Annonse

Korsika utemmet, vennlig og vilt

Jeg anbefaler Korsika varmt, sier Anne-Grethe Rønnow Jensen, hun og mannen, Brigt Jensen, er høyprofilerte Korsika-tilhengere. De bor på øya store deler av året.

- Turister blir hjertelig mottatt, men de må vite at de er gjester, sier Jensen.

Ikke spill stor mann. Jensen tilføyer at øya er best for dem som har vært på tur før. Her er ikke alt tilrettelagt som på de store turistdestinasjonene. Jensen sier det er deilig å se hvordan mudderet forsvinner og havet blir turkisblått og klart når flyet forlater rivieraen og nærmer seg øya.

FRANKRIKES VAKRESTE

Da vår herre skapte dette 18 mil lange fjellterrenget mellom Italia og Frankrike, sørget han for å strø godt med sand rundt. Korsika er et eldorado for dem som liker sandstrender. Men du bør ikke bygge sandslott og bade hele dagen.

- Du kan like godt reise et annet sted hvis du bare skal bade og sole deg, sier Helen Tognetti Øyri. Hun er halvt korsikansk, og eier Korsika Ferie sammen med faren Pierre Tognetti.

- Jeg har tilbrakt alle mine somrer på Korsika, og er ennå ikke ferdig med å oppdage øya, sier hun.

Øyri vil ha deg opp i tynnere luft. Det vil Jensen også.

- Historien er i fjellene, sier hun.

Korsika har høyere fjell enn Norge. Ta den spektakulære jernbanen fra Ajaccio til den gamle hovedstaden Corte. Byen er grunnlagt på 1700-tallet av nasjonalhelt og opprørsleder Pascal Paoli, mannen som jaget øyas sønn Napoleon, og som ifølge korsikanerne lagde lovene som den amerikanske konstitusjonen er bygget på. Museene ligger i denne byen, og her starter flere spektakulære ruter for fjellvandring, blant annet rute GR 20 med overnattingshytter, og som blir regnet som en av Frankrikes vakreste turstrekninger. Men som har enkelte farlige partier, ifølge Jensen.

VIN OG VILLSVIN

Hvis du ønsker svært lite turisme, leier du deg inn nord på øya. Du kan få fra god standard til enkelt, enten du vil bo på hotell eller leie bolig. De mer luksuriøse stedene ligger i sør. Du klarer deg ikke uten bil på de smale veiene. Men det er enkelt å leie. Og da bør du absolutt besøke vingårdene. Du kjører bare inn på tunet, og blir tatt imot av en bestefar eller en sønn, som har mye å fortelle. Ble enig med reisefølget på forhånd om hvem som skal kjøre, så det ikke blir krangel om vinsmakingen. Muskatvin som aperitiff og rosévin er spesialiteter. Nasjonalretten er villsvin (sanglier), men du vil også snuse inn spesielle korsikanske dufter fra oster og merke det lokale tilsnittet på spekemat som pølser og skinker. Nyt også den lokale rapphønsen (merle). Ellers er det korsikanske kjøkken en blanding av det italienske og det franske.

AKTIVITETER

Det er ingen grunn til å legge på seg under oppholdet. Øya er et eldorado for de mer vågale aktiviteter. Du så kanskje da «Gutta på tur» hadde på seg våtdrakt og juvvandret og skled nedover bekkefarene og måtte ta tremeters hopp ned i kulper. Andre muligheter er paragliding, fallskjerm, vannski, seiling, elvepadling og dykking blant fisker, delfiner, koraller og blekksprut. 200 mil med ridestier. Alt for ulike ferdighetsnivåer.

Derimot kan du ikke regne med at øyas separatister skal gjøre ferien for spennende. Selv om de er i pressen av og til, mener både Jensen og Øyri at de ikke er noen trussel for turister.

Ferien kommer vanskelig under 20.000 kroner for 14 dager for en familie på fire, eksklusiv mat og annet forbruk. Den blir lett dyrere. Men hvis mange går sammen om å leie en leilighet, kan prisen per person bli hyggelig.

