Annonse

Arbeidsledig de-luxe

Norges IT-dronning, Bente Sollid-Hansen, smiler avslappet når hun forteller Økonomisk Rapport om sin kanskje smarteste investering hittil; et langt sabbatsår i Sør-Frankrike. Den høyt profilerte internettgründeren gjorde karriere i den raskt voksende internettbransjen og var ofte i mediene inntil i fjor vår. Så forsvant hun brått. Etter å ha nærmest bodd på jobb i 12 år, har 32-åringen nå tatt en pause fra arbeidslivet. Store deler av sabbatsåret skal hun tilbringe i sitt nye «hjemland», Frankrike. Etter å ha gått på 45 visninger i fjor høst fant Bente Sollid-Hansen og ektemannen det rette huset i Mougins like nord for Cannes på Den franske rivieraen. Og det virkelige sabbatsåret begynner denne måneden når ekteparet overtar huset og hunden Bastian blir med på flyttelasset sørover. Frem til påske skal huset innredes, hun skal lære fransk, lære fransk matlaging og nyte livet uten daglig stress foran PC-en. Livet i Frankrike kan neppe sammenlignes med det hektiske livet i internettbransjen.
For mindre enn ett år tilbake satt Bente Sollid-Hansen godt i sjefsstolen til et av verdens største internettkonsulentselskaper, Cell Network som er børsnotert i Sverige. Molde-jenta var i 1994 med på å starte et internettforetak i Molde som etter fusjoner og oppkjøp endte opp i Cell Network. Jobben var livet. Hvis hun ikke var på jobb, satt hun på flyet. I løpet av 1997 fløy hun - ofte ledsaget av Bastian - 160 ganger mellom Molde og Digital Hverdags nye kontorer i Oslo. Hun ble kåret til årets passasjer hos Braathens samme år.
Men da det i mai i fjor ble klart at hun ikke fikk toppjobben i den norske delen av Cell etter Mandators oppkjøp, gjorde hun som hun hadde varslet. Hun takket også nei til den internasjonale stillingen i konsernet som Chief Strategic Officer, som ville krevd minst 280 reisedøgn i året. En uke etter at hun sluttet i Cell, giftet hun seg på Mallorca med Jan Aage Hansen, reiste på en lengre bryllupsreise til Afrika og tilbrakte store deler av høsten i fjor i Frankrike på husjakt.
- Hvordan var reaksjonene da du tok din beslutning?
- Jeg fikk mange telefoner og e-post med gratulasjoner fra mennesker i norsk næringsliv. De synes at jeg hadde gjort et riktig og et modig valg, sier Bente Sollid-Hansen fornøyd.
NYTE LIVET
Over en espresso på kafé i Oslo sier hun: - Jeg ser på sabbatsåret som en form for oppspart ferie etter å ha jobbet opptil 80-90 timer i uken i flere år. Det har vært mange turboår uten ferie og med lite fritid. Når arbeid fyller hele døgnet, er man heller ikke i stand til å glede seg over suksess. Og jeg har aldri sagt nei til utfordringer før nå. Nå skal jeg nyte livet, sier hun. Hun tenker tilbake på tider da ingen løftet øyebrynet over generalforsamlinger på julaften. Hun leste e-post helt til hun la seg om kvelden, jobbet i helgene og mobiltelefonen var alltid i nærheten.
- Jeg følte ikke at jeg forsaket mye ved å jobbe hektisk. Men det var godt å trå ut av det - for en periode. Og jeg har ikke fått arbeidsabstinens ennå, smiler hun. - Jeg skjønner at jeg har en enorm frihet. Disse månedene har jeg fått tid til å reflektere. For første gang siden jeg var 19 år, har jeg tenkt over hva jeg vil med livet mitt utover jobben. Hver gang du skifter jobb får du en bratt læringskurve. Min lærekurve er annerledes dette året, men desto like viktig.
Hun innrømmer at det har vært øyeblikk da hun har hatt dårlig samvittighet for at hun ikke jobber, og kan gjøre ærend midt på formiddagen.
- Jeg har ikke dårlig samvittighet nå. Dessuten vil jeg ikke ødelegge denne flotte tiden med å plages av dårlig samvittighet. Istedenfor setter jeg pris på friheten. Tiden kan benyttes sammen med venner og familie, og ikke minst har jeg ro i kroppen til å kose meg med bøker, sier hun. - Plutselig fikk jeg tid til å finne gode, røde viner. Som avslutningsgave fra Cell Network fikk jeg en eierandel i en fransk vingård. Neste år skal vi være med på innhøsting.
LIV OG HELSE
Bente Sollid-Hansen er klar over at hun er veldig privilegert.
