Annonse

Våre faste bidragsytere | Synspunkt


 


Vil du bidra til Synspunkt-spalten? Send oss en mail!

Mobbe­ombud også for arbeids­livet

Erna Solberg har en plan

Regjeringens trontale og budsjettforslag er nøye uttenkt med tanke på én ting: Å overleve i fire år. Statsminister Solbergs viktigste enkelthandling denne høsten er å hente inn Svein Flåtten som stats­sekretær og stedlig representant i Stortinget.

Kommentar

Statsbudsjettet 2018Det beste og verste for norsk industri

Statsbudsjettet byr på både godt og dårlig nytt for industrien, skriver administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Kommentar

Frister og provoserer med skatteklasse og elbilRegjeringen har startet budsjett-spillet

Regjeringens budsjettforslag inneholder en klar beskjed til KrF og Venstre: Bli med på budsjettavtale eller så går hjertesakene deres fløyten».

Cyberkriminalitet må på styrets og daglig leders bord

Hvordan sørge for at du sikrer deg mot de reelle truslene som virksomheten din er utsatt for? Etabler et robust program for sikkerhetsrutiner som starter på toppen av organisasjonen, skriver Helge Kvamme og Nils Kristian Einstabland i Advokatfirmaet Selmer DA.

Annonse

Derfor er ikke driftsinntektene avgjør­ende for Amazon

Følgende er et innblikk i hvordan Amazon-eier Jeff Bezos’ alternative spilleregler fører til en formidabel økning i aksjekursen.

Når transformasjons-ledelse ikke fungerer

Når det smeller, så hjelper det ikke at medarbeiderne dine tror på egne muligheter og har masse tillit til deg som leder. Da trengs det først og fremst evne til handling.

Analyse

Makt­arrogansens uke

Dette er uken der landets fremste politikere setter kamp om posisjoner foran alt annet. Det kan forstås, men det påvirker politikkens omdømme. Spesielt oppsiktsvekkende er det at Olemic Thommessen trolig blir gjenvalgt som stortingspresident, skriver Aslak Bonde.

Kommentar

Én eller 16 forskningsministre?

Hele seksten ministre har ansvar for forskning i Norge. Hvor mange bør ha det? Den distribuerte norske ordningen har preget norsk forsknings- og innovasjonspolitikk i mange tiår, skriver forskningssjef John-Arne Røttingen.

Analyse

Klart for snikjakt på regjeringen

Opposisjonen på Stortinget kommer til å bruke høsten på å prøve seg frem. Deretter er det klart for en regjeringsjakt ingen kommer til å snakke høyt om. Hvordan den vil arte seg, er blant annet avhengig av maktkampene i Ap, skriver Aslak Bonde

Annonse

Profitt på sosiale utfordringer: Problem eller løsning?

Sosiale entreprenører er med på å løse store utfordringer i det norske samfunnet, og offentlig sektor bør derfor ønske et samarbeid med disse virksomhetene velkommen, skriver Michelle Jensen og Tobias Studer Andersson.

Helt sykt!

Så har sykefraværsdebatten startet opp igjen. Nå er det på tide å tenke annerledes, skriver Econa-leder Tom Bolstad.

Forskningen må være god for å være relevant

Det er mye debatt om relevansen til forskningen som utføres ved universiteter og høyskoler. Men det nytter ikke å være relevant, hvis man ikke er god. Og det tar tid å levere godt.

Hegerbergs landslags-exitPrimadonna eller offer for dårlig ledelse?

Selv dronninger har behov for ledelse, skriver høgskolelektor i organisasjonsfag, Karl Johan Gloppen.

Beslutningsvegring – vår nye folkesykdom?

Mange ledere sliter med beslutnings­vegring. Hvorfor er det så vanskelig å ta konkrete og bindende beslutninger?

Annonse

Budsjettkutt gir regjeringskrise

Regjeringens varsel om at det blir strammere budsjetter i årene fremover, er blitt mindre troverdig etter valget. I det øyeblikket Siv Jensen foreslår kutt i statsbudsjettet, kommer hun til å sette regjeringens liv i akutt fare. Krf tåler færre kutt enn andre partier, skriver Aslak Bonde.

