak Bonde.

Om teamutvikling, ­forskning og mismot

Ledelse av team basert på modeller med karikerte mennesketyper er både kunnskapsløst og moralsk betenkelig, mener professor Endre Sjøvold ved NTNU. Forskning viser at samspillet mellom medlemmene i teamet er viktigere enn enkeltpersonene, skriver Endre Sjøvold.

Sosiale medier: Et topplederansvar

Politikerne har forstått det for lenge siden: Sosiale medier er kommet for å bli, og har gitt en rekke nye kommunikasjonsmuligheter. Norske toppledere bør følge etter, skriver Trond Albert Skjelbred og Marte Leirvåg.

Manglende læring er ­bi­standens hovedutfordring

Hovedutfordringen for norsk bistand er ikke bruk av ­konsulenter. Det er bedre læring, ikke færre konsulenter som virkelig ville gjort bistanden enda mer effektiv, skriver Per Øyvind Bastøe.

Inspirerende industrifokus

Det var skjellsettende viktig at Regjeringen tidligere i vår presenterte Industrimeldingen, skriver administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Kampen mot forventningene

Meningsmålingene tyder på at Erna Solberg blir høstens valgtaper, men det er Jonas Gahr Støre som settes i det skarpeste søkelyset. Årsaken er at de to i like stor grad måles opp mot forventninger som mot faktiske resultater. Enn så lenge, skriver Aslak Bonde.

HK og FellesforbundetVi krever likepensjon

Pensjon er utsatt lønn. Det er derfor like naturlig å kreve likepensjon som likelønn. HK og Fellesforbundet har foreslått noen små endringer av tjenestepensjonslovene som bidrar til å utjevne pensjonsforskjeller mellom kvinner og menn og bedre pensjonen til midlertidig ansatte.

Fem krav til morgen­dagens ledereKronisk endringsdyktig er ­første bud

Fem råd til unge mennesker med ­ambisjoner om å være med å forme fremtidens bedrifter og organisasjoner, skriver Dagfinn Ringås.

Ap-politikerRiv, ruskende galt å skylde på Thommessen

I saken om garasjen og stortingspresidenten er det ingen som har gått bananas og funnet på at de skulle bruke mye mer penger enn det som stod i budsjettet, skriver Ap-politiker Ragne Victoria Kolaas Stauri.

PerspektivmeldingenOverhengende fare for beslutningsvegring

Synspunkt av Erlend Vestre.

Slik sikrer du fornøyde ansatte på en mobil arbeidsplass

I dag har mange en fleksibel jobbhverdag og kanskje ikke engang fast kontorplass. Dette har mange fordeler, men det forutsetter at organisasjonen er forberedt på hvilke utfordringer som kan oppstå når tradisjonelle arbeidsplasser skiftes ut med mobile arbeidsplasser, skriver Rolf A. H. Gjerdsjø.

Ledelse og styring i ­komplekse organisasjoner

Debatten om ledelse og målstyring bygger på forutsetninger som ofte kolliderer med realiteten i dagens organisasjoner, skriver Torstein Nesheim.

ForskningssjefenBruk forskning. It's awesome. You'll love it.

Det er et tankekors at verden får ledere som vender kunnskapen ryggen i en tid da teknologien gjør stadige byks framover, og beslutningene våre krever stadig bedre oversikt over stadig mer komplekse kunnskapsfelt, skriver John-Arne Røttingen.

Aps pengebruk

Venstres vingling i jordbrukspolitikken skygger for noe viktigere: Arbeiderpartiet har brutt ut av et 30 år gammelt mønster og vil øke jordbruksoverføringene igjen. Jens Stoltenberg er dratt til Brussel, men spørsmålet er om han har tatt med seg kalkulatoren, skriver Aslak Bonde.

BarnehagedriftNår ideologi og politiske kjepphester ødelegger en hel generasjon

Uklar finansiering og ulike rammevilkår fører til store forskjeller i tilskudd per barn i ulike kommuner. Den finansielle uforutsig­barheten gjør at de store kommersielle aktørene skviser de små i barnehagesektoren, skriver daglig leder i Smedhusåsen Barnehage, Royne K. Berget.

Paris-avtalenTrumps nei – ­katalysatoren verden trengte?

Motreaksjonen etter Trumps «Paris-nei» kan være akkurat det verden trengte. Nå kan viljen til å handle faktisk bli sterkere, skriver Efwa Hagstrøm.

Ledelse i og av den digitale revolusjon

Digitalisering er på alle lederes lepper for tiden. Fokuset på teknologi kan skremme de fleste. Jeg mener at for stor vekt er lagt på det teknologiske. Egentlig handler det (som alltid) om ledelse, mennesker og omstilling. Men uten en forståelse av teknologiens mulighetsområde blir det vanskelig å bevege seg fremover mens begivenhetene utspilles - denne gang raskere og kraftigere! Skriver Tor Wallin Andreassen.

