Annonse

Dra til Nordpolen

Det kreves spesialtillatelse for å fly til og lande på polen, så slike turer står ikke i kø. Nå arrangerer Bennett BTI en tre dagers reise. Det er 95 prosent sikkert at turen blir noe av. På denne tiden er været rimelig stabilt.

Noen få har allerede meldt seg, men det er ledige plasser på denne ikke-annonserte turen. Allerede 30. april letter flyet fra Gardermoen. Maksimum 22 gjester og tre reiseleder kan være med.

Bennett regner med at de fleste som melder seg på er forretningsmenn, men det vil være en blandet forsamling. Hver av dem må betale rundt 40.000 kroner.

ISBJØRNLAND

Flyet lander på Svalbard, der man blir en dag for akklimatisering og sosial hygge. Tidlig neste morgen går dere om bord i et fly med ekstremt kraftige motorer. Maskinen må kunne lande og ta av på korte rullebaner. Målet er basen Borneo på 89 grader nord. Her oppholder 10 - 15 russere og franskmenn seg fast. De er havforskere, klimaforskere og mannskaper som vedlikeholder rullebanen. Flyene må flyttes hver sjette time for å være sikker på at det ikke synker fast i isen. Dette er de nærmeste folkene Børge Ousland kan forholde seg til der han strever mot polpunktet på en mer krevende måte enn denne gruppen. Hvis du blir med, er du nå i isbjørnland, og kan derfor ikke forlate campen. Det er is så langt øyet rekker. Dere smaker på kulden, 25 minusgrader er passe mildt. Solen er oppe 24 timer i døgnet. Forhåpentlig skinner den. Hvis den gjør det, er det svært lyst. Teltene er oppvarmet. Det serveres russisk kraftsuppe. Dere stabber rundt i tykke klær. Noen har leiet klær gjennom arrangørene.

Det er 15 mil igjen til 90 grader nord, Nordpolen. Dit drar dere med helikopter. Reiselederne har med seg våpen. Det er færre isbjørner her enn i området ved campen, men også hit kan den hvite kjempen komme. Snøen knirker. Dere setter opp telt. Høytiden siger inn gjennom klærne.

VERDENS MEST ØDE

Ikke noe sted på jorden er lenger unna fastlandet enn polpunktet i nord. Tenk på alle berømtheter som slet og pintes for å komme hit. Sterke, seige menn. Noen døde. Nå er dere her. Dere ser hvordan jorden krummer seg i alle retninger. Hvis det blåser litt hører dere det braker og knaker i den fire meter tykke isen. Spenningen stiger hvis det er en av de dagene da dere merker hvordan isen rører på seg under føttene. Det intense lyset spiller et show i fargesjatteringer. To timer skal dere være her. Varmt drikke kokes på primus. Vann smeltes og helles på beholdere for å tas med hjem som minne.

Noen har tatt med firmaflagget som de skal plante på polen. Andre har med Bibelen. Ingen har glemt fotoapparatet. Bildet av konsernsjefen med firma-
vimpelen plantet på polen smaker det image av. Bennett vil ikke røpe hvilke seremonier som holdes. Må jo ha noen hemmeligheter. De som er her føler storheten i naturens katedral, verdens mest øde sted. Horisont i alle retninger. Det er også tid til lek. Noen blir med på «jorden rundt på 15 minutter» - et skirenn med lånte ski fra Borneo.

Så er det kveld. Dere er tilbake på Svalbard til felles mimring og middag. Neste dag er det 2. mai. På Gardermoen står løvtrærne og lurer på om de skal springe ut i grønn stas.

Annonse
Annonse