Magne LerøDempet og ­drivende

Hun har mer driv enn en standard byråkrat og opptrer såpass dempet at det ikke blir støy som statsråd og politikere irriterer seg over i utrengsmål, skriver redaktør Magne Lerø.

Beslutningsvegring – vår nye folkesykdom?

Mange ledere sliter med beslutningsvegring. Hvorfor er det så vanskelig å ta konkrete og bindende beslutninger?

Annonse

Ny i lederstilling: Pass deg for fallgruvene

Tusenvis av ledere trer hvert år inn i nye lederposisjoner. Og deres handlinger de første månedene vil langt på vei avgjøre om de lykkes eller feiler i den nye stillingen.

DigitaliseringVåkn opp, kjære ledere

Norske ledere liker å tro at de er flinke på digitalisering, men vi er faktisk blant de dårligste i klassen.

OmstillingSmittsom «viral endring»

Det er først når endringer får lov til å spre seg som et ukontrollert virus at de blir effektive.

Kampen mot arbeidslivskriminalitet: – Sterkere sammen

Skatteetaten og andre kontrolletater har økt innsatsen mot arbeidslivskriminalitet både gjennom økt samarbeid i sju dedikerte a-krimsentre landet rundt, og gjennom økt antall årsverk i etatenes linjeorganisasjoner. Erfaringene så langt er gode, skriver skattedirektøren.

Politikken blir mindre blå

De blå-blå fortsetter, men dersom de vil regjere videre i fire år, må ­politikken bli enda mer sentrumsorientert. I en slik situasjon er det et paradoks at idéen om sentrum som et selvstendig alternativ kanskje er i ferd med å dø, skriver Aslak Bonde.

Ledere og hverdagskriser

Kriseledelse og krisehåndtering er noe av det mest krevende en leder vil stå overfor. Mye handler om hvilken kompetanse lederen har å spille på og med, der den viktigste kompetansen trolig er å kunne bruke andres kompetanse.

Innovasjon som «spagetti-på-veggen»-strategi

De fleste innovasjoner og entreprenører mislykkes i markedet. 70 til 90 prosent av de nye produktene og tjenestene blir trukket tilbake fra markedet ett år etter lansering og syv av ti entreprenører går konkurs tre til fem år etter oppstart. Dette er i beste fall ressurssløsing.

Prispresset i offentlige innkjøp

I valgkampen var det hissig debatt rundt den klassiske konfliktlinjen: Gjør offentlige eller private jobben best?

Alle lærere og lektorer må få kompetansepåfyll

På lederplass i Dagens Perspektiv nylig, påpeker ansvarlig redaktør Magne Lerø at den norske skolen har for mange ­ukvalifiserte lærere, og mener inntakskravene til lærer­utdanningen er blitt for høye, skriver leder i Akademikerne, Kari Sollien.

Kommentar

Minst én meningsmåling hver eneste dagMediene blant valgkampens tapere

37 nasjonale meningsmålinger fra 4. august til i dag har ødelagt mye av det politiske ordskiftet. I tillegg kommer en rekke fylkesmålinger og alle statsministermålingene, skriver redaktør Knut Petter Rønne.

Digitalisere? Ikke gjør som Nasse Nøff og Ole Brumm.

«Hvor skal vi?» spurte Nasse Nøff. «Jeg vet ikke», sa Ole Brum - og så gikk de dit. Skal en lykkes med digitalisering av tjenester kreves det mer retningssans enn som så, skriver konsulent Erlend Vestre.

Fortsatt usikker på hva du skal stemme?

Er du usikker på hva du skal stemme og ikke klarer å bestemme deg, så kan du først ta vekk de partiene du absolutt ikke vil ha. Deretter kan du med god samvittighet trekke lodd om resten. Det viktigste er at du faktisk går og stemmer, skriver Bjørnar Barbogen.

Kommentar

Petter Stordalen skriver i DPHva er en god forretningsidé?

I sommer lanserte vi en ny runde av Strawberry-millionen, en konkurranse der jeg gir en million kroner til den beste forretningsideen. Siden har jeg fått flere hundre mailer, sms'er, kommentarer i sosiale medier med samme spørsmål: Hva er en god forretningsidé? Jeg lover at jeg skal svare. Men først en liten snartur innom valget, skriver Petter A. Stordalen.