Langt liv med ­kortvarig kunnskap

Vi snakker om eldrebølge, og vi snakker om økende omstillingstakt, men tenker vi egentlig over hva kombinasjonen av disse to begrepene betyr? Administrerende direktør i Econa, Tom Bolstad, lurer.

ANALYSEStortings­presidentens selvmål

Stortingets ledelse svarer på den kraftige kritikken fra Riksrevisjonen med å forsøke å undergrave dens autoritet. Det kan resten av Stortinget umulig godta, og derfor er det høyst sannsynlig at hoder vil rulle innen sommerferien, skriver Aslak Bonde.

Mangler staten kompetanse for fremtiden?

Har ledelsen i statlige virksomheter nok endringskompetanse til å møte fremtidens utfordringer raskt nok? spør Erlend Vestre

OmstillingEr tiden inne for ­kulturell ­disrupsjon?

Nylig var 40 toppledere samlet til frokostforum i Open Innovation Lab Norway. I faglig råd hadde vi bestemt oss for å forstå mer om innovasjon og kultur. Spesielt ville vi fokusere på endring av kultur, og om tiden er inne for å snakke om disrupsjon også av kultur? skriver Tone S. Ringstad.

– Laks og olje redder ikke velferden

Oljen, laksen eller oljefondet kan ikke alene redde norsk økonomi, skriver Spekter-leder Anne-Kari Bratten.

Politisk analyseHøy pris for USA-støtte

Erna Solberg advarer mot å heie for entusiastisk på Angela Merkel. Norge har tradisjonelt ikke ønsket at Tyskland og Frankrike blir så selvstendige at de utvikler en egen sikkerhetspolitikk. Spørsmålet er om historien gir god veiledning for dagens veivalg, skriver Aslak Bonde.

Innovasjonstalen 2017

Les hele manuset til Anita Krohn Traaseths innovasjonstale.

EndringsledelseDet er på tide å våkne og omfavne framtida

Om 20 år vil vi se oss tilbake og bli overrasket over hvor store endringer vi har gjennomført. Hvem i norsk næringsliv våkner opp og omfavner framtida før det er for sent? spør daglig leder i Splint, Maiken Lønnerød.

SynspunktVi må unngå «­offentlig spam»

Offentlige virksomheter bør begrense bruken av varslinger på sms og e-post, og la innbyggerne velge hva de ikke vil motta meldinger om, skriver Hans Christian Holte.

Den syke elefanten kan ha mange diagnoser

Det er prisverdig at Virke ved Vibeke Hammer Madsen tør å utfordre til debatt om sykefravær og IA avtalen, skriver Pårørendealliansens Antia Vatland.

Politisk analyseDen harmoniske våren

Forholdet mellom regjeringen og samarbeidspartiene er mer harmonisk enn på lenge - noe som er overraskende etter høstens bitre budsjettkamp. Potensielle velgere må lure på om det er harmoni eller bitterhet som skal prege eventuelt fire nye år, skriver Aslak Bonde.

Sjef eller leder - den unyanserte debatten

En av de mest unyanserte debattene og innleggene i sosiale medier i det siste handler om demonisering av begrepet «sjef», skriver seniorrådgiver ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU, Hilmar Haraldsson.

OmstillingTrusselen fra ­oppstarts­bedrifter

Vi lever i markedsgjennombruddenes gullalder. Innovative oppstartsbedrifter overtar markeder som tradisjonelt var dominert av multinasjonale selskaper, skriver professor ved IMD, Dominique Turpin.

Samarbeid mot svart økonomiEr du stolt av å være med på spleiselaget?

Om du visste om at noen skulle stjele 40 milliarder i et ran på høylys dag, ville du holdt kjeft?

Revidert nasjonalbudsjettRegjeringens «ekspansive finanspolitikk» gir ikke nye arbeidsplasser

Regjeringen har lagt fram sitt reviderte nasjonalbudsjett for 2017, hvor det diffust loves flere jobber, bedre velferd og en trygg hverdag, skriver Noralv Veggeland.

Politisk analyseBøndene presser Ap

Regjeringspartiene lever godt med at det ble brudd i jordbruksforhandlingene. Verre er det for Ap. Partiet blir tvunget til å bekrefte at det er blitt reelt mer bondevennlig i denne fireårs-perioden. Og at de bryr seg mindre om budsjettbalansen, skriver Aslak Bonde.

SynspunktEn syk elefant i rommet

Det henger ikke på greip at verdens beste land å bo i ligger på topp i sykefravær, skriver adm. dir. i Virke, Vibeke Hammer Madsen.