- Vi hadde diskutert muligheten til å ta et sabbatsår flere ganger. At det skulle la seg realisere så raskt, hadde vi ikke tenkt. Men det var hele tiden min jobb som var hinderet, og da oppkjøpet kom og jobbsituasjonen endret seg, lot planene seg gjennomføre. Det var viktig for avgjørelsen at vi hadde mulighet til å ta fri begge to, sier hun. Mannen Jan Aage Sollid-Hansen er eiendomsinvestor.
- Og selvfølgelig måtte økonomien være avklart. Sånt sett klaffet alt for oss. For det hadde ikke vært mulig uten aksjer. Man må jo ha en inntekt, sier Bente Sollid-Hansen.
Etter bryllup og bryllupsreise, gikk den første tiden i «frihet» med til å gjøre private ting som å rydde loft, få orden på papirer og forsøke å finne ut av hvordan hun skulle plassere pengene. Hun har fått frisket opp skolefransken, og planlegger å gå på et franskkurs.
- Da jeg var i Frankrike i sommer og utover høsten, levde jeg fullstendig uten e-post og Internett. Og det var fantastisk deilig og avslappende, sier Bente Sollid-Hansen. Internettbransjen er kjent for lange arbeidsdager, høyt arbeidstempo og raske endringer. Den siste tiden hun jobbet var hun selv sliten, men ikke utbrent.
- Jeg fikk lungebetennelse og nyrebekkenbetennelse i rask rekkefølge. Immunforsvaret mitt var nok svekket og kroppen sa ifra. Blant annet ved å innføre kjernetid, jobbet vi hardt for å få folk til å gå hjem fra jobben i rett tid. Jeg ville ikke dyrke en kultur der man var på jobb døgnet rundt. Jeg fikk hjelp av biologien. Da mine ansatte ble eldre, fikk de familie og prioriterte fritiden høyere. Å etablere en sunn holdning til arbeid er ikke enkelt, slett ikke i bedrifter der hovedvekten av arbeidstakerne er single mennesker med tilsynelatende ubegrenset arbeidskapasitet og vilje til å ta ansvar. Vet ikke arbeidstakeren å sette grenser, er det arbeidsgiverens ansvar.
SIER NEI TIL ALT
Det er mange selskaper som vil ha med seg Bente Sollid-Hansen på laget; enten som investor, sjef eller rådgiver. Jobbtilbudene har ikke latt vente på seg:
- Foreløpig sier jeg nei til alt. Mitt sabbatår er hellig, men det er klart at jeg har vært fristet noen ganger. Særlig når dyktige mennesker, såkalte «doere», har tatt kontakt, er det er vanskelig å si nei. Men sier jeg ja til for eksempel å investere, er jeg raskt tilbake i gamet. Jeg kjenner det river i meg noen ganger. Det er så mye jeg har lyst til å gjøre. Likevel vet jeg med meg selv, at jeg er nødt til å bevare en viss frihet - også i en fremtidig jobb.
Bente Sollid-Hansen har beholdt styrevervene i regjeringens IT Forum, Høgskolen i Molde, Igroup, Forskningsrådet og DNB Investor i sabbatperioden.
- Jeg vil gjerne lære av andre og bidra med noe selv, sier hun.
I løpet av det siste halve året, har hun også plassert gevinster etter salget av aksjer i Cell Network. Hun har deltatt på flere seminarer, blant annet innenfor eiendomsutvikling for å lære seg mer. I mars solgte internettgründeren en god slump aksjer i Cell. Salget innbrakte, ifølge Dagens Næringslivs beregninger, over 28 millioner kroner. I tillegg fikk hun halvannet års etterlønn da hun sluttet. Fortsatt sitter Sollid-Hansen igjen med Cell-aksjer, men aksjekursen som lå rundt 150 i våres, har sunket til under 20 nå.
Foreløpig er ikke Bente Sollid-Hansen inne med penger i noen nettselskaper. Hun har investert i alt fra eiendom og unit-link-produkter til fond og enkeltaksjer.
- Jeg har investert pengene relativt bredt. Jeg har jo aksjer i internettbransjen fra før, sier hun. Tidligere var hun inne i offshore og shipping, og har fått gode gevinster i Fred. Olsen, Kværner og Petroleum Geo-Services. I dag sitter hun blant annet med aksjer i Schibsted, Nera, Kværner, In Focus. Hun er mer eller mindre aktiv på børsen både i Oslo og i Stockholm.
- Av og til «daytrader» jeg aksjer i selskaper og bransjer jeg kjenner. Men i hovedsak støtter jeg meg på rådgivere i valg av aksjer, sier hun.
Friheten smaker så godt at Sollid-Hansen har ofret svært få tanker på jobb og Internett.
- Det siste halve året har jeg tenkt forbausende lite på Cell og internettbransjen i sin helhet. Det er så mye annet som er viktigere nå, sier hun. Hva hun skal gjøre når sabbatsperioden en gang tar slutt, er foreløpig helt åpent.
Annonse
Annonse