Boliglåndbørsen: Rentegjesp

Publisert: 13. november 2002 kl 15.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Etter at prisen på boliglån med fastrente har falt sakte, men sikkert i fire måneder er trenden nå brutt. De to siste ukene har prisen på slike lån vist en svak stigning. Lån med inntil fem års binding er opp en kvarting i snitt. For øvrig er det små endringer, og prisen på lån med flytende rente er uendret for niende uke på rad. Fastrentelån kan fremdeles være lønnsomt på kort sikt. Lån med fastrente i inntil fem år ligger fremdeles mellom 0,2 og 0,3 prosent under snittprisen for lån med flytende rente.

Rentebinding er fremdeles mest aktuelt for optimister og økonomiske fundamentalister. Får optimistene rett i at spådommene om høy lønnsvekst og økt økonomisk vekst, vil rentene holde seg høye lenge. Fundamentalistene, som stort sett befinner seg i Norges Bank og Finansdepartementet, ser fremdeles press i norsk økonomi. Derfor tror flertallet av analytikerne at sentralbanksjefen vil holde styringsrentene uendret. Norges Bank avholder rentemøte 30. oktober.

Uansett utfall viser undersøkelse at nordmenn flest bryr seg døyten om renten går opp eller ned en prosent. Vi har simpelten råd til det. En kombinasjon av fast- og flytende rente kan likevel være gunstig i dagens situasjon. Går renten ned, tjener man på lånet med flytende rente. Skulle renten gå ytterligere opp, tjener man på fastrentelånet. I tillegg vil man kunne oppnå en kursgevinst ved en eventuell innfrielse av fastrentelånet.

Saken fortsetter under annonsen