GOLF OG KVINNER

Liker du å svinge køllen, kan du oppsøker Golfe de Sperone utenfor Bonifaso. Det skal være en av Frankrikes vakreste golfbaner. Den ligger på sørspissen, og du ser havet vugge i takt med knebøyningene dine før du sender ballen av gårde. Her kan du leie deg inn på eksklusive Hameau Pianterella, eller ta inn på Hotel Genovese, som troner oppå festningsmuren med utsikt over havet til Sardinia, som ligger 40 minutters båttur unna.

Men pass på, advarer Helen, Europas vakreste kvinner holder til i sør. De er en blanding av tyskere og maurere, med blå øyne og knallsvart hår.

- Og mennene?

- De er flotte alle sammen. Kortvokste og kraftige, med stort, svart skjegg og krombygd nese. I nord er de gjerne av toscansk avstamning. De hete tanker det måtte gi blir avkjølt fra den svalende havbrisen som alltid sørger for øya ikke når Hellas’ knugende varme. Om kvelden kommer kjølende luft fra fjellene. Så ha med deg langermet jakke når du går ut for å slappe av i de små timer. Man kan få norske assosiasjoner av mindre.

- Faren min sier at nordmenn og korsikanere er ganske like folkeslag. De bor i utkanten av Europa, er vant til fjellet og kan være litt vanskelig å komme innpå til å begynne med. Men de er hyggelige, ærlige og stolte for seg og sitt. De vil ikke utslette sin identitet for å tjene penger, sier Øyri, og tilføyer at du på fjellet ennå kan treffe på
gamle koner som aldri har sett havet.

Reisefakta

Sesong: Flyene begynner å bli fulle, og husene utleid i juni og juli, så fort deg. Mye ledig i mai. Da er klimaet som en varm, norsk julidag. August er høysesongen. I september ligger gradestokken på rundt 26 grader om dagen.

Overnatting: Du får hus/leiligheter fra 2000 til 10.000 per uke, avhengig av standard, beliggenhet og sesong. Du har tilsvarende prisvariasjoner på hoteller. Øya har mange familiedrevne hoteller på seks - åtte rom. Vanlig pris på et dobbeltrom på en trestjernes er 300 kroner natten inklusive frokost. Vil du ha airconditioning, må du opp i firestjernes hotell eller spørre spesielt om det.

Reise: Charterturer og direktefly kan bestilles av Langley Travel eller Korsika Reiser. Langley er mest konsentrert i sør, mens Korsika Reiser startet i nord, men kan også tilby i sør. De to byråene samarbeider. Første direktefly fra Gardermoen går 19. mai. Det siste letter fra Korsika 18. august.

Du kan ta rutefly til Paris, Marseille, Basel, Nice og Lyon, og bytte fly der, eller ta ferge over fra Marseille eller Nice. Det går også ferger fra italienske steder som Livorno og Savona. Fergene tar tre - åtte timer.

Prisene varierer. Opptil 4000 kroner for direktefly, men du kan få det billigere ved å benytte de muligheter som ligger i rabattpriser på rutefly. Fergeprisene er fra 140 kroner per person en vei. Du får en t/r for to personer med bil fra Livorno (Italia) for 900 kroner pluss avgifter.

Egen bil: Kjører du med egen bil, så bestill fergeplass i god tid. Det er to fergeselskaper. SNCM, som har sete i Marseille, og Corsica Ferries. Bestill fergeplass i god tid. Når familien Jensen har med seg bil nedover, tar de vanligvis fergen fra Nice eller Marseille.

Språk: De gamle snakker korsikansk, som ligger nært italiensk. De unge holder seg til det offisielle språket, fransk.

Natur: Blomstring i mai. Pinjeskoger, kastanjeskoger, tornet krattskog, spennende landsbyer i de mange små daler. De fleste steder kan vannet drikkes fra springen.

Annonse
Annonse