Analyse

Et mer­ turbulent Storting

Det kan bli fire dramatiske år på Stortinget. Blir det såkalt borgerlig flertall er det stor sannsynlighet for at Krf vil kaste en blå/blå regjering i løpet av neste år. Og SV kommer ikke til å bli like føyelige nå, som de var i den rødgrønne regjeringen.

Kommentar

Siste ord fra statsministerkandidatene

Sjekk teksten på de to valgkampbrosjyrene som sliterne i våre to største partier nå pusher i tusentall på oss velgere over hele landet.

De verdiløse verdieneHva mener du med «modig»?

Jaså, så dere er ansvarlige, åpne og modige? Men hva mener dere egentlig med det?

Alt-RightTrusselen fra «Den alternative høyresiden»

Er Norge smittet av ytterste høyrepolitikk av typen «Alt-Right», med sin reaksjonære konservatisme og hvite nasjonalisme? spør professor Noralv Veggeland.

Mangel på digital kapasitet

Vi har neppe den digitale kapasiteten vi trenger i møte med omstillingene vi står overfor.

Kommentar

Dette irriterer meg i valgkampen

Det er en uke igjen, og spenningen stiger. Men det samme gjør irritasjonsnivået. Vi har alle vårt. Dette irriterer meg mest ved valgkampen så langt.

Analyse

Velgernes ­uforenlige krav

Når det ikke er valgkamp, skyr politikerne krangling og krisemaksimering. De vet at velgerne ikke liker det. I de hektiske valgkampmånedene er det motsatt. Velgerne vil ha tydelighet, engasjement og konflikt. Jonas Gahr Støre er den som sliter mest med å håndtere de ulike forventningene, skriver Aslak Bonde.

Norge trenger EØS-avtalen!

Det er urovekkende når tunge grupperinger i flere partier vil reforhandle eller stille spørsmål ved EØS-avtalen. Det er urovekkende når USA's president vil reforhandle eller si opp internasjonale handelsavtaler. Små land med åpne økonomier – som Norge – er særlig sårbare hvis og når de internasjonale ­kjørereglene for handel bryter sammen, skriver Stein Lier-Hansen.

Kommentar

I VG er fire av ni partier ytterliggående

VG opererer med det som må være verdens mest romslige ytterpunkter når de definerer hele fire norske partier som «ytterliggående»: Rødt, SV, MdG og Senterpartiet, skriver redaktør Knut Petter Rønne.

Kommune­økonomi, profittfri velferd og oljeskatt

Valgkamper består av mange gjengangere og noen få nye saker og argumenter. I år er kampen mot profittfri velferd, den gryende diskusjonen om oljeskatten og en sjeldent god kommuneøkonomi blant nykommerne. Eller er det bare nye vrier på gamle saker vi ser?

Trump en indikatorFascisme i USAs politikk

Høyreekstreme demonstrasjoner, terror og drap i Charlottesville, Virginia USA, nylig er en grunnleggende og viktig hendelse i amerikansk politikk under president Donald Trump, skriver professor Noralv Veggeland.

Kommunenes frivillige

Kommunene har allerede frivillige som bidrar med eldrebølgen - pårørende og familie! skriver ledelsen i Pårørendealliansen.

Går glipp av lønnsomhet

Mange norske virksomheter kan gå glipp av lønnsomhet. En undersøkelse som for kort tid siden ble gjennomført med 600 næringslivsledere viser at under halvparten av norske bedrifter har definert et konkurransefortrinn, skriver Arne Harket.

Flere kvalifiserte lærere i skolen

Regjeringen vil ha en skole der alle elever har like muligheter for å lykkes. Nøkkelen for å få til dette er at eleven møter lærere med fordypning i faget de underviser i, skriver statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Kunnskapsdepartementet.

Fra lederjobb til attraktiv konsulent

Hva må til for å gå fra en lederstilling til selvstendig konsulent? Vel, du må i alle fall være helt sikker på at du ønsker å ta steget. Konsulenttilværelsen kan være stri – særlig i starten, skriver Ivar Årnes.

