Din lærte innstilling er viktigere enn medfødt IQ

Publisert: 11. januar 2016 kl 10.31
Oppdatert: 11. januar 2016 kl 11.10

SYNSPUNKT: Hvis du setter deg et høyt krevende mål på et eller annet område i livet så vil du feile slik barn feiler seg frem til de en dag lærer seg å mestre. Læreprosessen er full av frustrasjon og stress som viser seg å være helt avgjørende i en effektiv læreprosess. Hvis du setter lave og trygge mål eller bare følger flokken vil du i mindre grad utsettes for risiko for å feile, usikkerhet og frustrasjon og derved lære mer av det du allerede kan. Bare gjennom å søke nye utfordringer der du vil feile vil du lære å mestre motgang, frustrasjon og lære å mestre stress og bare da vil du lære å mestre mer krevende ting.

Hvis du ikke lærer å mestre eget ubehag og stress vil du gradvis gå i komfortfella og til slutt gå midt på veien og følge flokken.
 
Atferdsøkonomer prøver å forstå hjernens to beslutningssystemer (Daniel Kahneman, «Thinking Fast and Slow») for å forstå menneskers beslutninger og atferd i den virkelige verden preget av risiko, usikkerhet og stress. Atferdsøkonomer kaller disse den intuitive og erfaringsbaserte autopiloten (system 1) og den rasjonelle logiske selvkontrollen (system 2).
 
Autopiloten (system 1) lærer og utvikler seg gjennom å prøve å feile seg frem i den virkelige verden slik barn lærer å gå. Den lærer gjennom spesifikk erfaring der det å erfare risiko, usikkerhet og stress er en del av virkeligheten. Min evne til å mestre stress når jeg opplever motgang er nøkkelen for å utvikle autopiloten og derved for å lære å mestre mer krevende og nye utfordringer.
 
Sunn fornuft tilsier for mange at det som avgjør fremgang og suksess er medfødte evner, intelligens og selvkontroll (system 2) at de som når lengst innen et område gjør det fordi de er født smartere og født med større selvkontroll.
 
Slik er det nødvendigvis ikke. Nyere forskning fra Stanford University viser at naturligvis er medfødte evner og intelligens viktig, men disse er ikke annet enn råvarer og et utgangspunkt. Det som avgjør hvor langt du utvikler deg som sjakkspiller, alpinist, leder, selger, lærer eller annet er hvordan du har lært deg å mestre tilbakeslag, nederlag, motgang når du møter nye krevende utfordringer.
 
Når du møter motgang eller feiler utvikles ubevisst stressfølelser (energi) og stressfølelser oppleves enten positivt (eustress) eller negativt (distress). Hvordan du opplever stress er naturligvis ikke medfødt, men lært gjennom å erfare og fått trent på mye motgang i det virkelige liv. Høy medfødt intelligens (system 2) hjelper lite hvis du ikke har lært å mestre motgang og stress (system 1)
 
Tvert imot viser det seg at mennesker med høyere medfødte forutsetninger og intelligens i større grad ikke mestrer motgang og nederlag og derfor raskere stagnerer i sin utvikling.
 
Den aller viktigste betingelse for å lære å mestre motgang og gjøre stress til en positiv motor er din innlærte og automatiserte innstilling («Mindset») til læring og suksess, ifølge professor C.D Dweck og hennes forskning som også underbygges av hjerneforskning.
 
Dweck har tilbrakt hele sin karriere på å studere sammenheng mellom ubevisst innstilling til suksess og suksess og hennes funn underbygget av moderne hjerneforskning viser at den ubevisste og automatiserte innstilling til suksess er en bedre prediktor for fremgang enn intelligens. (Normalt målt gjennom IQ tester)
 
Alle mennesker domineres i større eller mindre grad av det Dweck kaller et «fixed» eller «growth» innstilling og denne er en sosialisert og innlært innstilling og ikke medfødt. Den utvikles og automatiseres i den kontekst du er endel av og endres således gjennom å endre kontekst.
 
Med en «fixed» innstilling tror du ubevisst at dine medfødte evner og intelligens er en gitt og begrenset størrelse. Du er den du er og det kan du ikke endre - tror du ubevisst. Denne innstilling skaper ubevisst problemer når du møter på krevende nye utfordringer, motstand eller mislykkes fordi du ubevisst tror at årsaken er at du ikke er smart eller intelligent nok. Når du opplever noe du ikke mestrer i øyeblikket, gir det lettere en følelse av avmakt og negativt stress siden du ikke kan gjøre noe med dine medfødte evner. Du blir ubevisst et offer for din innstilling til dine evner. Du gir ubevisst lettere opp, unngår utfordringer, unngår kritikk og reduserer ubevisst ambisjonen og viljen til risiko. Det blir ubevisst viktig å fremstå som flink og få ros fra andre.
 
Med en «growth» innstilling tror du naturligvis at vi alle har mange medfødte evner, men at ingen vet hvor stor de er og at disse kun er en råvare som du kan utvikle. Du tror ubevisst at du kan lære å knekke mestringskoden på områder du har interesse og evner for selv om du ikke mestrer det du vil - enda. Ordet - ikke enda, er nøkkelen. Du tror ubevisst at du vil kunne lære å mestre selv om du mislykkes, opplever nederlag og frustrasjon fordi du har erfart det mange ganger tidligere. Du har erfart at du utvikler dine evner nettopp når du sliter, møter motgang og må anstrenge deg og at dette er selve nøkkelen for å videreutvikle en “growth” innstilling og en erfaringsbasert intelligens («Street smartness»).
 
Atferdsøkonomer kan dokumentere at gjennom å utvikle en krevende og smart kontekst der man utfordres og lærer å mestre krevende utfordringer der man feiler og det sees på som naturlig så utvikles en smartere autopilot (system 1).
 
«Smart kontekst utvikler derfor smarte mennesker», Atferdsøkonomer vet at hjernen er plastisk, at vi er født med en «growth» hjerne og at alle kan lære å videreutvikle en «growth» innstilling gjennom livet, men vi hindres og begrenses av en «fixed» kontekst. Derfor starter all utvikling for meg med å utvikle en “growth” innstilling hos ledere, trenere, foreldre, lærere og ikke minst førskolelærere.