Kommentar

Magne LerøJohaug uskyldig ofret på bålet

Idrettens dopingregler hører hjemme i galskapens hus. Den behandlingen Therese Johaug har fått, viser at hekseprosessenes og den eklere moralismens tid ikke er over, skriver redaktør Magne Lerø.

Digital transformasjon i offentlig sektor forutsetter tjenestedesign

Digital endring er mer enn penger, skriver finansbyråd Robert Steen i DN torsdag 3. august. I det legger han at digitalisering må forbedre eksisterende måter å jobbe på, til det beste for innbyggerne og for organisasjonen, skriver Erlend Vestre.

Det blir et skattevalg

Skatt blir den dominerende saken i valgkampen, men det er usikkert om skattespørsmålet også blir det viktigste for velgerne. Enda mer usikkert er det om det er høyre- eller venstresiden som tjener på at skatt står øverst på dagsorden, skriver Aslak Bonde.

Himmelen over Arendal

Kanskje er det sola, kanskje er det gleden over at valgkampen endelig er i gang, eller kanskje er det bare Sørlandet som har fått smilene, optimismen og latteren til å ljome over Arendal denne uka, og det til tross for at så godt som alle snakket om hvor uforutsigbar framtiden vil bli, skriver forskningssjef John-Arne Røttingen.

Facebook-algoritmer kan avgjøre valget

Valget er over oss og politikerne bruker sosiale medier til å nå ut til velgerne sine. Hvilke konsekvenser har det for demokratiske prosesser og kommende stortingsvalg? spør daglig leder Anne Bergvad i Retorika.

Vi trenger et eget UP til sjøs

Politiet kutter innsatsen på sjøen i år også. Dette går ut over sikkerheten. Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) mener det er på tide å opprette et eget utrykningspoliti til sjøs, skriver Geir Giæver.

RekrutteringDet koster skjorta å ansette feil

Kostnadene ved feilansettelser eller underprestasjon hos eksterne ansatte er svært store. En årsak til fiasko er at de nye ikke finner tonen med de kollegene, skriver IMD-professor Michael D. Watkins.

Ny som mellomleder

Overgangen fra rollen som førstelinjeleder til det å bli mellomleder er for mange en uventet krevende prosess. Spørsmålet er; hvorfor det? skriver forfatter og ledelsesrådgiver Frode Dale.

Kan det hende at norske gründer-ideer er for dårlige?

NHH-professor Tor Wallin Andreassen svarer Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth om skalering av virksomheter.

Analyse

Listhaug kan vinne valget og tape makten

Sylvi Listhaug er i ferd med å gi Fremskrittspartiet en så spisset profil at støtten til en Høyre/Frp-regjering forsvinner. Sannsynligheten øker for at Høyre vil gjøre et godt valg og kanskje blir presset til å danne regjering alene, skriver Aslak Bonde.

Markedene skapes - de finnes ikke!

Norge er i omstilling. Digital21-prosessen kan hjelpe oss til å skape markeder hvor norske bedrifter kan dominere. For å lykkes må ledere forlate ideen om at prisen på produkter og tjenester er gitt og ikke kan påvirkes. Heldigvis er det noen ledere som ser dette - og har lykkes, skriver Tor Wallin Andreassen.

Hva fremmer resultater?

Ledelse handler om å tørre, å prøve og å feile. I tillegg kreverdet øvelse, fokus og en smule mot. Og klarer du å motivere dine medarbeidere, er mye av jobben gjort, skriver regiondirektør i UDI, Stig Arne Thune .

Kommentar

Utakknemlige lederroller: Bastard In Black

Voksne menn gråter, skriker, spytter og skjeller hverandre ut. Trenere vises opp på tribunen. Eliteserien er i gang igjen, og dommeren som skal lede det hele levnes liten ære, skriver journalist Bård Andersson.

Ap og ytter­partiene

Nye partier har en tendens til å miste mange velgere på valgdagen. I år er det en del faktorer som taler for at Rødt og Miljøpartiet de Grønne kanskje kan stå løpet helt til mål og få innflytelse på en Støre-regjering, skriver Aslak Bonde.